EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Jerneja Kamnikar

Ustanovila je catering podjetje zaradi potrebe po protokolarnih stortivah


O meni


IME IN PRIIMEK: Jerneja Kamnikar

DRŽAVA: Slovenija

MESTO: Ljubljana

NACIONALNOST: Slovenka

IZOBRAZBA: Magistra turizma

SEKTOR: Storitve  

DELOVNO MESTO: Direktorica

SPLETNA STRAN ORGANIZACIJEVivo catering

 

Moj življenjepis

Ravno v tem jesenskem obdobju Vivo praznuje 22 let. S svojo poslovno potjo sem začela že kot študentka. Ustanovila sem podjetje za organizacijo in izvedbo prireditev. Spomini na moje začetke in na Vivo catering so še živi in lepi. Vivo je skupen dom vseh naših sodelavcev, s katerimi sem skupaj že od začetkov.
Vivo je nastal iz potrebe po protokolarnih storitvah, katerih takrat ni nihče ponujal. To je bil čas osamosvojitve Slovenije, ko je Ljubljana postajala tudi prestolnica in s tem je pridobila neke nove potrebe na trgu. In tako je Vivo začel. Z visoko in zahtevno kulinariko, za zahtevne goste. Vivo se razvija še danes, postaja bolj urban. Imamo nove prostore, kjer našim stalnim strankam nudimo tudi dnevno hrano ''to go''. Delujemo tudi na mednarodnem trgu, s širokim izborom storitev (od piknikov, porok, dnevne prehrane do protokolarnih dogodkov). Danes se nas prišteva med najpomembnejše predstavnike JV Evrope. Smo ''trendseterji''.

S storitvenimi dejavnostmi sem se začela ukvarjati bolj intuitivno, ne strateško.
Diplomirala sem  na Fakulteti za turistične študije na Univerzi na Primorskem, kasneje pridobila tudi magisterij.

 

Moje izkušnje

Začela sem kot študentka, zato o težavah nisem vedela dosti. Z ovirami je, pravijo, pa tako: jih ni. Ko jih ne sme biti, jih ni. Kitajci  pravijo, ne sekiraj se vnaprej - če je nerešljivo, ne boš rešil, če je rešljivo, bo rešeno. V nobenem primeru ne delaj težav, dokler jih ni. Ko pa pridejo, se pa sooči z njimi.

Mojo pot sta najbolj zaznamovali dve ženski. Prva je moja mama, bila je ravnateljica na gostinski šoli in direktorica v kulturnih inštitucijah. Predvidevam, da je to mojo srečevanje s kulturo, s kulinariko in z zahtevnimi pogostitvami, na katere sva skupaj z mamo hodili, vplivalo name. Te izkušnje so se kasneje izkazale kot moja konkurenčna prednost. Vedela sem, da potrebe obstajajo, znanje je, a v širšem okolju tovrstne protokolarne storitve še niso bile prisotne.
Druga oseba, ki je vplivala name, je bila naša družinska prijateljica Olga Novak. Bila je vodja protokola pri Josipu Brozu Titu. Kot 20-letnica sem spremljala njeno delo in videla, kako je pomembna za Broza. Zelo kmalu sem spoznala, da gospa Olga poseduje zelo specifično znanje. Pri njej sem se učila, raziskovala, kot deklica neformalno obiskovala vse najpomembnejše bankete doma in v tujini.

Od mene so pričakovali, da bom kot ženska delala v zdravstvu, ampak sem se izmuznila v podjetništvo.

 

 

Moje veščine

Moj največji kapital je okolje, v katerem sem zrasla. To okolje je bilo moralno etično zelo zahtevno. Pred kratkim je moja mama v nekem intervjuju izpostavila, da sem bila za svoje rezultate vedno pripravljena delati. Meni je bilo to samoumevno, ker sem bila tako vzgojena. Če pogledam danes, pa je poleg prirojenih sposobnosti, srčne kulture, in tega kar ti je dalo okolje, res  to velika prednost. Ko se pogovarjam s svojimi  študenti jih zelo malo razume, da je treba za rezultate trdo delati. A za vse moraš imeti tudi srečo.

Uspeh mojega podjetja pa leži v poslovnih partnerjih in v zvestih sodelavcev. Da pa to dosežeš moraš biti zvest do sebe in svojega okolja, brez fige v žepu. Ključno je tudi sledenje trendom, iskanje novih poti, večno izobraževanje, nenehna zvedavost - ne mine dan, ko ne zaspim s knjigo. Poleg vsega pa se je potrebno zavedati tudi tega, da sam ne veš vsega – nisi najpametnejši, za uspehom stoji tim ljudi.

 

Namigi & Nasveti

Vsem bodočim generacijam svetujem, da poslušate sebe, in bodite pripravljeni delati in resnično živeto delo, biti pri stvari v celoti, ne zgolj napol.

Moje vodilo je povezano s tem, da sem transcendentalna meditantka že od svojega 13 leta, takrat sem se spoznala z literaturo od Chopre, iz katere sem si izposodila misli, ki so od prvega dne nad mojo pisalno mizo: Cilj si ustvarjaš sam, to si kar daješ. Rezultati in uspehi so to kar seješ, in na ta način prideš do cilja: kar si dal, to si dobil. To je lahko moto pri vseh stvareh, ki jih počnemo, za vse generacije.
Predvsem pa je potrebno paziti, v kakšnem okolju se razvijaš, ljudje, ki so okoli tebe, so odraz tebe.

So bistvene razlike med moškim in ženskim podjetništvom. Moški so bolj racionalni, bolj ''nišni'', manj se obremenjujejo s podrobnostmi, okoljem -  so zato zelo primerni za službe v bančništvu, na borzah, kjer gre za projektna dela, kjer so pravila igre znana. Ženske so bolj primerne za storitvene dejavnosti, ker gre za segmente, ki se sestavljajo, gre za popolnoma druge koncepte. Najbrž pa si mora vsak izbrati tisto področje, ki njemu leži. Sama si ne predstavljam, da bi bila v zaprtem okolju, v pisarni, v velikem korporativnem okolju. Je pa pri vsem skupaj bolj odločilen značaj, ne spol. Ne poznam pa moškega, ki bi bil uspešen, in ne bi imel ob sebi močne ženske.

 

 

 

Več iz te kategorije: « Maja Debevc Sonja Šmuc »

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Piškotke na tem spletišču lahko sprejmete ali zavrnete s klikom povezave