EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Martina Vuk

Državna sekretarka, ki je zavezana boju za pravice ljudi

O meni


IME IN PRIIMEK: Martina Vuk

DRŽAVA: Slovenija

MESTO: Ljubljana

NACIONALNOST: Slovenka

IZOBRAZBA: Univerzitetna diplomirana pravnica

SEKTOR: Politika

DELOVNO MESTO: Državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

SPLETNA STRAN ORGANIZACIJEState Secretary at the Ministry of Labor, Family, Social Affairs and Equal Opportunities

 

Moj življenjepis

Moj življenjepis:

-marec 2014 do danes - državna sekretarka na MDDSZ
- maj 2010 - marec 2014 - vodja pravnih in kadrovskih zadev na stranki SD in strokovna sodelavka v Državnem zboru RS za področje zaposlovanja, družine, sociale in zdravstva
- januar 2006 - maj 2010 - višja svetovalka na Ministrstvu za javno upravo, sodelovala pri vzpostavljanju novega plačnega sistema v javnem sektorju, zlasti za področje sociale in izobraževanja
- februar 2005 - januar 2006 - pripravnica in svetovalka na Ministrstvu za šolstvo in šport v sektorju za izobraževanje odraslih

Več kot 10 let sem bila aktivna na področju človekovih pravic - kot aktivistka, vodja kampanj in trenerka (certifikat Sveta Evrope) za človekove pravice.

Več kot 15 let sem bila aktivna v mladinskih organizacijah in krovnih mladinskih združenjih tako v Sloveniji kot v tujini.

Od leta 1995 sem tudi politično aktivna.

Študirala in diplomirala sem na ljubljanski Pravni fakulteti, pred tem pa sem obiskovala gimnazijo Bežigrad.

V času študija sem se tudi neformalno izobraževala - učenje jezikov, projektno vodenje, retorika in javno nastopanje, vodenje neprofitnih organizacij ipd..
Živim v zunajzakonski zvezi in s partnerjem imava 2 sinova (3,5 in 6,5 let).

 

Moje izkušnje

Ker sem nizke rasti (154 cm) in še vedno relativno mlada :) se ves čas soočam s tem, da si moram izboriti svoj prostor in kar naprej dokazovati svoje sposobnosti, kompetence, poznavanje vsebine in retorične sposobnosti. Ljudje v principu zelo stereotipiziramo in predalčkamo, zato prvi vtis skoraj vedno temelji na stereotipih (pri meni to pomeni, da ljudje pomislijo "joj, kaj bo pa ta punčka").

Močno verjamem v mentorstvo in skušam tudi sama spodbujati in pomagati svojim mlajšim sodelavkam, kolegicam. Na svoji poti sem se učila od različnih ljudi. Zelo dragocene nasvete sem prejela od nekaterih starejših političark, uspešnih žensk in tudi moških. Veliko mi pomeni podpora najbližjega kroga prijateljev in prijateljic, da se vzajemno spodbujamo, krepimo in si svetujemo ter sodelujemo.

Družina - partner in otroka ter širša družina (starši, sestra, partnerjeva družina) mi pomenijo neprecenljivo oporo. So tudi tisti krog ljudi, ki nudi brezpogojno podporo, večno iskrenost in dobronamerne nasvete. Vsekakor pa so to tudi ljudje, ki so ključni dejavniki pri usklajevanju družinskega/zasebnega in javnega/poslovnega življenja.

Otroka sprejemata mojo kariero kor nekaj najbolj običajnega. Ne zdi se jima, da bi živeli kakorkoli drugače kot njune sovrstnice in sovrstniki. To je način življenja, ki ga živimo ves čas. Je pa potrebno poudariti, da je delitev dela pri nas doma praksa in ne zgolj lepe besede. Še več, lahko rečem, da večino gospodinjskih opravil opravi partner in da je dogovarjanje (beri usklajevanje urnikov in logistike) izjemnega pomena za skladno družinsko življenje.

 

 

Moje veščine

Kot prvo kompetenco bi izpostavila vsebinsko širino, ki jo imam. Zanimajo me različna področja, pri mojem delu pa je izjemnega pomena povezovanje vsebin, iskanje odgovornih rešitev in usklajevanje. Po izobrazbi sem pravnica, vendar sem pravo vedno jemala kot odlično orodje in podlago za to, da lahko delaš na kateremkoli področju.

Zelo veliko so mi dala leta mladinske aktivnosti in delo na področju človekovih pravic. Neformalna znanja in izkušnje, ki jih pridobiš z delom v mladinskih in drugih nevladnih organizacijah ter z družbeno aktivnostjo, so odlična podlaga za nadaljnje delo. Naučila sem se dela v skupini, načrtovanja in vodenja projektov, dogovarjanja in pogajanj ter nastopanja in debatiranja. Predvsem pa ti ves ta družbeni angažma da zavedanje, da se je potrebno zavzemati za tisto, v kar verjameš. Da ti je mar.

V vsaki od svojih služb sem pridobila dodatna znanja in veščine in vse pridobljeno se skozi čas zlaga v mozaik izkušenj, ki te krepijo in iz katerih lahko črpaš celo življenje.
Politika pa mi je dala bolj trdo kožo, nekaj težkih - a izjemno dragocenih - "življenjskih učnih ur" in zavedanje, da je sodelovanje in povezovanje ključ do uspešnih rešitev.

Za dobro vodjo ali podjetnico je pomembno, da zna prisluhniti ljudem - da jih zna slišati in to upoštevati pri nadaljnjem delu. Dobro počutje sodelavk in sodelavcev (ko imajo občutek, da je njihovo delo cenjeno, da lahko so-kreirajo rešitve, da njihovo mnenje šteje) pomeni tudi njihovo večjo motiviranost in poistovetenje z organizacijo oz. podjetjem. In na dolgi rok to veliko šteje - to prinese rezultate.

Dobra voditeljica mora verjeti v to, kar govori, in mora delati to, v kar verjame. Mora znati navdušiti sodelavke in sodelavce. Izžarevati mora trdnost in pozitivno naravnanost in biti mora vredna zaupanja. Zavedati se mora, da je mreženje/neformalne povezave nekaj, kar je treba graditi. In nenazadnje vedeti mora, da je ekipa tista, ki je lahko uspešna. Ena oseba še ne prinese "pomladi". Zato je treba znati reči HVALA vsem, ki soustvarjajo uspešno zgodbo.

 

Namigi & Nasveti

Moj nasvet vsem mladim ženskam je: bodite aktivne. Povežite se s somišljenicami in somišljeniki. Vključite se v NVO ali kako drugo organizacijo, ki se zavzema za tisto, v kar tudi same verjamete. Borite se za svoj prav in podpirajte vse, kar je dobro in za kar lahko zastavite svojo besedo. Najprej se vsekakor lotite vsebine in krepite svoje znanje in si širite obzorja. Nato se vam bodo poti odpirale. Odločite se vedno za tisto, ki se vam zdi prava. In nikar se ne podcenjujte. Naj vam ne bo nerodno izraziti svojo voljo. Naj vam ne bo nerodno povedati, v čem ste dobre, kaj znate, kakšne izkušnje že imate.
In gradite si socialno mrežo. Ne zaradi preračunljivosti in izkoriščanja vez in poznanstev, temveč zato, ker se bo iz te mreže lahko razvil "vaš krog". Krog ljudi, znotraj katerega se boste vzajemno podpirali, skupaj gradili svojo prihodnost in skupaj utrjevali načeto samopodobo (ali lizali rane, če hočete).
Nikoli in nikdar pa ne pristanite na strahove, ki izhajajo iz stereotipov in predsodkov - da ženska ne more biti dobra vodja. Da podjetništvo ni za ženske, ker niso dovolj močne, trdne, neizprosne ... Da je naravno, da je mama ves čas z otroki, da samo ona koristi bolniški dopust za nego otrok, da je usklajevanje poklicnega in družinskega življenja nemogoče in da družina vedno trpi.
Moj moto je: Hodi po svoji poti, svet pa naj govori, kar hoče.
Moje sporočilo, v katerega močno verjamem, pa je verz Toneta Pavčka: "Ta svet je lep, če si človek do ljudi."

 

 

 

Več iz te kategorije: « Vesna Milek Maja Debevc »

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Piškotke na tem spletišču lahko sprejmete ali zavrnete s klikom povezave