EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Brigita Pirc

Solastnica podjetja za poslovno in podjetniško mreženje BNI Adria

 

O meni


IME IN PRIIMEK: Brigita Pirc

DRŽAVA: Slovenija

MESTO: Ljubljana

NACIONALNOST: Slovenka

IZOBRAZBA: Magistra poslovodenja in organizacije

SEKTOR: Storitve

DELOVNO MESTO: Solastnica podjetja, direktorica

SPLETNA STRAN ORGANIZACIJEBNI Adria

 

Moj življenjepis

Z možem Jernejem sva solastnika podjetja BNI Adria. BNI je največja organizacija na svetu za poslovno in podjetniško mreženje, najino podjetje pa je nosilec BNI master franšize za 6 držav v Adria regiji.

V podjetju se največ ukvarjam z izobraževanji, ki so eden izmed pomembnih stebrov naše organizacije. Vodim različne delavnice – nekaj za naše člane, poleg teh pa postavljam in izvajam tudi t.i. »Train the trainer« programe za naše poslovne partnerje, torej lastnike BNI subfranšiz v drugih državah.

Pred tem sem bila zaposlena kot direktorica trženja v podjetju Nama, kjer sem s svojo ekipo sodelavcev skrbela za nabavo, prodajo in marketing blaga široke potrošnje. V tej službi sem se veliko naučila predvsem o delu z ljudmi in v tem času je začelo rasti moje zanimanje za človeško psiho.

Svojo poslovno pot sem začela kot Brand Manager v podjetju Magistrat International. Takrat je bila to moja sanjska služba, saj sem zelo veliko potovala in ogromno sem se naučila o poslu.

Sem oseba številnih zanimanj, zato je tudi moja izobraževalna pot zelo pestra. Na Tehnični fakulteti v Mariboru sem končala univerzitetni študij tekstilne kemije, študij sem nadaljevala na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in opravila znanstveni magisterij iz poslovodenja in organizacije, z leti pa se je okrepila moja želja po poznavanju človeške psihe v poslu in zato sem trenutno specializantka psihoterapevtskih znanosti Sigmund Freud Univerze.

 

Moje izkušnje

Ko se oziram nazaj na 17 let svojega dela, opažam, da večjih poslovnih ovir nisem imela. Seveda je bila v moji prvi službi ovira to, da sem prišla z omejenimi izkušnjami in znanji. Takrat mi je pomagalo, da sem se hitro učila in sem imela veliko samozavesti.

V drugi službi, ki je bila korak naprej, sem stroko že obvladala, o vodenju ljudi pa nisem vedela veliko in sem se zato večkrat spotaknila. Zopet mi je pomagala moja želja po učenju in delo s poslovnim trenerjem, ki mi je pomagal razvijati moje veščine vodenja.

Največji preskok pa je bil, ko sem šla iz stabilne službe na lastno podjetniško pot. To je bil zame izjemen izziv, ki je prinesel veliko sprememb v mojem načinu razmišljanja in tudi v moje zasebno življenje. To je bilo tudi na zasebnem področju zelo zahtevno obdobje, saj sem šla na samostojno pot takoj po rojstvu drugega otroka, kateremu se je kmalu pridružil še tretji sin. Tako je bilo to doslej eno izmed zahtevnejših obdobij v mojem življenju, saj me je podjetje potrebovalo več kot 100%, na drugi strani pa so bili doma trije majhni otroci, ki so me potrebovali še bolj. Logistično so mi v tem obdobju zelo pomagali moja tašča in starši, saj si ne predstavljam, kako bi vse skupaj zmogla brez njihove podpore.

V največjo podporo in pomoč pa sva si ves čas z možem in brez tega dela najinega odnosa, si naju sploh ne predstavljam.

Mislim, da so ključni dejavniki mojega uspeha entuziazem in navdušenje nad delom, ki ga opravljam, pragmatičen pristop in odločnost.

 

 

Moje veščine

Vsem mojim delovnim mestom je skupno to, da so bila tesno povezana s prodajo, potovanji in sodelovanji s tujimi poslovnimi partnerji. Zame osebno je vpogled v tuje trge in sodelovanje s tujci pomemben del poslovanja, saj na ta način pridobivam širino pogleda in tudi osebnostno rast, ki mi je zelo pomembna.

Mislim, da je kar nekaj kompetenc, s katerimi sem se rodila, oziroma so mi bile privzgojene in mi pomagajo pri mojem delu. Zagotovo mednje lahko štejem samozavest, pogum in odločnost.

Kompetence, za katere imam naraven talent, ki sem ga skozi izobraževanja tudi dodatno razvijala, so moje prodajne sposobnosti in vse, kar je povezano s tem.

Ker se poklicno ukvarjam s poslovnim mreženjem, je to veščina, ki jo že nekaj let urim. Vsako leto se v ZDA udeležujem različnih izobraževanj na to temo in vsak dan jo brusim in pilim v praksi.

 Izjemno pomembna se mi zdi tudi zmožnost videti in slišati sočloveka, pomoč ljudem. Pri razvijanju te kompetence mi zelo pomaga tudi moj trenutni študij psihoterapevtske znanosti.

Na splošno menim, da mora imeti vodja ali podjetnica dobro razvite veščine organiziranja in občutek za ljudi.

 

Namigi & Nasveti

Ženske smo v poslu kot žonglerji. Ves čas žongliramo med delom, družino in partnerstvom. Poskušamo ohranjati vse žogice v zraku, ampak včasih zletijo na tla – ena, dve, ali pa … kar vse naenkrat. In se sklonimo, jih poberemo, zopet vržemo v zrak in žongliramo naprej. To ponovimo nekajkrat in potem se končno izčrpane od vsega tega žongliranja zgrudimo na tla. Menim, da je to zato, ker najpomembnejše žogice nismo imele v igri. Žogice JAZ. Ta je shranjena v spodnjem predalu, tam zadaj nekje in jo bomo uporabile nekoč kasneje ...

Mislim, da se moramo vse ženske, ki smo v poslu, zavedati te žogice in poskrbeti, da je ves čas v igri. Ena izmed pomembnejših veščim, katere se učim po vseh teh letih žongliranja, je počivanje.

Zato je moj nasvet vsem mladim ženskam, ki se odločajo za karierno pot, naj sledijo svojim sanjam, poskrbijo, da bodo opremljene z vsemi ustreznimi orodji za njihovo doseganje in naj na tej vznemirljivi poti ne pozabijo na POČITEK.

 

 

 

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Piškotke na tem spletišču lahko sprejmete ali zavrnete s klikom povezave