EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Luisa Franchina

Inženirka elektrotehnike z vodstvenimi izkušnjami, ki se je podala v podjetniške vode

O meni


IME IN PRIIMEK: Luisa Franchina

DRŽAVA: Italija

MESTO: Rim

NACIONALNOST:  Italijanka

IZOBRAZBA: Doktorat

SEKTOR: Znanost, zdravje, raziskave in tehnologija

DELOVNO MESTO: Koordinatorka v uradu za varovanje kritične infrastrukture Sveta EU od leta 2010 do leta 2013.

SPLETNA STRAN ORGANIZACIJE: Presidency of the Council

 

Moj življenjepis

Sem električna inženirka in podjetnica.
Za inženirski poklic sem se odločila, da bi se lahko pogovarjala z očetom, ki je bil tudi inženir. Mislila sem, da so le inženirji sposobni razumeti svet.
Moja mama je bila prva ženska v Italiji, ki je postala prefektinja, in to je razlog, zakaj sem sprva zavrnila delo v javni upravi, saj sem se želela izogniti soočenju z njo, ampak na koncu sem delala v javni upravi in to je bila čudovita izkušnja.
Iz inženirstva sem diplomirala na Univerzi La Sapienza v Rimu leta 1992.
10 let sem bila raziskovalka na doktorskem in podoktorskem študiju.

 

Moje izkušnje

Leta 2003 sem bila imenovana za generalno direktorico na Ministrstvu za komunikacije s tehnično vlogo. Nacionalni inštituta za komunikacije sem vodila do leta 2006, potem pa sem bila zadolžen za usklajevanje CBNRe odzivne ekipe pred kemičnimi, biološkimi, jedrskimi in radioaktivnimi napadi na državnem oddelku za civilno zaščito Predsedstva sveta ministrov in koordinirala Urad za zaščito kritične infrastrukture Predsedstva sveta EU od leta 2010 do leta 2013.
Trenutno sem podjetnica in imam lastno podjetje, ki zagotavlja storitve in svetovanje na področju upravljanja s tveganji.
V svoji karieri sem ugotovila, da nekateri ljudje preprosto ne sprejemajo tega, da je ženska lahko vodilna ali "šefica". Tega sploh ne upoštevajo. So prijazni, vendar pa ne "vidijo" položaja, temveč le zunanji videz, še posebej moški, starejši od 50 let, tako v Italiji, kot tudi v tujini.
Danes velika večina moških že "prebavlja" vstop žensk na trg delovne sile, razen nekaj poskusov odpora v javni upravi. Vendar so glavna težava, kot sem spoznala, ženske same: ženske so patološko ambiciozne in, žal, strašno ljubosumne.

 

 

Moje veščine

V svoji karieri sem se uspešno soočala z ovirami in izzivi, zahvaljujoč nekaterim spretnostim, za katere menim, da so ključnega pomena: prvič, da imam avtoriteto; to sposobnost sem razvila s stalnim učenjem in poskušam biti vedno pripravljena na svoje delo. In drugič, ponižnost, ki mi je omogočila nenehno učenje.

 

Namigi & Nasveti

Vsem ženskam priporočam, naj si ne pustijo vzeti poguma, ostanite zavezane temu, kar počnete, in bodite čim bolj natančne pri postavljanju svojih ciljev.

 

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Piškotke na tem spletišču lahko sprejmete ali zavrnete s klikom povezave