EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Elise Duivenvoorden

Ukvarja se z ekološkim kmetijstvom in vrtnarstvom

O meni


IME IN PRIIMEK: Elise Duivenvoorden

DRŽAVA: Nizozemska

MESTO: Callantsoog

NACIONALNOST: Nizozemka

IZOBRAZBA: Univerzitetna izobrazba

SEKTOR: Kmetijstvo

DELOVNO MESTO: Lastnica

SPLETNA STRAN ORGANIZACIJE: Kwekerij de Windroos

 

Moj življenjepis

Pred 15 leti sem naredila življenjski preobrat: zamenjala sem poklic, iz novinarke sem postala vrtnarka. Ko zarineš prste v zemljo, je čudovit občutek. Vzgajam nenavadne trajnice, ki so mi všeč. Gojim jih trajnostno in kolikor je mogoče ekološko. Imam 1,5ha zemljišča, ki ga lahko obdelujem z 2 osebama. Od pomladi do jeseni mi že 7 let pomaga Poljakinja Alla. Moja zemlja leži ob Severnem morju, v turističnem kraju Callantsoog. V velikih količinah prodajam trajnice izvoznikom. Gojimo približno 120 sort. Tako letno vzgojim 150.000 - 200.000 trajnic za svetovno prodajo na Nizozemskem, v Nemčiji, Franciji, Ameriki in na Japonskem. Poleg tega imam majhen vrt zase, na katerem opazujem specifične karakteristike rastlin, ter spletno trgovino www.KwekerijdeWindroos.nl. Mimoidoči turisti lahko kupijo lončnice. Navdih iščem v angleških vrtovih. Vsako leto še razširimo našo ponudbo. Moji starši, upokojeni gojitelji čebulnic, so še vedno lastniki posesti. Moj oče ne ve ničesar o trajnicah, a sem se od njega veliko naučila o obdelovanju zemlje. Še vedno je aktiven v mreži gojiteljev rastlin in kmetovalcev ter bere njihove časopise. Tako me obvešča, npr. o kakovosti in slanosti podzemnih voda v regiji.
 

Moje izkušnje

Še vedno je vrtnarstvo in kmetijstvo bolj "moški svet". Pogosto gojijo v velikem merilu, predvsem ekonomsko donosne sorte. Jaz sem specialistka na področju edinstvenih sort trajnic, še posebej starejših sort, ki jih lahko vidite v angleških vrtovih. Moški v našem sektorju verjetno niso pričakovali, da bom kot ženska sposobna obdržati mesto med njimi. S profesionalizacijo naše vrtnarije in dobro kakovostjo sem dokazala, da bom ostala. Sposobna sem dobro zaslužiti, lahko vlagam v stroje in vse to tako trajnostno, kot je le možno. Včasih kompenziram. Moja lopa je tako velika, da je del odstopim sosedu. V zameno mi on daje ideje za trajne rešitve in enostavna orodja "za ženske" ter opravi manjša popravila. Npr. razvil je samo-vozeči avto za odstranjevanje plevela in enostavno orodje za postavljanje mrež za zaščito rastlin pred vetrom. Naša peščena zemlja v bližini obale je precej revna, zato potrebuje veliko pozornosti. Zelo se trudim, da delujem v skladu z naravo in ne proti njej. Za zemljo uporabljamo počasna organska gnojila, liste rastlin pa hranimo z biološkimi vzorci. Na ta način ne spreminjamo stanja prsti. To je ekološko kmetijstvo. Ekološko kmetijstvo je korak naprej, procesi pa so veliko bolj standardizirani.

 

 

Moje veščine

Učila sem se sama, s praktičnim eksperimentiranjem. Odkrivanje, katere ekološke metode so primerne za gojenje rastlin na naših tleh, vzame kar nekaj časa. Želiš slediti določeni poti, skrivnost pa je v tem, da sodeluješ z naravo. V naši regiji si vrtnarji, kmetovalci in svetovalci delimo izkušnje in mnenja, da lažje najdemo čim bolj ekološke metode za obdelavo zemlje. Moj cilj ni, da se zelo razširimo. Potem bi potrebovala več strokovnjakov. Z občasno pomočjo ostalih (večinoma) žensk, lahko vodim svoj posel in imam ob tem še vedno tisti prijetni občutek, ko z golimi rokami obdelujem zemljo.

 

Namigi & Nasveti

1. Počnite stvari, ki jih imate radi in ki vas zanimajo, stvari, o katerih želite vedeti čisto vse.

2. Vedno je prostor za majhno podjetje. Imejte velikost, ki vam ustreza.

3. Prepustite se toku narave, to je ekologija.

 

 

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Piškotke na tem spletišču lahko sprejmete ali zavrnete s klikom povezave