EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Alenka Bratušek

Prva ženska predsednica vlade Republike Slovenije

O meni


IME IN PRIIMEK: Alenka Bratušek

DRŽAVA: Slovenija

MESTO: Kranj

NACIONALNOST: Slovenka

IZOBRAZBA: Znanstveni magisterij s področja managementa

SEKTOR: Politika

DELOVNO MESTO: Poslanka Državnega zbora RS

SPLETNA STRAN ORGANIZACIJE: www.dz-rs.si

 

Moj življenjepis

Na zadnjih predčasnih volitvah sem bila že drugič izvoljena za poslanko Državnega zbora in to delo z veseljem opravljam še danes. Sicer pa so me poslanke in poslanci februarja 2013 izvolili za predsednico Vlade RS in postala sem prva ženska v zgodovini samostojne Slovenije, ki je zasedla najvišji položaj izvršne veje oblasti v državi. V Državni zbor sem bila prvič sicer izvoljena na predčasnih volitvah 2011, pred tem pa sem bila od leta 1999 zaposlena na Ministrstvu za finance. Od leta 2004 dalje sem na istem ministrstvu vodila Direktorat za proračun. Svojo poklicno pot sem kmalu po zaključenem izobraževanju začela v manjšem tekstilnem podjetju, nato pa me je pot zanesla v javno upravo, s katero sem tesno povezana še danes.

 

Moje izkušnje

Politika je, še nekoliko bolj kot gospodarstvo, moška igra. Zato se ženske v politiki soočamo z večjimi ovirami in pritiski. V mojem primeru so se vsi ukvarjali predvsem z  dolžino mojih kril, mediji so praktično dnevno poročali o vzorcih mojih oblek, o mojih čevljih in znanju angleščine. Pa nisem bila ne manekenka in ne profesorica angleščine, temveč političarka. Zato se mi na trenutke ni zdelo nič čudnega, da se tako malo žensk odloča za politiko. A se mi zdi pomembno, da se z govoricami in škodoželjnimi komentarji nisem preveč obremenjevala. Delovni ritem mi tega pravzaprav ni niti dopuščal.

Vsekakor mi je bila v veliko oporo tudi moja družina, ki sem ji namenjala vse proste trenutke. K sreči sta bila otroka, ko sem postala premierka, že dovolj odrasla, da sta razumela, zakaj sem toliko časa preživela v službi. Hkrati pa sem se res trudila, da smo vsaj kakšen dan v tednu izkoristili in ga preživeli skupaj. Danes se jaz soočam s tem, kako je, če so otroci bolj malo doma. Sin namreč trenira nogomet v tujini in tudi hči, ki je študentka, je vedno manj doma.

 

 

Moje veščine

Prepričana sem, da imamo ženske nek drug, ženski pogled na svet. Predvsem smo bolj naklonjene in sposobne sprejemati in sklepati kompromise, kar včasih najbolj pogrešam pri svojih moških kolegih. Prepričana sem, da bi bilo dobro, da ženske dobimo več vloge v politiki in to tudi ali pa predvsem na najvišjih položajih. Vsekakor pa lahko z gotovostjo trdim, da mi moje izkušnje s področja javnih financ, ki sem jih pridobivala na Ministrstvu za finance, zelo koristijo pri delu v politiki. Kot sem že povedala, mislim da imamo ženske nek drugačen pogled na probleme in njihovo reševanje.

 

Namigi & Nasveti

Moj moto – NIČ NI NEMOGOČE.

Ženske se moramo zavedati, da nismo nič manj sposobne kot naši moški kolegi. Smo pa verjetno veliko bolj previdne, preden se odločimo prevzeti pomembno in odgovorno funkcijo oziroma položaj. Nikakor ni prav, da bi zato, ker smo ženske, želele kakršne koli privilegije. Še bolj narobe pa je, da je to marsikdaj ovira na naši poti. Vse se da izpeljati, če sta le volja in podpora.

Nikoli ne smemo dvomiti vase, ko si želimo nekaj doseči. Večkrat bomo na svoji poti tudi »padle«. Kar ni lahko, pomembno pa je, da se vedno poberemo in gremo naprej še močnejše. Velikokrat je težko, velikokrat se zdi pretežko, ampak je treba vztrajati in verjeti vase.

Ženske smo tiste, ki bomo svet spreminjale – na bolje!

 

 

 

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Piškotke na tem spletišču lahko sprejmete ali zavrnete s klikom povezave