EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Dušica Šibav

Pridelava vina je zanjo način življenja in ne samo služba

 

O meni


IME IN PRIIMEK: Dušica Šibav

DRŽAVA: Slovenija

MESTO: Fojana, Dobrovo - Goriška brda

NACIONALNOST: Slovenka

IZOBRAZBA: Univ. dipl. ing. agronomije

SEKTOR: Kmetijstvo

POSITION: Lastnica vinarne, vodja celotnega procesa, degustacij, prodaje

ORGANISATIONWinery Vinarstvo Šibau

 

Moj življenjepis

Če zdaj gledam nazaj, je bila moja največja šola – narava, ki je tu v osrčju Goriških Brd res radodarna: s soncem obsijani vinogradi in sadovnjaki, toplo podnebje, mir in čist zrak. Nič nenavadnega torej, da je vinogradništvo v naši družini prisotno že več kot pet generacij.
Kot najmlajši otrok v družini sem leta 1990 diplomirala iz vinarstva pri prof. Šikovčevi v okviru  univerzitetnega študija agronomije na Univerzi v Ljubljani. S svojim strokovnim znanjem sem oplemenitila izročilo in rodbinske izkušnje, ki jih je poosebljal oče, do tedaj vodja kmetije. Na mojo pobudo smo pričeli stekleničiti vino in začeli razvijati butično proizvodnjo vina pod lastno blagovno znamko Šibau. Vodenje celotne pridelave grozdja in vina sem v celoti prevzela po očetovi popolni upokojitvi leta 2003.

Od takrat vodim in sodelujem pri prav vseh fazah pridelave grozdja – od sajenja, obrezovanja, zelenih del, zaščite, kletarjenja do končne prodaje.  Moj pristop je »manj je več« - pristno, v skladju z naravo donegovano vino, ki ga zadnja leta pijejo tudi v Kaliforniji in nekaterih evropskih državah.

 

Moje izkušnje

V 25 letih je bilo izzivov kar veliko, in če pogledam nazaj, sem se veliko naučila tako iz svetlih kot iz temnih trenutkov. Izziv je že biti ženska v pretežno moškem poklicu. Pri tem mi je bilo v veliko oporo moje strokovno znanje, saj ni prav veliko vinarjev z univerzitetno izobrazbo, kot tudi talent dobrega olfaktornega prepoznavanja vina (zaznavanja vonja in okusa). Pa tudi »poznavanje korenin, iz katerih izhajam«: tako naravnih danosti kot znanja, ki sem ga prejela od očeta.
Seveda je delo v družinskem podjetju prinašalo tudi specifične izzive – od medgeneracijskih razlik do različnih pogledov na prihodnost. Skozi to sem se učila dialoga, spoštovanja različnih perspektiv, in iskanja lastne poti. Eden od faktorjev mojega uspeha je tudi v tem, da nikoli nisem podlegala trenutnim spremembam v vinarski modi, pač pa sem sledila svojemu klicu – čim naravnejši, na lokalnih pogojih temelječi pridelavi grozdja in vina. Skozi opazovanje narave sem razvila občutek za delo z vinom: na primer prisluhniti, kdaj je grozdje ravno prav zrelo (lahko naredimo vse vrste kemičnih analiz, a pravo zrelost določiš po občutku in okusu, ki se kultivirata skozi dolga leta izkušenj, kot tudi nadarjenosti in ljubezni do dela).

V vinarstvu je konkurenca velika, Slovenije pa na svetovnem vinarskem zemljevidu skorajda ni. Majhnost tako Slovenije kot moje kmetije postaja prednost, saj so ljudje naveličani brezosebnih izdelkov in vse bolj cenijo pristnost tako izdelkov kot odnosov, zato manjše butične kmetije spet pridobivajo na vrednosti.

Glede usklajevanja dela in družine: kot ženski in materi mi je odnos z otrokom zelo pomemben in me resnično bogati, in tu zame nikoli ni bilo dileme. Delovni urnik sem enostavno prilagodila, ker je zame hči na prvem mestu – tudi če je posla zato kanček manj.

 

 

Moje veščine

Uspeh je po mojih izkušnjah rezultat povezovanja in nadgrajevanja raznolikih veščin in kompetenc: v mojem primeru po eni strani npr. zmožnosti učenja od narave in po drugi strani najsodobnejših strokovnih vinogradniških znanj; razumevanja prednosti lokalnega okolja in odprtosti navzven – nenehnega širjenja obzorij. Čisto osebnih lastnosti, kot je talent za prepoznavanje vonja in okusa v vinu, ter medosebnih spretnosti vzpostavljanja partnerstev na vseh nivojih – s sodelavci, strankami, trgovci. Poznavanje celotnega procesa – od sajenja trte do prodaje; in hkrati pozornost na detajle, ki gradijo želeno kakovost. Dobra organizacija in marljivost – ter prava mera kreativnosti. Za razumevanje trendov in mednarodne povezave je koristno tudi znanje jezikov; v mojem primeru angleščine, italijanščine ter srbščine in hrvaščine.

Srž vsega pa je strast za delo; tako za pridelavo dobrega vina kot za to, kako njegovo vrednost posredovati drugim. Med najbolj dragocenimi trenutki pri mojem delu so predstavitve vin: ko se razgovorim o vinu, besede kar tečejo, in vidim, da ljudje z zanimanjem prisluhnejo.  Skozi poglobljen in predan pogovor stkemo vezi, otoplimo ozračje in skupaj odkrivamo lepoto vina.

Če posplošim: v podjetništvu je potrebno poznati celoten proces, verjeti vase in v svoje poslanstvo, si postaviti cilje in vztrajati na poti, biti kreativen ter graditi medčloveške odnose, ki temeljijo na pristnosti, zaupanju in partnerskem sodelovanju.

 

Namigi & Nasveti

Moč sem črpala predvsem iz sebe: kar nekaj časa sem potrebovala, da sem ugotovila, kaj točno hočem. Pri meni konkretno: kakšen tip vina želim pridelati in kdo bi to znal ceniti (kdo je moja idealna stranka: ljudje, ki jim je mar za naravo in pristne, čiste odnose). Potem ko veš, kaj hočeš, poiščeš podobno misleče – ljudi, s katerimi gledaš v podobno smer ter ki drug drugega podpirajo.

Na kratko: upoštevaš pravila igre – ob tem pa imaš pogum, da dodaš svojo iskrenost in avtentičnost. Ter slediš tej poti.

V podjetništvu ženske dodamo tisti košček, ki velikokrat manjka: srčnost; senzibilnost za okolico – ljudi, naravo; veselje do sodelovanja; mehkobo, lepoto. Skozi delo osmišljamo sebe, osebno rastemo ter smo podpora druga drugi v razvoju.

Iz mojega vinogradniškega vidika: kar me uči narava, je prepoznavanje naravnih ciklov in vrednost prav vsakega obdobja – od bujne narave do golih dreves. Tako ima tudi delo in življenje svoj ritem: od obdobij intenzivne  aktivnosti do refleksije in regeneracije;  in prava umetnost, obrt in čar je prepoznati, kdaj je čas za kaj ter kakšno vrednost posamezni cikel prinaša.

 

 

 

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Piškotke na tem spletišču lahko sprejmete ali zavrnete s klikom povezave