EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Barbara Brezigar

Prva slovenska ženska predsedniška kandidatka, nekdanja ministrica za pravosodje

O meni


IME IN PRIIMEK: Barbara Brezigar

DRŽAVA: Slovenija

MESTO: Ljubljana

NACIONALNOST: Slovenka

IZOBRAZBA: Univerzitetna diplomirana pravnica

SEKTOR: Zakonodajni, pravosodni

DELOVNO MESTO: Vrhovna državna tožilka svetnica

SPLETNA STRAN ORGANIZACIJE: www.dt-rs.si

 

Moj življenjepis

Zaposlena sem na Vrhovnem državnem tožilstvu RS kot vrhovna državna tožilka svetnica.

Po končani Bežigrajski gimnaziji sem študij nadaljevala na Pravni fakulteti v Ljubljani in diplomirala v letu 1977. Po dveletnem pripravniškem stažu na sodišču sem leta 1979 opravila pravosodni izpit in bila leta 1980 imenovana za okrožno državno tožilko na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani. Leta 1994 sem postala namestnica vodje tega tožilstva in v letu 1995 tožilstvo tudi vodila. Leta 1996 sem postala prva vodja Skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri Vrhovnem državnem tožilstvu RS in to funkcijo opravljala do junija 1999. V maju 1998 pa sem bila imenovana za vrhovno državno tožilko.

V letu 2000 sem bila v prehodni vladi ministrica za pravosodje in po polletnem opravljanju te funkcije nadaljevala z delom kot vrhovna državna tožilka.

Na volitvah predsednika države v letu 2002 sem kot neodvisna kandidatka na predlog slovenskih intelektualcev kandidirala za prvo predsednico slovenske države, se kot politična začetnica prebila v drugi krog in v tem krogu zbrala 43,48 odstotka glasov.

Spomladi 2004 me je po vstopu Slovenije v Evropsko unijo Državni zbor RS imenoval za prvo slovensko predstavnico v Eurojustu v Haagu (organ EU za pravosodno sodelovanje držav članic v kazenskih zadevah).

Po enem letu sem se vrnila iz Haaga, saj sem bila v Državnem zboru izvoljena za generalno državno tožilko RS. Od 4. 5. 2005 do 3. 5. 2011 sem opravljala funkcijo generalne državne tožilke in po izteku šestletnega mandata nadaljevala delo kot vrhovna državna tožilka svetnica.

V letih 2012 in 2013 sem opravljala funkcijo državne sekretarke na Ministrstvu RS za notranje zadeve ter se v marcu leta 2013 vrnila na Vrhovno državno tožilstvo RS.

 

Moje izkušnje

Moje vodilo je vedno bilo resno in odgovorno opravljati svoje delo v skupno dobro in doseči, da bo državno tožilstvo pri svojem delu kot celota uspešno, v njem pa bodo delovali suvereni ljudje z znanjem in človeško integriteto. Ob tem me je presenetilo, da v družbi ni bilo posluha za takšne ambicije. In da so veliko vlogo pri ovirah, ki so mi bile postavljene na tej poti, predstavljali predsodki in nasprotovanje kakršnimkoli spremembam, pospremljeni z veliko medijsko podporo. Ob takem nasprotovanju človek ne more zdržati sam. Zato mi je bila ves čas nadvse pomembna in v veliko pomoč podpora mojega moža in obeh otrok. V službenem okolju pa sem imela srečo, da sem imela majhno ekipo tesnih sodelavcev, imeli smo skupni cilj in zaupanje eden v drugega, na začetku funkcioniranja v samostojni Sloveniji pa podporo prvega generalnega državnega tožilca v samostojni Sloveniji, Antona Drobniča.

Menim, da je bilo za dobro usklajevanje službenega in družinskega življenja nadvse pomembno razumevanje v družini in tudi dejstvo, da sta bila moja otroka že samostojna, ko sem opravljala najbolj zahtevne in odgovorne funkcije.

Verjamem, da le resno delo, dobra ekipa, pošten odnos do sodelavcev in ustrezna družbena klima lahko pripelje do uspeha.

 

 

Moje veščine

Kombinacija znanja in izkušenj, poguma in volje ter občutka za ljudi in zavedanja, da skupaj zmoremo več, so tisto, kar ob ustreznem zunanjem okolju pripelje do dobrih rezultatov. Ne zadoščajo le teoretična znanja, pač pa so za vodilne položaje nujne predhodne izkušnje.

 

Namigi & Nasveti

Najprej je dobro nabrati izkušnje in šele potem sprejeti izziv vodilnega položaja. To, po mojem, velja tako za moške kot za ženske. Za ženske, ki imajo družino, pa je, po mojem trdnem prepričanju, še posebej pomembno, da ima ženska, zaradi svoje vloge v družini, pri izzivih, ki jih nosi s seboj službena kariera, podporo družine.

Ko razmišljam za nazaj, bi lahko rekla, da je bil pri delu vedno moj moto: pošten in odgovoren odnos do dela in do sodelavcev ter delovanje v skupno dobro.

 

 

 

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Piškotke na tem spletišču lahko sprejmete ali zavrnete s klikom povezave