EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Kajsa Ollongren

Podžupanja Amsterdama

O meni


IME IN PRIIMEK: Kajsa Ollongren

DRŽAVA: Nizozemska

MESTO: Amsterdam

NACIONALNOST:  Nizozemka

IZOBRAZBA: Univerzitetna izobrazba

SEKTOR: Politika, javni sektor

DELOVNO MESTO: upanja Amsterdama, svetnica občinskega sveta za gospodarstvo, umetnost in kulturo

SPLETNA STRAN ORGANIZACIJE: City Council Amsterdam

 

oj življenjepis

Sem podžupanja Amsterdama in svetnica za gospodarstvo ter umetnost in kulturo. Študirala sem zgodovino v Amsterdamu. Po opravljenem MBA študiju v Franciji nisem čisto vedela, kam naprej. Zato sem se vpisala na specializiran tečaj za mednarodne zadeve na Clingendaelu. 20 let sem bila javna uslužbenka v Haagu na različnih ministrstvih, saj sem želela prispevati družbi, biti blizu politiki. 2 mandata sem bila generalna sekretarka ministrstva za splošne zadeve, podpirala sem ministra Balkenende-ja in Rutte-ja.
Dolgo časa sem že članica demokratske skupine D'66. Leta 2003 sem bila peta na volilnem seznamu. Odlična izkušnja. Vendar pa so bili takrat rezultati volitev najslabši doslej za D'66 in nisem postala članica parlamenta. Mimogrede, če bi bila izvoljena, bi se morala odpovedati svojemu delu javne uslužbenke. Ne moreš imeti obojega, saj je izvor teh dveh funkcij različen: javni uslužbenci imajo izvršilno in svetovalno vlogo, poslanec pa odloča in nadzoruje politike vlade.
Leta 2014 sem dobila priložnost, da postanem svetnica mestnega sveta v Amsterdamu. To je vloga, kjer lahko odločam. Čeprav si kot generalni sekretar na ministrstvu številka 1, delaš pod odgovornostjo ministra, v ozadju. Kot svetnica pa sem odgovorna jaz, pod reflektorji javnih razprav. Lahko odločam o zadevah in skrbim za njihovo uresničevanje. To pomeni še več možnosti za rešitev pomembnih vprašanj.

 

Moje izkušnje

Obožujem vsebino in poganja me javni interes. Eno od mojih gospodarskih prizadevanj je program za zagon start-upov v Amsterdamu. Organiziranje podpornega okolja za perspektivne nacionalne in mednarodne start-upe, ki želijo prispevati svoje rešitve za 4 socialne postavke: mestna mobilnost, živahno mesto, krožno gospodarstvo in zdravo mesto. Področja akcijskega programa: poslovni prostori, podpora, mentorstvo, usposabljanje in dogodki v mrežah ter komunikacija z organizacijami in podjetji, vlagatelji in lastniki stavb.
Gospodarske zadeve so v glavnem povezane z ustvarjanjem delovnih mest/dela, še posebej za težje zaposljive osebe. Na primer: rada organiziram hitrejši vstop v izobraževanje in na trg dela za begunce, ki jim je dovoljeno ostati tukaj. Ne želijo biti odvisni od socialnih prejemkov.
Tudi umetnost in kultura sta enako pomembni.
Ne želim ves čas sedeti v slonokoščenem stolpu mestne hiše, jaz in moje osebje radi rešujemo probleme skupaj z ljudmi.

 

 

Moje veščine

Nikoli nisem imela izjemno dolgoročnih ciljev, torej načrta korakov, po katerih moram iti. To zame deluje zelo dobro. Na vseh svojih pozicijah sem želela, da se vidi moje odlično delo, da se veliko stvari uresniči, pa tudi, da se učim novih stvari in da malo uživam.
Vsaka 4 leta so nove volitve, kjer se lahko vse zgodi. Zgrabim priložnosti, ki se pojavijo.
Imam ambicije v zvezi z vsebino politike Amsterdama. To so zadeve, ki bi jih želela realizirati.

 

Namigi & Nasveti

Zdi se, da je v politiki, pa tudi na upravnih vrhovih ter v vladi aktivnih več moških kot žensk. Kar je škoda.
Na tem področju je dovolj žensk, ki so zelo sposobne; le drzniti si morajo vztrajati na poti navzgor.
Nasvet: vedeti morate, kaj hočete, istočasno pa ostanite fleksibilne, drznite si narediti nekaj poskusov. Res ne morete vedeti vnaprej, ali vam nekaj ustreza. Občasno morate tudi tvegati. Če ne tvegate, ne boste nikoli spoznale svojih prednosti.

 

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Piškotke na tem spletišču lahko sprejmete ali zavrnete s klikom povezave