EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Lucia Lotti

Ik ben officier van justitie in Gela op Sicilië. Ook al is mijn werk nog zo complex, ik ervaar het niet als last maar als verrijking. 

Over mij


NAAM: Lucia Lotti

LAND: Italië

PLAATS: Rome

NATIONALITEIT:  Italiaanse

ACHTERGROND: Universiteit

SECTOR: Wet en regelgeving

POSITIE: Hoofd van het landelijk parket: Het Landelijk Parket bestrijdt (inter)nationaal georganiseerde criminaliteit

ORGANISATIE: Overheid

 

Achtergrond & Carrière

Ik ben afgestudeerd in rechten aan de Universiteit van Florence in 1973. Ik haalde het staatsexamen voor functies bij het Openbaar Ministerie en werd in 1983 benoemd tot rechter. Ik was toen 26 jaar oud. Het was moeilijk om op zo'n jonge leeftijd met zo'n grote verantwoordelijkheid om te gaan. Ik had namelijk nog weinig ervaring, maar mijn enthousiasme en doorzettingsvermogen waren de brandstof voor mijn werklust. Van 1989 tot 2008 werkte ik als openbare aanklager in Rome en voor een bepaalde periode ook in Milaan. In deze tijd werkte ik voornamelijk samen met het antimaffia-rechercheteam in Rome, waar ik talloze processen tegen de georganiseerde misdaad heb gevoerd. 

Ten slotte werd ik door het hoogste adviescollege van de rechterlijke macht benoemd tot officier van justitie in Gela op Sicilië, waar ik nu nog steeds werk.

 

Ervaringen

Ik heb een man en een dochter van 26. Vanwege mijn werk verhuisden we steeds naar verschillende delen van het land. Waar een hoop mensen het moeilijk zouden vinden om zo veel te verhuizen, zagen wij het als een verrijking. We leerden onze horizon verruimen en het was stimulerend voor ons culturele en professionele leven. Natuurlijk is er veel kracht, moed en vastberadenheid nodig om steeds nieuwe, gecompliceerde situaties het hoofd te bieden, toch is dat absoluut noodzakelijk om een gerechterlijke instantie te laten functioneren en de gemeenschap het gevoel voor recht te garanderen.

Al mijn ervaringen zijn buitengewoon belangrijk en leerzaam geweest voor mijn carrière, met name de jaren dat ik de georganiseerde misdaad in Rome heb bestreden. Dit was een unieke kans, want het territorium was groot en internationale vertakkingen speelden een rol. Ik moest opsporingswerk in toen nog onbekende sectoren coördineren en dan ook nog met compleet nieuwe werkmethodes. Daarnaast denk ik dat de ervaring die ik in Gela heb opgedaan uiterst belangrijk is. De werkomgeving waarin ik daar in Sicilië organisatorische en technologische innovaties implementeer, is zeker niet makkelijk maar wel uitdagend. Het is dus ontzettend belangrijk om goed te kunnen organiseren, precieze strategieën uit te denken en uit te voeren om de criminaliteit aan te pakken, het territorium erbij te betrekken en verantwoordelijkheid te dragen. 

 

Vaardigheden/ambities

Ik heb analytische vaardigheden en competenties. Door een integrale aanpak te gebruiken probeer ik heel precies en zo veel mogelijk te weten te komen over het misdrijf en een onderzoek in te stellen naar hoe dat het beste vervolgd en bestreden kan worden. Ik weet hoe ik goede methoden en technieken kan gebruiken om te coördineren en effectieve strategieën uit te voeren. Ook hoe ik mijn medewerkers en hulpmiddelen kan inzetten. Hoe ik de samenwerking tussen collega’s, rechercheurs en medewerkers kan optimaliseren, daarbij lettend op hun continue scholing.

 

Hints & Tips

Een absolute voorwaarde om dit werk goed te doen is professioneel, emotioneel en financieel onafhankelijk te opereren, met andere woorden immuun voor welke vorm van beïnvloeding of corruptie te zijn. Zorg ervoor dat je op elk moment je keuzes en oordelen kunt onderbouwen. Dit is in het werk de basis voor je zelfrespect en dat vertaalt zich naar je medewerkers. Stel je daarnaast onbevooroordeeld op en ga nooit uit van stereotypen, van welke aard ze ook mogen zijn. Zelfstandig denken en kritisch de zaken benaderen is alleen maar goed. En bedenk: hoe meer energie je in je werk steekt, hoe meer energie je ervoor terugkrijgt. Wees niet bang om je voor het volle pond in te zetten, vooral als het gaat om het welzijn van de samenleving.

 

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

U kunt alle cookies op deze site tegelijk accepteren of blokkeren