EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Maria Lopez Palacin

Directeur van een metaal en recycling bedrijf.

Over mij


NAAM: Maria Lopez Palacin

LAND: SPANJE

PLAATS: Zaragoza

NATIONALITEIT: Spaanse

ACHTERGROND: Universiteit

SECTOR: Industrie

POSITIE: Manager

ORGANISATIE: Lopez Soriano Group

 

Achtergrond & Carrière

Ik behoor tot de derde generatie van een Aragonees familiebedrijf dat bekend staat als de ‘Grupo Lopez Soriano’. Ik heb mijn eerste werkervaring binnen het bedrijf opgedaan toen ik 17 jaar was, terwijl ik ook nog mijn schoolopleiding afrondde. We zijn een heel divers bedrijf, de sectoren zijn in drie hoofdtakken in te delen: ijzer en staal, auto, en recycling. Naast mijn opleiding in Business Studies en mijn latere inzet in het beheer en de administratie van onze groep, ben ik een gediplomeerde lerares van Solfège en gedurende zeven jaar heb ik me voornamelijk beziggehouden met muzikaal lesgeven. 

Aan het eind van de jaren 90 verhuisde ik naar Düsseldorf (Duitsland) en heb op verschillende afdelingen gewerkt van de multinational Thyssen Krupp. Vanaf 2000 heb ik het management op me genomen van de Auto Divisie van onze groep, waarin verschillende bedrijven leveranciers zijn aan General Motors Spanje. Vanaf 2001 ben ik vice-presidente van de Kamer van Koophandel van Zaragoza, de eerste vrouw die deze functie bekleedt, als ook van de Feria (soort Spaanse Kermis) de Zaragoza. Sinds 2005 ben ik Honorair Consul van Duitsland in Zaragoza en de Aragonese afgevaardigde aan de Duitse Kamer van Koophandel in Spanje.

Daarnaast maak ik deel uit van verschillende besturen, zoals de Stichting San Valero, Stichting San Jorge Universiteit, Stichting Universiteits Bedrijf en van de Broederschap San Juan de la Peña.

Ervaringen

Aangezien ik in het stabiele familiebedrijf ben gaan werken, hoefde ik geen financiële risico’s te nemen. Ook ben ik in mijn hogere functie in het bedrijf door de werknemers geaccepteerd. Wel was het lastig om een eigen reputatie en respect op te bouwen, zonder in de schaduw van mijn vader te staan. In het begin was ik jong en vaak werd ik niet serieus genoeg genomen om bij vergaderingen of onderhandelingen te mogen aanzitten. Maar gelukkig zijn dat vandaag de dag alleen nog maar anekdotes. Het combineren van al mijn taken is wel ingewikkeld, want naast het beheer van het bedrijf vervul ik ook veel functies buiten het bedrijf om, zoals bestuurslid van stichtingen. Je moet je tijd goed organiseren en weten hoe en waar je prioriteiten liggen, en intussen ook nog een eigen privéleven proberen te leiden. Mijn grootste steun is altijd mijn familie geweest, die mij hebben laten studeren wat ik wilde, ze hebben me laten vormen in andere bedrijven en sectoren inclusief in het buitenland, alvorens mij op te nemen in het eigen bedrijf.

Daarnaast hebben mijn werkrelaties en de mensen die ik heb ontmoet eraan bijgedragen dat ik onderdeel kan uitmaken van zoveel instellingen. Vele deuren zijn er voor mij geopend en dat heeft ervoor gezorgd dat andere instanties aan mij denken als ze bestuursleden zoeken. Mijn vader en grootvader zijn altijd mijn inspiratiebron geweest.

 

Vaardigheden/ambities

Wat ik erg belangrijk vind in mijn werk is dat ik me kan vernieuwen en aanpassen aan veranderingen. Ook werk ik graag met mensen samen want ik denk dat dit essentieel is in een goedlopend bedrijf. Net zo belangrijk als dat iedereen tevreden uit onderhandelingen stapt. Daarnaast is een goede planning en organisatietalent van fundamenteel belang. Ook denk ik dat het goed is als je snel beslissingen kan nemen en een visie voor de toekomst hebt. Ik beschouw mezelf als een communicatief persoon, met een blik op de toekomst gericht. Ik ben een optimist en ben flexibel waar het veranderingen betreft. Ik ben soms wat ongeduldig als plannen niet snel genoeg uitgevoerd worden, maar voorop staat dat ze goed uitgevoerd worden. Ik ben altijd zeker van mezelf geweest en waar ik voor sta.

 

Hints & Tips

Mijn advies aan andere vrouwen die een project willen opzetten, een onderneming of een bedrijf, is dat ze ervoor moeten gaan maar niet onbesuisd. Volgens mij is het beter als de aanloop wat langer duurt, om haalbaarheidsonderzoek te doen en een goed project op te zetten, dan dit allemaal niet te doen en binnen de kortste tijd te falen. Er zijn verschillende instanties en mensen die je hierbij kunnen helpen en aarzel niet om daar gebruik van te maken. Zelf ondernemen is een belangrijke beslissing en je moet het kunnen overdenken. We hebben ondernemers nodig, niet alleen vanwege de arbeidsmarkt van vandaag, maar ook omdat er zonder ondernemers geen private sector is, die fundamenteel is voor de maatschappij. De wereld verandert, er zijn altijd nieuwe behoeftes en om hier aan te kunnen voldoen heb je ondernemers nodig die zich daaraan wagen. Het ondernemerschap bevordert je creativiteit, je leert analyseren en snel beslissingen te nemen. Daarentegen is het ook een uitdaging om je (faal)angsten te overwinnen, vooral de eerste maanden, die zijn namelijk het zwaarste, en dan moet je ervoor zorgdragen dat je niet ontmoedigd raakt. Mijn mottor is: ‘Lach, het is gratis!’

 

  • Default
  • Title
  • Random

U kunt alle cookies op deze site tegelijk accepteren of blokkeren