EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Sonja Šmuc

Izvršna direktorica Združenja Manager, ki se posveča poslovni etiki, ženskem managementu in regionalnem povezovanju

O meni


IME IN PRIIMEK: Sonja Šmuc

DRŽAVA: Slovenija

MESTO: Ljubljana

NACIONALNOST: Slovenka

IZOBRAZBA: Univerzitetna dipolomirana ekonomsitka

SEKTOR: Prostovoljstvo in nevladni sektor

DELOVNO MESTO: Izvršna direktorica

SPLETNA STRAN ORGANIZACIJE:THE MANAGERS' ASSOCIATION OF SLOVENIA 

 

Moj življenjepis

Združenje Manager vodim kot izvršna direktorica že tretji mandat. Pri mojem delu me navdihuje možnost vpliva na razvoj slovenskega managementa in na konkurenčnost gospodarstva. Teme, ki se jim v zadnjem času, še dodatno posvečam so poslovna etika, ženski management in regionalno povezovanje.

Sem članica različnih organov, kot so akreditacijska komisija DUTB, Advisory Committee on Equal Opportunities for Men and Women pri Evropski komisiji, Svet za enakost spolov RS,  ter izbornih komisij gospodarskih priznanj: Manager leta, Gazele, Zlata nit, Managerkam prijazno podjetje, marketinški manager, kadrovski manager itd.

Ponosna sem na priznanje Gospodarske zbornice Slovenija OE Ljubljana za inovacijo Podjetniki v podjetju in za prispevek pri Izkustveni konferenci, ki je bila 2014 razglašena za netehnološko inovacijo na 9. Festivalu inovativnosti v Ljubljani. Sem soavtorica knjige Izvozno tveganje pod nadzorom in avtorica preko 600 gospodarskih člankov.

Pred prevzemom vodenja Združenja Manager sem deset let delovala v založništvu kot urednica vidnih poslovnih revij.

Izobraževala sem se na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in krajši čas tudi v tujini, med drugimi na kalifornijski univerzi Stanford, dunajski Wirtschaftsuniversität in na IEDC – poslovni šoli Bled.

 

Moje izkušnje

Težko je govoriti o ovirah na karierni poti, kajti za ženske s kariero obstajata dve možni, nasprotujoči si razlagi njihovega uspeha: po prvi ženska ne more nikoli vedeti, koliko bolj bi bila lahko uspešna, če ne bi bila ženska; po drugi pa so nam bila morda ravno zato, ker žensk na vodilnih mestih primanjkuje, vrata navzgor nekoliko bolj odprta. Dejstvo pa je, da se moraš na začetku kariere dokazati s svojo inteligenco, delavnostjo, srčnostjo in integriteto. To so lastnosti, ki se opazijo. In ko te začnejo ceniti pravi ljudje, se odpirajo vedno zahtevnejše in vznemirljivejše priložnosti, skozi katere pridobivaš izkušenj in brusiš svoje znanje. Večkrat se spomnim na misel, ki sem jo nekoč prebrala: Da bi uspel, si morajo drugi ljudje želeti, da ti uspe. Uspeh vsakega posameznika je tako neločljivo prepleten s številnimi drugimi ljudmi, s katerimi si v stiku – mentorji, sodelavci,  šefi, partnerji, prijatelji.

Za ženske, ki želijo imeti oba svetova, kariero in družino, je podpora družine izjemno pomembna. Če žensko partner spodbuja - včasih je že dovolj to, da je ne ovira -, je uspeh mnogo bolj smiseln in zahteva manj žrtvovanja. Še vedno pa je za ženske, še toliko bolj, če so tudi mame, težje uravnotežiti zahteve poklica in pričakovanja družine. Sodobni moški, ki so se otresli sindroma »absolutistične glave družine«, so pomemben steber bolj sproščenega partnerskega odnosa, v katerem lahko oba partnerja enakopravno razvijata svoje karierne poti oziroma se o njih dogovarjata. To globoko cenim tudi pri svojem možu. Nenazadnje pa ne morem mimo tega, da ko imata kariere oba partnerja, potrebuješ pri skrbi za otroke dodatno pomoč – v našem primeru imata dedek in babica neprecenljivo vlogo, s tem pa tudi globljo povezanost z vnuki.

 

 

Moje veščine

Moja gonilna lastnost je najbrž radovednost, ki jo dopolnjujeta delovnost in energija. Zanimajo me nove stvari, nepreizkušene poti, rada se poglabljam v vsebino, zato veliko razmišljam in delam. Imela sem srečo, da sem lahko kariero začela v medijskem svetu, kjer so bile te lastnosti iskane. Kot gospodarska novinarska sem se vsak teden poglabljala v drugo gospodarsko temo. Pri tem sem se ogromno naučila, spoznala veliko ljudi in izpilila tehniko, kako na čim bolj razumljiv način prenesti ključne poudarke in znanja bralcem. Ob tem sem poleg sposobnosti spraševanja, ločevanja bistvenega od nebistvenega in argumentiranja razvila tudi odgovornost, ki prihaja s privilegijem izražanja lastnega mnenja. Ko imaš možnost vplivati na javno mnenje, moraš s to močjo ravnati preudarno, da vplivaš na dobre premike in paziš, da ne povzročaš škode. Vse te lastnosti so postale del mene in sem jih pri delu v Združenju Manager le še okrepila.
Ko zdaj iščem sodelavce, me najbolj zanima njihova srčnost, prilagodljivost in inteligenca. Ljudje, ki imajo to, bodo postali pomemben del ekipe,  in v svojem delu bodo uživali. Če tega nimajo, še tako dober vodja ne more tega vsaditi vanje. V naši ekipi nas je malo, a puščamo vtis, da nas je desetkrat več.  

Za opis managerja obstaja mnogo definicij, ena najbolj preprostih, ki sem jo slišala pred kratkim, je, da je naloga managerja, da ustvari delo in denar. Ta definicija mi je čedalje bliže – čeprav je oboje rezultat celotne ekipe, je vodja tisti, ki nosi odgovornost, da ekipa dela prave stvari na pravi način, torej učinkovito in etično, za stranke, ki to cenijo in plačujejo. Nič ne pomaga, če veliko delaš, a kljub temu ni denarja za plače, plačilo obveznosti, razvoj novih idej. Obstaja vrsta različnih vodstvenih slogov, a na koncu je managerjevo spričevalo to, kar smo zajeli v sloganu Združenja Manager: Pravi rezultati, na pravi način.

 

Namigi & Nasveti

Samo pogumno naprej. Najboljše priložnosti so tiste, ki se jih najprej ustrašiš - ker dvomiš, da ji boš kos. A ravno v takih situacijah zrastemo in izpilimo svoje kompetence.  Ženske smo bolj previdne, pogosto pretirano preudarne, neredko tudi preveč samokritične. Dobro je, da se tega zavedamo in si ne dovolimo, da nas dvomi ujčkajo v coni udobja. Ko sprejmeš tveganje, naredi analizo: kaj je najslabše, kar se lahko zgodi. Lahko s tem živim? Večinoma bomo ugotovile, da najslabši rezultat niti ni tako grozen, in kar je še lepše: redko, ampak res redko, se najslabši scenarij tudi uresniči. Veliko večja verjetnost je, da se bo ob zagnanem, pametnem delu uresniči najboljši scenarij. Zato samo pogumno naprej.

 

 

 

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Piškotke na tem spletišču lahko sprejmete ali zavrnete s klikom povezave