EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Emilija Stojmenova Duh

Doktorica elektrotehnike in direktorica zavoda RAZ:UM

O meni


IME IN PRIIMEK: Emilija Stojmenova Duh

DRŽAVA: Slovenija

MESTO: Maribor

NACIONALNOST: Slovenka, Makedonka

IZOBRAZBA: Doktorica elektrotehnike

SEKTOR: Znanost, raziskave, tehnologija in zdravje

DELOVNO MESTO: Asistentka z doktoratom na Fakulteti za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani
Direktorica zavoda RAZ:UM

SPLETNA STRAN ORGANIZACIJEFaculty of Electrical Engineering, University of LjubljanaRAZ: UM:

 

Moj življenjepis

Trenutna zaposlitve:

Direktorica zavoda RAZ:UM - Raziskovalno-razvojno in umetniško središče Univerze v Mariboru
Asistentka z doktoratom na Fakulteti za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani

Prej:
Projektna vodja za uporabniško izkušnjo v Iskratel, d.o.o., Kranj
Asistentka na Fakulteti za informacijske študije, Novo mesto

Izobrazba:
Doktorat znanosti s področja Elektrotehnike, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerza v Mariboru
Univerzitetna diplomirana inženirka elektrotehnike, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerza v Mariboru
Mednarodna matura, II Gimnazija Maribor

 

 

Moje izkušnje

Glede na to, da so v času študija ter kasneje v službi prevladovali moški, so bili kolegi vedno presenečeni, ker vidijo žensko med »štromarji«.
V tretjem letniku so se sošolci, s katerimi smo si bili in smo si zelo blizu, ob kavi opogumili in povedali, da niso razumeli, kaj delam med njimi, saj sem sicer »zelo normalna«.
Večina profesorjev je bila podobnega mnenja in pogosto so bili mnenja, da »če Emilija razume snov, jo potem vsi v razredu« - bila sem namreč edina ženska.

Na karierni poti mi je veliko pomagala družina, saj so me podprli pri odločitvi, da sem se pri 16 preselila sama v drugo državo zaradi šole, ki sem jo izbrala. Kasneje je bil za mojo karierno pot pomemben tudi ravnatelj Druge gimnazije, sedanji Rektor UM, prof.dr. Igor Tičar.
Imela pa sem tudi zelo dobre sodelavce in mentorje v podjetju Iskratel, kjer sem dobila prvo zaposlitev. Tudi na trenutnem delovnem mestu v laboratoriju za telekomunikacije na fakulteti za elektrotehniko so sodelavci krasni in vedno pripravljeni pomagati. Pri doktoratu in nasploh pri strokovni rasti mi je pomagal mentor, dr. Bojan Imerl. Glede kariere pa mi nasploh veliko pomaga soprog, dr. Andrej Duh.

Usklajevanje poslovnega in družinskega življenja je bilo veliko enostavnejše preden sem postala mama. Sedaj je potrebno več organizacije, vendar »vse se da«. Trenutno imam 13-mesečnega nadebudneža, ki bi ves čas raziskoval in običajno imajo dnevi premalo ur :).

Vodilni položaj v zavodu RAZ:UM mi je veliko pomagal tako pri strokovni, kot osebni rasti. Ugotovila sem, da vodenje podjetja oz. organizacije, tudi majhne, ni enostavno in zahteva veliko odgovornosti -  velikokrat tudi neprespane noči.  A počasi se učim, da bo odpočita glava zjutraj znala boljše funkcionirati in poiskati prave rešitve :).

Dejavniki uspeha: vztrajnost, trma, radovednost.

 

 

Moje veščine

Na karierni poti so mi najbolj koristile vztrajnost, trma in predvsem radovednost. V šoli sem se naučila predvsem kako se učiti, kako iskati in dobiti prave informacije ter kako reševati probleme. Vse te stvari mi še vedno koristijo ne samo na karierni poti, ampak na sploh v življenju.

Ko sem začela delati, sem se naučila poslušati (ne samo slišati) in opazovati ter ustrezno komunicirati. Naučila sem se, da je prav, če znaš argumentirati svoje mnenje, vendar so situacije, ko to ne pomaga in takrat nima smisla iti z glavo skozi zid. Naučila sem se, da nikoli ne bom znala vsega, vendar vedno lahko poiščem dodatno znanje in pomoč.

Vsaka dobra podjetnica mora znati dobro komunicirati, poslušati, opazovati. Znati organizirati svoj čas, da učinkovito opravi vse naloge. 

 

Namigi & Nasveti

Moj nasvet je: Upajte si! Ženske smo lahko enako dobre, če ne še boljše, kot moški kolegi.

Moj pogled: Ne vidim razloga, zakaj bi sploh morali gledati, kakšnega spola je podjetnik. Vsak od nas ima potencijal, da postane uspešen in spol pri tem nima nobene vloge.

Moj moto že iz srednješolskih časov: »Per aspera ad astra«.
Pred kratkim sem nekje prebrala tudi »Zjutraj opravi najtežjo nalogo in nato bo vse mala malica« in mi je zelo všeč!

 

 

 

 

Več iz te kategorije: « Dušica Šibav Lenka Puh »
  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Piškotke na tem spletišču lahko sprejmete ali zavrnete s klikom povezave