EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Uršula Cetinski

Generalna direktorica največjega kulturnega in kongresnega centra v Sloveniji

O meni


IME IN PRIIMEK: Uršula Cetinski

DRŽAVA: Slovenija

MESTO: Ljubljana

NACIONALNOST: Slovenka

IZOBRAZBA: Univerzitetna diplomirana komparativistka in profesorica nemškega jezika s književnostjo (FF Ljubljana), Master in Advaced Studies (Art & Media Management), Univerza v Linzu, Avstrija

SEKTOR: Kultura

DELOVNO MESTO: Generalna direktorica

SPLETNA STRAN ORGANIZACIJE: Cankarjev dom, Culture and Congress Centre

 

Moj življenjepis

Na Filozofski fakulteti v Ljubljani sem diplomirala iz primerjalne književnosti in nemškega jezika s književnostjo. Na Univerzi v Linzu (Avstrija) sem kot štipendistka KulturKontakta končala podiplomski študij iz kulturnega menedžmenta (Master in Advanced Studies). Že v času študija na Filozofski fakulteti v Ljubljani sem začela honorarno delati kot novinarka Radia Študent, kjer sem bila kasneje tudi kulturna urednica. Dve leti sem bila dramaturginja in direktorica neodvisne gledališke skupine Koreodrama, soustanoviteljica in umetniška vodja festivala Mesto žensk, nato osem let vodja gledališkega in plesnega programa Cankarjevega doma, osem let direktorica in umetniška vodja Slovenskega mladinskega gledališča, od 15. oktobra 2014 pa sem generalna direktorica Cankarjevega doma.
Občasno sem tudi dramaturginja, publicistka in prevajalka iz nemščine. Sem tudi avtorica monodrame Alma o svetovni popotnici Almi Karlin.

 

Moje izkušnje

Odločilni dejavniki mojega uspeha so nenehno izobraževanje na področju umetnosti in kulturnega menedžmenta, velika strast do umetnosti, dobre mednarodne povezave na tem področju, veliko veselje do dela z ljudmi in njihovega vodenja, bogate mednarodne izkušnje, pri vsem skupaj pa tudi nekaj sreče na karierni poti.

Kot mentor mi največ pomeni moj profesor, ki je me poučeval na Univerzi v Linzu, dr. Herwig Pöschl, v družinskem življenju pa podpora soproga, sina in matere. Predvsem so vedno razumeli, kakšne so moje vrednote.

Posebnih težav nisem imela, sem pa opravila veliko neplačanega dela v kulturi, na začetku svoje poti sem bila pogosto slabše plačana od moških kolegov oz. sem dobila projekte z nižjimi proračuni. Pred imenovanjem za generalno direktorico Cankarjevega doma sem bila deležna tudi nekaterih seksističnih komentarjev oz. dvomov o tem, ali ženska lahko vodi osrednji kulturni center.

 

 

 

Moje veščine

Najbolj mi je koristila specifična izobrazba z vseh področij umetnosti, posebno uprizoritvenih, izobrazba na področju kulturnega menedžmenta, kasneje pa tudi izkušnje in izobraževanje s področja vodenja (Gustav Käser Training). Nenehno izobraževanje na področju vodenja na različnih seminarjih, strokovnih srečanjih in konferencah. Pa tudi strokovna srečanja z direktoricami in direktorji oz. umetniškimi vodji drugih evropskih in svetovnih centrov, festivalov in gledališč. Dobro poznam sorodne kulturne institucije po vsem svetu. Dobro obvladanje angleščine in nemščine mi pri vsem skupaj zelo pomaga. Izjemno pa mi pomaga tudi, da me veseli komunikacija z ljudmi, da ljudi spoštujem in sem pripravljena na dialog. Pa tudi to, da jih znam poslušati in tudi slišati.

 

HiNamigi & Nasveti

Zelo mi je blizu verz iz pesmi nemškega filmskega in gledališkega režiserja R. W. Fassbinderja: »Ich war ganz unten, so lernte ich fliegen.« (Bil sem čisto na dnu, tako sem se naučil leteti.) Ključno je namreč, da človek dobro obvladuje hude trenutke in neuspehe. Ko smo uspešni, nam ni pretirano težko, dober menedžer ali menedžerka v kulturi pa se izkaže v kriznih trenutkih; na kakšen način in kako lahko prebrodimo težke trenutke in zagate, največ pove o nas samih. Ta verz lepo ponazarja, da so črni trenutki v življenju lahko tudi inspirativni, saj bolje spoznamo sebe in se iz zagat izluščimo še močnejši.

Moj nasvet za mlade ženske bi bil, da pogumno sledijo svojim vizijam, zahtevajo enakopravno obravnavo kot, če bi bile moškega spola, in da pri odločanju o drugih ženskah ne ponavljajo patriarhalnega vzorca, ampak jih obravnavajo enako kot sodelavce moškega spola, če je le mogoče, je dobro, da so jim tudi v spodbudo.

 

 

 

 

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Piškotke na tem spletišču lahko sprejmete ali zavrnete s klikom povezave