EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Petra Melanšek

Won de prijs van de Kamer van Koophandel van Slovenië, voor excellente bedrijsvoering en ondernemerschap. 

Over mij


NAAM: Petra Melanšek

LAND: Slovenië

PLAATS: Žalec

NATIONALITEIT: Sloveense

ACHTERGROND: Universiteit

SECTOR: Industrie

POSITIE: CEO,

ORGANISATIEVivapen d.o.o

 

Achtergrond & Carrière

Mijn vader startte in 1967 Vivapen, het productie bedrijf voor inkt en pennen. Als kind werkte ik in mijn schoolvakanties al mee. Die heerlijke geur van inkt. Nu is het nog steeds een familiebedrijf en ik ben de managing director en hoofd verkoop. Ik ben in dit bedrijf 23 jaar geleden van onder op begonnen, als administratieve kracht in- en verkoop. Na het behalen van mijn exporteur diploma's werd ik verantwoordelijk voor de klantenmarketing en logistieke procedures in het bedrijf.

In 2007 nam ik het management over en langzaam aan werd ik ook eigenaar. Mijn vader en ik zijn de 2 aandeelhouders. Hij houdt zich nog met de verkoop bezig. Ik doe het overall management. Ik ben trots op mijn ouders, onze medewerkers en alles wat we met elkaar bereikt hebben. Maar eigenlijk ben ik nog trotser op mijn zoon Luka. Hij geeft echt betekenis aan het leven. Mijn vader en ik kregen als enige in Slovenië de prijs van de Kamer van Koophandel voor excellente bedrijfsvoering van een familie bedrijf. We kregen hem niet te gelijk! Mijn vader Jože Melanšek kreeg hem in 1993 uitgereikt; ik kreeg die prestieuze prijs 19 jaar later.

 

Ervaringen

Ik kan goed luisteren en help graag anderen. Zo'n vaardigheid kan een groot obstakel lijken op je carrière pad, maar ik beschouw het als een voordeel. Ik heb geen verticaal carrière pad voor ogen gehad met ver weg en hoge doelen. Ik doe dit omdat ik het leuk vind en ervan geniet. Vanaf de eerste dag was mijn vader mijn mentor, mijn rolmodel, de eerste verantwoordelijke, de leider en de criticus. Hij heeft me veel geleerd en hij begeleidde me langzaam en ongemerkt dit bedrijf in. Het zou eerst maar tijdelijk zijn. Ook mijn moeder werkt in het bedrijf Vivapen. Zij gaf me meer morele steun. Nog steeds zijn die 2 een goede steun voor mij en het bedrijf.

We hebben gewoon geen scherpe scheiding tussen werk en privé. Werken is onze manier van leven. Ik ben een onderdeel van Vivapen al sinds mijn geboorte en dat geldt ook voor mijn zoon. Er gaat geen zondagse familie lunch voorbij dat we niet over het werk praten. Je laat je zorgen ook niet achter je, als je de bedrijfsdeur dicht doet. De werkdag stopt niet na 8 uur. Ik heb de zorg voor 84 werknemers en hun families. Een bedrijfscultuur waar we elkaar 'erkennen' en aandacht geven is heel belangrijk. We moeten namelijk innovatief zijn in deze markt.

We hebben een goede naam op de markt. Daar zijn langdurige, persoonlijk relaties met  onze businesspartners voor nodig. Kwaliteit, flexibiliteit, innovatie, een eerlijke houding en vakmanschap overtuigen onze klanten. 

 

 

Vaardigheden/ambities

Succesvol zijn vraagt een grote toewijding van het team. Op de juiste momenten met elkaar stappen vooruit durven zetten. Zakendoen is een teamsport. Alleen een tevreden klant komt terug. Op alle terreinen. Ik ben lange termijn samenwerkingen aan het opzetten met collega's, klanten, toeleveranciers en onderaannemers. Co-creatie. Het is zo belangrijk om van elkaar te willen leren, elkaar te helpen en samen te werken. Daarvoor is goede communicatie nodig, up to date en correct. Ons werk vraagt het ontwikkelen van ideeën en nieuwe ontwerpen. Zonder samenwerking tussen collega's en afdelingen lukt dat niet. Daarom rouleren onze werknemers vaak van afdeling en werkplek. Daarmee ga je het werk van collega's op andere afdelingen meer waarderen.

Zo wordt flexibiliteit een van onze voordelen. Natuurlijk hoort daar een behoorlijke inspanning bij aan trainingen, opleiding, verbeteren van de communicatie, bewustzijn van het belang om goed werk af te leveren, besluit vorming en verantwoording afleggen. De belangrijkste voorwaarden voor een goede toekomst van ons bedrijf zijn: onderwijs, innovatie, creatie en ontwikkeling. Een goede leider moet als eerste het werk leuk vinden. Goede communicatiestijlen beheersen. Een bron zijn van inspiratie en motivatie. Assertief zijn en kunnen overreden. Maar vooral een teampersoon zijn. Tolerantie en geduld doen geen pijn, tenminste als je van mensen houdt. Een goede leider moet je kunnen vertrouwen en respecteren. Wat hij/zij van een ander vraagt, zal hij/zij zelf ook moeten naleven. 

 

Hints & Tips

Het is belangrijk om eerst een solide basis te bouwen en dan pas naar de sterren te willen reiken. Wees eerlijk.  Zorg dat je nergens spijt van krijgt, of deuren dicht gooit en wees niet bang dat 'ze de stoelpoten onder je vandaan willen zagen'. Hou je hoge morele principes in tact en een zuiver geweten. Sta open voor constructieve kritiek van de markt en je klanten. Maar luister ook naar je hart.

Ons bedrijf heeft nooit gewerkt voor korte termijn resultaten. We geven de voorkeur aan wat minder opdrachten, maar wel voor een langere termijn, dan korte termijn pieken, die al snel diepe dalen kunnen worden. Alleen als een klant regelmatig bij je terugkomt lever je goede producten of diensten.

Ik geloof dat het belangrijk is om te houden van wat je doet. Dat het werk persoonlijke betekenis voor je heeft. Ondernemerschap gaat niet alleen om geld, het is een manier van leven. Wij maken ook fouten, maar proberen ze niet te herhalen, maar er van te leren. Fouten zijn alleen maar een tussenliggend streepje op de weg naar succes. Succes is de hoogte die je bereikt als je van de grond af durft te springen. Het is waar dat je een zekere vrijpostigheid nodig hebt voor geluk, maar overdrijf het niet tot schaamteloosheid. Ze zeggen dat het leven een spiegel is. Als je lacht, krijg je hem terug. Wat je geeft krijg je terug. Ik ben een optimist. Ik geloof dat het goede terugkomt bij de goeden. Slechte dingen draai ik om en om, om er iets goeds in te ontdekken. De schrijver Pavček zei: Er is niet een weg alleen recht of krom. Elke weg vraagt erom dat jij je hoofd gebruikt!

 

 

 

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

U kunt alle cookies op deze site tegelijk accepteren of blokkeren