EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

CELIA SANCHEZ-RAMOS RODA

Zij ondersteunt het vertalen van wetenschappelijke kennis naar de maatschappij.

About me


NAAM: CELIA SANCHEZ-RAMOS RODA

LAND: Spanje

PLAATS: Madrid 

NATIONALITEIT: Spaanse

ACHTERGROND: Universiteit

SECTOR: Researcher oogwetenschappen (optometrie) en patent design

POSITIE: Directeur/ Uitvinder

BEDRIJF: Complutense University of Madrid

Achtergrond & Carriére

Ik ben geboren in 1959. Afgestudeerd in Farmacie en diploma behaald in Optometrie aan de Complutense Universiteit van Madrid (UCM). Hier deed ik ook mijn doctoraat in Preventieve Geneeskunde en Volksgezondheid. Ik ben gepromoveerd in Vision Science aan de European University en in 2012 werd ik benoemd tot ‘Doctor Honoris Causa’ door de Internationale Universiteit Menendez Pelayo, voor mijn inzet in de overdracht van wetenschappelijke kennis naar de maatschappij.

Ik ben hoogleraar aan de UCM en heb leiding gegeven aan vier postdoctorale afdelingen met betrekking tot de visuele functies. Momenteel leid ik de afdeling Optometrie en Geluid en heb verschillende universitaire onderzoeksgroepen tot stand gebracht.Ik ben oprichter en onderzoeker van het laboratorium Neuro-Computation en Neuro-Robotics en geef de leiding aan onderzoeksprojecten op het gebied van de Volksgezondheid, zowel op nationaal als internationaal nivo.

Ik ben uitvinder van 13 octrooigroepen (448 inschrijvingen) met betrekking tot Retinale Neuroprotectie, Oculaire Biometrie en Verkeersveiligheid. Ik ben de oprichter van Spin-off technologiebedrijven ‘High Efficiency Technology’ en ‘Factoria I+D’. Mijn werk is in 2009 erkend door de de Verenigde Naties met de Prijs voor Beste Uitvinder. Een jaar later was ik de eerste Spaanse vrouw die een gouden medaille ontving in de ‘Grand Prix for Inventions’ (Genève). In 2012 stond ik in ‘De Top 100 Vrouwelijke Leiders’. Tevens werd ik bekroond in de eerste editie van de prijsuitreiking ‘A Tu Salud’ van het dagblad ‘La Razón’, in de categorie innovatie en technologie. Mijn naam stond in 2013 tussen de 500 meest invloedrijke mensen van de wereld, en de 25 meest invloedrijke Spanjaarden op het gebied van wetenschap en technologie.

Ervargingen

Ik zoek naar oplossingen om blindheid bij mensen te vermijden. Ik had het geluk dat ik een goede opleiding heb gekregen. Dat is essentieel is voor de ontwikkeling van je kwaliteiten. Daardoor kreeg ik toegang tot een carriëre als docent en universitair onderzoeker. Je moet wel steeds obstakels overwinnen, zoals te weinig financiële middelen voor onderzoek of overmatige burocratie die voor onnodig oponthoud zorgt. Ook vereist het inspanning om werk en gezin te combineren, waardoor je weinig tijd voor jezelf overhoudt. Vooral in de beginjaren kreeg ik vaak niet de sociale hulp die ik zocht, maar ik heb wel altijd de volledige steun gehad van mijn familie, hetgeen van essentieel belang is. Een aantal van mijn karaktertrekken zijn me goed van pas gekomen: kracht, evenwichtigheid, inlevings- en aanpassingsvermogen. Mijn professionele en persoonlijke relaties zijn zeer belangrijk geweest. Zij hebben mij geïnspireerd om te komen tot waar ik ben, door mij aan te moedigen in mijn leerproces. Maar bovenal heb ik een wezenlijke behoefte om oplossingen te aan te dragen voor bestaande problemen; dit drijft mij tot handelen. In het bijzonder ben ik vastberaden om door te zoeken naar oplossingen voor blindheid die vermeden zou kunnen worden.

 

Vaardigheden/ambities

Ik neem leerstof makkelijk op en weet nieuwe kennis toe te passen in mijn werk. Ik werk graag in teamverband en probeer mijn omgeving te coördineren en te motiveren, maar het kost me moeite om advies te vragen aan anderen. Ikzelf word gemotiveerd doordat ik antwoorden wil vinden voor problemen. Ik denk dat het ook heel belangrijk is om in een geschikte omgeving te werken die het mogelijk maakt projecten uit te voeren en innoverende ondernemingen op te starten.

Verder ben ik zeer actief, persistent, optimistisch, innovatief, praktisch en georganiseerd, snel, creatief en open-minded en een toekomstgericht persoon. Ook beschouw ik mezelf vrij ambitieus, eerder kritisch dan dogmatisch, en eerder flexibel dan rigide.

 

Hints & Tips

Het zijn het niet mijn eigen woorden, maar ik vind ze wel belangrijk: ‘Het beste is de vijand van goed’ (ofwel, ‘goed is niet genoeg’) en ‘Wat niets toevoegt, breekt af’. Naast het belang van de omgeving, zowel familiaire als sociale, is een goede opleiding, die aanmoedigt te innoveren, van essentieel belang voor de ontwikkeling van een individu en hun vermogen om te blijven onderzoeken. We moeten sociale en persoonlijke barrières die verandering tegenhouden overwinnen. Het vermogen om je aan te passen aan de middelen die tot je beschikking staan, een toekomstvisie, constante duidelijkheid, optimisme en doorzettingsvermogen zijn allemaal kwaliteiten die het uitvoeren van een project vergemakkelijken.

  • Default
  • Title
  • Random

U kunt alle cookies op deze site tegelijk accepteren of blokkeren