EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Jitske Kramer

Cultureel antroploloog vertelt over hoe je expert kunt worden en blijven.

Over mij


NAAM: Jitske Kramer

LAND: Nederland

PLAATS: Utrecht

NATIONALITEIT: Nederlandse

ACHTERGROND: Universitiet Culturele Anthropology

SECTOR: Cultuur, Onderwijs en Diensten

POSITIE: Eigenaar, R&D, Adviseur, Trainer, Presentator op het thema omgaan met (culturele) verschillen in organisaties, inclusie, deep democracy

ORGANISATIE: Academyforcorporateculture.com

 

Achtergrond & Carrière

Tijdens mijn middelbare school deed ik de vooropleiding Toneelschool. Toen al was ik gefascineerd door de verschillen in mensen. Ik wilde er achter komen ‘waarom ze de dingen doen, zoals ze ze deden’. Ik ben dus culturele antropologie gaan studeren en deed veldwerk in Uganda. Ik bestudeerde er het gebruik van theatertechnieken om in rurale gebieden ingewikkelde kwesties bespreekbaar te maken, zoals de privatisering van banken. Een geweldige leerschool.

Ik ben een wereldburger, maar wilde wel een stevige basis in één land opbouwen: Nederland dus. Ik heb een dochter en een zoon van 13 en 12.

Een logische stap was om als corporate trainer te gaan werken. Ik heb dat vak ongeveer 8 jaar bij Boertien Training gedaan. Ik heb er veel technieken geleerd. Maar ook ergere culture shocks meegemaakt, dan in de rurale gebieden van Uganda, als ik met mijn lease auto en in pantalon bij de bedrijven aankwam.

Het internationale werk trok me steeds meer. In 2006 besloot ik voor mezelf te beginnen. Ik kreeg enkele gegarandeerde trainingen mee van mijn oude werkgever, had goede contacten opgebouwd in vaknetwerken als NVO2 en melde me aan bij sprekersplatformen, o.a. de Professional Speakers Association. Ik kreeg mijn 1e opdrachten in de uithoeken van Nederland en zat daardoor veel in de auto. Ik dacht, dan echt groots denken; in de buurt van mijn huis klanten vinden en klanten echt ver weg, zoals in Dubai of Zuid-Afrika. Daar heb ik op ingezet en ik ben op allerlei (internationale) congressen gaan spreken. En van de ene opdracht kwam de andere. En zo groeide mijn netwerk en ging mijn bedrijf HumanDimensions lopen.

 

Ervaringen

Inmiddels heb ik een volgende stap gezet. Ik werk intensief samen met Danielle Braun en heb ik HumanDimensions op laten gaan in de samen met Danielle opgerichte Academie voor Organisatiecultuur. We hebben onze orderportefeuilles in elkaar geschoven en geven onze kennis door aan managers, adviseurs en trainers die werkelijk willen leren hoe je nu echt een (cultuur)verandering vormgeeft en beter willen omgaan met verschillen tussen mensen en groepen. De samenwerking geeft ons, naast lol, energie en inspiratie, de mogelijkheid om op een efficiëntere wijze meer impact te krijgen. Samen kunnen we onze expertise nog verder verdiepen. Ik ben expert geworden door vooral mijn eigen toepasbare tools en visie te ontwikkelen op basis van de kennis en kunde van de culturele antropologie en de inzichten van mensen als Richard Lewis, Fons Trompenaars, Leandro Herrero, Myrna Lewis.

En ik ben boeken gaan schrijven, bloggen en spreken op diverse podia. Wat betreft marketing volg ik het advies op van een Amerikaanse expert op dit gebied, namelijk: ‘make sure people say: I see your name everywhere!’.  Mijn eerste boek is : Normaal is anders! . 10 jaar denken over organisatiecultuur en werken met teams, inclusie en omgaan met verschillen is in dit boek vervat. (In de Engelse vertaling Managing Cultural Dynamics). Ik maakte ook Wow! Wat een verschil, een verzameling van mijn sheets, plaatjes en verhalen. Deep Democracy – de wijsheid van de minderheid laat zien hoe je de minderheidsstem kunt meenemen in een meerderheidsbesluit. En tot slot heb ik samen met Danielle Braun De Corporate Tribe – organisatielessen uit de antropologie geschreven. In 2016 gekozen tot managementboek van het jaar! En uiteraard liggen de eerste schetsen voor het volgende boek alweer klaar.

 

 

Vaardigheden/ambities

Ik wil vooral groeien als expert. Nog beter en gerichter de kwesties van omgaan met verschillen kunnen duiden en aanpakken. Een bureau opbouwen met mensen in dienst vind ik eigenlijk ‘oud denken’. Het is niet mijn eerste groeistrategie. Ik ‘meander’ liever. Ik zoek meer stromen en beddingen, dan straight met structuren te willen groeien. Wel met een stip aan de horizon om nog meer impact te krijgen. En natuurlijk ook in samenwerking met andere ondernemers en zelfstandigen.

Hoe mooi zou het zijn om gevraagd te worden om bij belangrijke internationale vraagstukken mijn/ onze bijdrage te leveren. 

Hints & Tips

Om expert te worden en te blijven denk ik dat je: 

1. Veel materiaal en ideeën moet weggeven, bijvoorbeeld in blogs, met verhalen, filmpjes, artikelen en boeken.

2. Ook nee durven te zeggen tegen opdrachten om te groeien naar waar je heen wilt. Dat kan spannend zijn als er niet direct iets nieuws voor in de plaats komt, maar het geeft focus en de mogelijkheid om aan je expertise te werken.

3. Je moet tijd durven ‘blokken’ om te reflecteren, uit te rusten, te netwerken en nieuwe leuke en ontspannende dingen te doen.

4. Je tarief mag omhoog en zeker gelijk zijn aan wat concurrenten en mannelijke sprekers (durven te) vragen. Girlpowerrr ;)

5. Veel samenwerking zoeken en je vaknetwerken op orde houden.

 

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

U kunt alle cookies op deze site tegelijk accepteren of blokkeren