EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Annamaria D'Ascenzo

Prva ženska v Italiji in na Svetu, ki je postala prefekt

About me


IME IN PRIIMEK: Annamaria D'Ascenzo

DRŽAVA: Italija

MESTO: Rim

NACIONALNOST:  Italijanka

IZOBRAZBA

SEKTOR: Javni sektor

DELOVNO MESTO: Zadnji položaj: vodja gasilskega oddelka

SPLETNA STRAN ORGANIZACIJE: Council of Ministers

Moj življenjepis

Rodila sem se 17.7.1940 v Asmari (Eritreja), kamor so se moji starši preselili takoj po poroki. En mesec po mojem rojstvu je moj oče umrl. Na srečo sva z bratom imela izredno mamo.
V Italijo smo se vrnili leta 1950. Bili smo zelo revni in imela sem možnost vpisa na srednjo šolo in univerzo brez plačevanja šolnin, ker sem bila po očetu vojna sirota.
Poročila sem se eno leto po diplomi. Imam čudovito hčerko. Zdaj sem se ločila, vendar imam še vedno odličen odnos s svojim bivšim možem.

 

 

Moje izkušnje

Po diplomi iz politologije sem nekaj mesecev delala v zasebnem podjetju in nato postala inšpektorica na državni plesni akademiji. Svojo kariero v javni upravi sem začela na ministrstvu za notranje zadeve. Leta 1990 sem postala ena od prvih dveh žensk prefektinj v Italiji in svetu. Na MNZ sem bila kar nekaj let zadolžena za upravljanje človeških virov. Od leta 1990 sem delala kot vodja kadrovskega oddelka pri gasilcih, nato pa kot prefektinja s sedežem v Grossetu in Perugii. Leta 2000 sem postala vodja oddelka za Civilno zaščito.
Leta 2001 sem se vrnila na MNZ kot vodja oddelka za priseljevanje (do leta 2006). Svojo kariero sem končala leta 2007 kot vodja oddelka gasilcev. Bila sem 4. najpomembnejša prefektinja na ministrstvu, le trije drugi prefekti so imeli višji položaj (načelnik štaba, direktor kadrovske in šef policije).
Že na začetku sem vedela, da ne bom pustila, da ljudje "hodijo po meni" in mi izkazujejo nespoštovanje. Delala sem trdo, brez površnosti, izogibala sem se napakam. Ko sem se zavezala prefektorski karieri, so bili managerji izključno moški in prevladovalo je pravilo, da ženske ne smejo govoriti z moškimi, in tisti z višjih ravni niso govorili z ljudmi na nižjih položajih. Sčasoma sem, vedno nasmejana in z modrostjo, odpravila ta pravila. Osebje sem usklajevala s srčnostjo in neskončno potrpežljivostjo; bila sem stroga, ko je bilo potrebno, in nikoli nisem nikogar prevarala z lažnimi obljubami. Pogosto so me sovražili, ampak čas je pokazal, da sem imela prav, in tudi zdaj, po 8 letih upokojitve, imajo ljudje lepe spomine name.
Reševala sem resne, nujne primere v državi, tudi ko civilne obrambe še ni bilo, zahvaljujoč neposrednemu znanju ljudi, ki sem jih koordinirala.

 

 

Moje veščine

Resnost in odločnost pri učenju, kulture in znanja, ki sem jih v življenju zbrala, pozornost in koncentracija, poslušanje in čim manj govorjenja.

 

Namigi & Nasveti

Poskušajte biti čim bolj racionalni, izogibajte se napakam in si prizadevajte za premagovanje izzivov, le zaradi sebe in ne zaradi odobravanja drugih.

 

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Piškotke na tem spletišču lahko sprejmete ali zavrnete s klikom povezave