EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Marina Martinez

Promovira ustvarjanje dostojnih delovnih mest za ženske v poklicni čistilni sferi

O meni


IME IN PRIIMEK: Marina Martinez

DRŽAVA: Španija

MESTO: Zaragoza

NACIONALNOST: Španka

IZOBRAZBA: Univerzitetna izobrazba

SEKTOR: Storitven sektor

ORGANIZATCIJA: Tiebel Cooperative

DELOVNO MESTO: Predstavnica zadruge

SPLETNA STRAN ORGANIZACIJE: Tiebel Cooperative,

Moj življenjepis

Leta 1968 sem se iz rojstnega mesta Ayora preselila v Zaragozo, kjer sem dobila štipendijo za študij socialne pomoči na Univerzi Laboral.
Med letoma 1971 in 1981 sem delala v različnih podjetjih v Zaragozinato pa sem se preselila v Valencio, kjer sem delala v sektorju strokovnega čiščenja ambulant.
Leta 1979 se je rodil moj prvi sin, Jorge, ki je umrl leta 1981 v nesreči v Zaragozi. Takrat sem se s partnerjem preselila v Azuaro, kjer se je začelo obdobje življenja na podeželju. Zgradila sva si hišo, vzgojila zelenjavni vrt in posadila mandljeva drevesa. Tam sta se rodila moja druga dva sinova. Do leta 1993 sem tako vzgajala sinove, bila v podporo svojemu partnerju pri kmetijskih delih in opravljala vrsto občasnih del.
Kasneje smo skupaj s še 4 osebami ustanovili zadrugo Tiebel. Ta je nastala kot socialno podjetje za delo v storitvenem sektorju na podeželju. To so bili težki časi, a se je leta 1996 dejavnost zadruge začela razvijati. Zadruga si prizadeva za oblikovanje strokovne čistilne sfere in čistilnih storitev, ki jih opravljajo "neprofitne" organizacije.
V letu 2003 smo izdelali prvi strateški načrt in Tiebel je začel sodelovati s socialno iniciativo, katere glavni cilj je ustvarjanje dostojnih delovnih mest za ženske v poklicni čistilni sferi. Trenutno nas je 60, od tega je 98% žensk.

Moje izkušnje

Moji osebni problemi so me prisilili, da sem nehala protestirati v družbenem in političnem prostoru in "prositi ostale ljudi, da to naredijo". Tako sem postala odgovorna za razvoj trajnostnega in uspešnega ekonomskega in socialnega projekta. Naučila sem se, kako živeti s svojimi težavami in iskati rešitve, ki bodo lahko pomagale vsem, ki delajo v organizaciji: kupcem, zaposlenim, partnerjem, okolju itd.

Socialno sem bila diskriminirana, ker sem ženska: v 1980-ih nisem dobila delovnega mesta sodnega izvršitelja v mestni hiši, saj ni bilo primerno, da bi ženska zasedala ta položaj, čeprav je sodišče potrdilo mojo vrednost v različnih intervjujih. Ampak sem vztrajala in dokazala, da lahko ženska opravlja enako delo kot moški.
K mojemu uspehu so pripomogli moja izobrazba in moje izkušnje, moja osebnost in značaj ter moji osebni in poklicni odnosi.

Navdihuje me naš model podjetja, ki temelji na modelu zadruge Valencia, ki je veliko večja, kot je naša, a si delimo vrednote in način dela. Pomagali so mi pri vzpostavljanju Tiebel in z njihovim direktorjem sem ohranila prijateljstvo, saj ga res občudujem.

 

Moje veščine

Kompetence: Sposobna sem se učiti in uporabljati nova znanja pri svojem delu. Enostavno se prilagodim spremembam. Nimam težav pri izmenjavi in posredovanju informacij. Prav tako znam poslušati in biti pozorna na probleme drugih ljudi. Rada sodelujem z drugimi ljudmi. Moj osebni razvoj skozi delo je pomemben. V konfliktnih situacijah delujem mirno. Rada se pogajam tako, da so na koncu vsi zadovoljni. Prav tako pripravim načrte za vsako dejavnost in se znam enostavno organizirati. Rešujem probleme in iščem rešitve. Znam se hitro odločati. Vem, kako upravljati vse svoje dejavnosti (poslovne in zasebne), čeprav ne oklevam, če potrebujem nasvet.

Lastnosti: Sem aktivna, optimistična, inovativna, zaupljiva, praktična, hitra, svobodomiselna, samozavestna. Počutim se pogumno, ustvarjalno, imam napredni pristop, sem organizirana in demokratična, prilagodljiva, sproščena, nestrpna, vztrajna, skromna, napredna, kritična in sodelovalna.

 

Namigi & Nasveti

Drugim ženskam svetujem, naj bodo jasne glede tega, kaj želijo narediti, naj zaupajo v lastne sposobnosti, in vložijo strast, odločnost in vztrajnost v svoje delo, vedno naj gredo v smeri proti cilju.

V zasebnem življenju je zelo pomembno, da naučite ljudi, ki živijo z vami, odgovornosti in se naučite, kako postaviti svoje poklicne cilje in osebni razvoj na isto raven, kot jo imajo vaši sorodniki, ne dajte prednosti nekaterim pred ostalimi.

Njen srečen rek je: Premaknite se od protesta k predlogu.

 

  • Default
  • Title
  • Random

Piškotke na tem spletišču lahko sprejmete ali zavrnete s klikom povezave