EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Bettina Schrittwieser

Persoonlijke tevredenheid vind je slechts gedeeltelijk in werk.

Over mij


NAAM: Bettina Schrittwieser

LAND: Oostenrijk

PLAATS: Graz

NATIONALITEIT: Ooostenrijkse

ACHTERGROND: Universiteit

SECTOR: Recht

POSITIE: Juriste en manager van een consumentenbelangen organisatie

ORGANISATIEStyrian chamber of labour

 

 

Achtergrond& Carrière

Ik begon als consulent bij de Kamer van Arbeid. (De Oostenrijkse Kamers van Arbeid  zorgen dat werknemers en consumenten deelnemen aan het sociale wetgevingsproces). Ik gaf colleges en was actief in het ontwikkelen van sociaal beleid. Ik hield me bezig met wet- en regelgeving, zowel het voorbereiden ervan als de toetsing ervan met juridische processen en het ontwikkelen van nieuw beleid. Daarnaast gaf ik juridische adviezen aan onze leden.

Ik was van 1996 tot 2008 de vertegenwoordiger van alle vrouwenorganisaties in de Kamer en was ook lid van de Commissie Gelijke Behandeling in Wenen. Ook relaties met de media zat in mijn takenpakket. Zo heb ik veel geschreven over betaald zwangerschapsverlof. Zowel voor mijn collega beleidsmakers als direct voor moeders en ouders. Ik heb ook meegedaan aan het advies over ouderschapsverlof voor mannen en vrouwen van de Oostenrijkse vakbonden.

 

Ervaringen

Kansen: Als de eerste vrouwelijke rechter in de Kamer van Arbeid in onze regio Styria, werd me vanaf het begin af aan gevraagd om me ook bezig te houden met de zgn. 'vrouwenzaken'. Ik vond dat nogal discriminerend klinken. Maar al snel begon ik me te specialiseren in dat gebied, dat voor anderen oninteressant of onbelangrijk was. Op landelijk gebied ben ik zo een erkende, vernieuwende expert geworden.

In 2010 kreeg ik de Käthe Leichter emancipatieprijs uitgereikt door de minister van Sociale Zaken.

Uitdagingen: Mijn begintijd was het moeilijkste. Er was een erg hiërarchische structuur die opereerde op basis van de principes van het 'old boys network'. Werkende vrouwen, buiten de administratieve en secretariële sector, waren er weinig en men vond dat toen eigenlijk ook niet nodig. Mijn familie steunde me gelukkig. Het heeft me veel tijd gekost om de vooringenomenheden tegen werkende vrouwen stukje bij beetje te helpen afbreken. Ah, wat heeft dat een onzinnige hoeveelheid negatieve energie gekost, dat men je niet erkent op je kwalificaties maar slechts op je geslacht.

 

Vaardigheden/ambities

Bouw gespecialiseerde kennis op als expert, houd vol en houd vast.

Om afdelingsmanager te worden heb je absoluut sociale vaardigheden nodig, de nodige zelfbeheersing, zelfmanagement en organisatievermogen.

 

 

Hints & Tips

Plezier in mijn werk is altijd belangrijk geweest. Ik word gedreven door inhoud en processen en ben niet tevreden met doorsneewerkwijzen. Ik wilde altijd betrokken zijn en invloed uitoefenen. In het begin kon ik dat alleen door als maar meer gespoecialiseerde expert kennis op te doen.  Nu pluk ik de vruchten van die 'moeilijke jaren'.

Nu ik hoofd ben van een grote afdeling, zijn er andere vaardigheden nodig. Nu zijn het mijn medewerkers die de 'experts' zijn. Een hele verandering voor me. Dus kan ik nu hele andere rollen vervullen en uitdagingen aangaan.

 

 

 

 

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

U kunt alle cookies op deze site tegelijk accepteren of blokkeren