EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Paula Ortiz

Svetovno znana režiserka

O meni


IME IN PRIIMEK: Paula Ortiz

DRŽAVA: Španija

MESTO: Zaragoza

NACIONALNOST: Španka

IZOBRAZBA: Univerzitetna izobrazba

SEKTOR: Kultura

DELOVNO MESTO: Režiserka in scenaristka

Moj življenjepis

Sem Paula Ortiz, rojena leta 1979, in sem režiserka in scenaristka. Diplomirala sem s področja španske filologije v Zaragozi, magistrirala pa s področja pisanja scenarijev za film in televizijo na avtonomni univerzi v Barceloni. Imam doktorat iz umetnostne zgodovine. Režijo sem študirala na Oddelku za film in televizijo na Tisch School of the Arts na Univerzi v New Yorku (NYU, 2006 in 2007) scenarij pa na univerzi UCLA, glavnem centru za filmsko usposabljanje v Kaliforniji. Sodelovala sem na Expu za scenariste v Los Angelesu (2008), ki je pomembno srečanje in forum ameriških scenaristov.
Prejela sem prestižno štipendijo FPU Ministrstva za izobraževanje na področju filmskih študij. Trenutno sem profesorica na Fakulteti za komunikacijo na Univerzi San Jorge v Zaragozi.
Režirala sem več kratkih filmov: "El rostro de ido" (2003, Prva nagrada v SCIFE), "Fotos de Familia" (2005, izbrana za filmski festival v Cannesu) in "El Hueco de Tristan Boj" (2007, izbrana za newyorški festival kratkega filma). Za moj prvi celovečerni film, "De tu Ventana a la mia", ki je v letu 2012 doživel velik uspeh, sem prejela nagrado "Pilar Miro International Award" za najboljšega novega režiserja v Seminci Valladolid, ter posebno omembo mednarodnih kritikov FIPRESCI.
Ta film je prejel tudi tri nominacije za Premios Goya, posebno omembo režiserja ter omembo Ministrstva za enakost na Festivalu de Óperas Primas v Tudeli.
Poleg drugih mednarodnih nagrad, je film prejel posebno omembo žirije na šanghajskem mednarodnem filmskem festivalu in nagrado Jin Jué Award Jin for Best Music Score. Poleg tega sem na mednarodnem festivalu Mons (Bruselj) osvojil mednarodno nagrado ženskih kritičark FEADORA.
Septembra 2014 sem zaključila s snemanjem mojega drugega filma v Španiji in Turčiji, v koprodukciji s Španijo, Turčijo in Nemčijo. Imenuje se "La Novia" in je svobodna prilagoditev "Bodas de Sangre" Federica Garcíe Lorce.

Moje izkušnje

Filmski projekti predstavljajo velik finančni zalogaj. Ekonomsko vprašanje je vedno zadušljivo: potrebna je ogromna finančna investicija. V svoj projekt sem vložila svojo plačo, brez kakršnega koli zagotovila, ter se odpovedala ostalim poklicnim možnostim.
Trpela sem zaradi utrujenosti in negotovosti. Svojo ekipo in projekt sem postavila na prvo mesto, pred seboj. Zelo sem se trudila in osebno žrtvovala, zato sem se včasih počutila osamljeno.
Eno izmed pomembnih meril za izbor v mojo ekipo je, da razumejo moj namen, mojo filozofijo o zgodovini ter se prilagodijo mojemu načinu dela. To pomeni, da morajo v moškem svetu upoštevati ženska merila. Že 10 let sem v filmski industriji in še vedno me ne poslušajo vedno, ker sem mlada ženska. Če želite, da vas managerji in producenti upoštevajo, morate pretirano argumentirati in se pretirano dokazovati, veliko bolj kot pa moški kolegi.
Moja družina me je vedno moralno podpirala. Odločilna stvar, zaradi katere sem začela razvijati filmsko dejavnost, je bilo njihovo vztrajanje pri mojem izobraževanju. Imela sem privilegij, da sem imela štipendijo, tako da sem lahko nadaljevala z izobraževanjem. Moj vir navdiha so bili mnogi učitelji, ki so mi predali svoje sposobnosti uživanja in poučevanja; in tudi moji starši, ki so mi dali knjige in filme.

 

Moje veščine

Moje sposobnosti: Sposobna sem se učiti in uporabljati novo znanje pri svojem delu. Nimam težav pri izmenjavi in posredovanju informacij. Prav tako poslušam in sem pozorna na probleme drugih ljudi. Moj osebni razvoj skozi delom je pomemben. Rada se pogajam tako, da smo na koncu vsi zadovoljni. Rada delam v timu, rešujem probleme in iščem rešitve. Sposoben sem hitrega odločanja in ne oklevam, če potrebujem nasvet, upoštevam izkušnje drugih ljudi.

Lastnosti: Sem aktivna, napredna, zgovorna, kritična, sodelovalna, samostojna, vztrajna, teoretična in hitra. Sem odprtega duha, pogumna, ustvarjalna in demokratična oseba. Včasih sem malce kaotična, spontana, z naprednim pristopom, metodična, nestrpna, negotova in prožna. Menim, da sem zaupljiva, inovativna, optimistična, nepredvidljiva in bolj ambiciozna kot pa skromna.

 

Nasveti & Namigi

Druge ženske bi želela opozoriti na nujnost učenja ter opuščanje nekaterih osebnih navad. Pesnik je dejal: "Naučil sem se, da je spomladi treba obrezovati, da bi lahko postali popolni."
Samozavest, vizija in zrelost so vidiki, ki se razvijajo, ko ustanovite novo podjetje. Prav tako morate premagati številne pomanjkljivosti, kot so utrujenost ali negotovost. Projekte morate predstaviti z navdušenjem, ter se ne ozirati na svojo požrtvovalnost.

Njen srečen rek je: "Kdo je rekel, da je vse izgubljeno? Tukaj sem, da ponudim svoje srce ..." (Fito Paez).

  • Default
  • Title
  • Random

Piškotke na tem spletišču lahko sprejmete ali zavrnete s klikom povezave