EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

CARLA ANTONELLI

Het eerste vrouwelijk transgender parlementslid

Over mij


NAAM: CARLA ANTONELLI

LAND: Spanje

STAD: Tenerife

NATIONALITEIT: Spaanse

ACHTERGROND: HBO

SECTOR: POLITIEK

POSITIE: Parlementslid

Achtergrond & Carrière

Mijn naam is Carla Antonelli, ik ben actrice en activist in de strijd voor gelijke rechten van homo's, lesbiennes en transseksuelen. Van 2011 tot 2015 was ik afgevaardigde in de Parlementsraad van Madrid voor de Socialistische Partij (PSOE). Ik was daarmee de eerste Spaanse transseksuele parlementaire vertegenwoordiger op regionaal niveau.

Ik ben geboren in 1959 in een dorp ten zuiden van Tenerife. In 1977, 17 jaar oud en onbegrepen door mijn familie, voelde ik de behoefte om te vluchten en mijn ware seksuele identiteit te ontwikkelen. Ik besloot te verhuizen naar Las Palmas om een kunst- en toneelopleiding te volgen. In 1980 woonde ik in Madrid en speelde ik een rol in de eerste thematische documentaire over transseksualiteit. Dit werd toen uitgezonden op de nationale televisie (TVE). Hierna heb ik meer televisie- en filmwerk gedaan. In 1997 werd ik met de hulp van Carmen Cerdeira actief lid van de PSOE. Beiden vormden we de federale groep voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen van de PSOE, en ik was coördinator.

Ik werkte in het verkiezingsprogramma, waar voor het homohuwelijk en voor de rechten van transseksuelen werd gestreden. Hier kwam de meest geavanceerde wet in de wereld uit voort (‘Gender Identity Act’) omdat het voorang geeft aan de persoonlijke keuze (leven volgens het geslacht en de naam die iemand wil registreren) boven een chirurgische ingreep.

In 2007 kreeg ik mijn nieuwe officiële naam (ID, inschrijving Burgerlijke Stand) en sindsdien word ik erkend als de vrouw die ik ben. In 2009 ontving ik de ‘Premio Cardon’ van de gemeente Güimar in Tenerife voor mijn levenswerk.

 

Ervaringen

Ik heb hard moeten werken voor een beter leven met de gebruikelijke geldzorgen, die mede ontstonden omdat ik voor veel banen niet werd aangenomen vanwege mijn transseksualiteit.

Mijn familie had geen begrip voor mijn seksuele geaardheid, en negeerde me om me niet te hoeven accepteren zoals ik echt ben. Deze overgangsjaren waren zeer moeilijke tijden, jaren van uitsluiting, marginalisering en verboden. Ik moest vechten om vooruit te komen en kwam in extreme situaties terecht. Het ergste was toen ik mijzelf ging prostitueren om in leven te blijven. Ik werd opgepakt en moest voor vier maanden de gevangenis in, omdat in die tijd homoseksualiteit en transseksualiteit voor de wet strafbaar was.

Ik ben toch geslaagd omdat ik een sterk karakter heb. Ik weet geduld uit te oefenen en te wachten op het juiste moment om te handelen en daarmee overwin ik alle obstakels. Daarnaast weet ik dat om te slagen in de maatschappij het van essentieel belang is dat er mensen zijn op wie je kan vertrouwen, die jou steunen op persoonlijk en professioneel niveau. Voor mij was het onder andere de steun van iemand zoals de toenmalige premier José Luís Rodríguez Zapatero, die zeer belangrijk is geweest om mijn doel te bereiken.

 

Vaardigheden/ambities

Organiseren gaat mij goed af en ik pas me makkelijk aan veranderingen aan. Ik luister goed en vind het heerlijk om in een team samen te werken, waarbij ik graag gebruik maak van het advies en de ervaringen van anderen. Ik ben goed in conflictsituaties, besteed aandacht aan de problemen en zoek dan naar vreedzame oplossingen. Kwaliteiten die bij mij naar voren komen zijn dat ik ambitieus ben, zeer actief, vooruitstrevend en lichtelijk verlegen. Maar ik kan ook wispelturig en onvoorspelbaar zijn. Bij tijd en wijle ben ik dan ook behoudend, voorzichtig, langzaam en star, zelfs autoritair en ongeduldig. Maar in de regel ben ik een open minded persoon.

 

Hints & Tips

Motto: "Mijn motto is: ‘Hou vol, geef het nooit op!’"

Mijn advies aan andere vrouwen die een project of bedrijf willen opzetten is dat ze moeten doorzetten. Je moet er rekening mee houden dat je als ondernemer belangrijke kenmerken moet ontwikkelen, zoals standvastigheid, zekerheid en doorzettingsvermogen. Om bij je einddoel te komen moet je je onzekerheden en angsten overwinnen. Mijn motto is: ‘Hou vol, geef het nooit op!’

  • Default
  • Title
  • Random

U kunt alle cookies op deze site tegelijk accepteren of blokkeren