EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

MARINA MARTINEZ

Initiatiefneemster coöperatie professionele schoonmaak met fatsoenlijke banen voor mensen.

Over mij


NAAM: MARINA MARTINEZ

LAND: SPANJE

STAD: Zaragoza

NATIONALITEIT: Spaanse

ACHTERGROND: Universiteit

SECTOR: Diensten

ORGANISATIE: Tiebel Cooperative

POSITIE: Initiatiefneemster coöperatie

ORGANISATIE: Tiebel Cooperative,

Achtergrond & Carrière

Ik ging naar school in mijn geboortedorp Ayora totdat ik dankzij een studiebeurs in 1968 naar Zaragoza kon, waar ik mijn middelbare school afrondde en vervolgens de maatschappelijk werk opleiding deed aan de Spaanse Sociale Academie.

Tussen 1971-1981 werkte ik bij verschillende bedrijven in Zaragoza en toen ik verhuisde naar Valencia begon ik te werken in de professionele schoonmaaksector van ziekenhuizen.In 1979 wordt mijn eerste zoon geboren, Jorge, die helaas twee jaar later verongelukt in Zaragoza. Datzelfde jaar verhuis ik met mijn partner naar Azuara, een dorp bij Zaragoza, en gaan we op het land wonen. We bouwen ons huis, houden een groententuin en planten amandelbomen. Daar worden mijn andere twee zonen geboren. Tijdens die jaren tot 1983 zorgen we samen voor de kinderen en help ik mijn partner bij het boerenwerk en andere klusjes.

Wat later zet ik samen met 4 andere mensen de coöperatie Tiebel op, een sociale onderneming voor werken op het platteland in de dienstensector. Het waren moeizame beginjaren maar in 1996 worden de activiteiten van Tiebel uitgebreid naar de hoofstad Zaragoza. Er worden trainingen gegeven op het gebied van professionele schoonmaak en we beginnen schoonmaakdiensten te leveren aan non-profit organisaties. In 2003 wordt er het Eerste Strategische Plan opgezet en Tiebel wordt als coöperatie een maatschappelijke onderneming, die tot doel heeft om fatsoenlijke banen voor vrouwen te creëren in de professionele schoonmaaksector. Momenteel werken er 60 personen, 98% daarvan zijn vrouwen.

Ervaringen

Mijn persoonlijke problemen dwongen me om de visie van ‘protesteren en de rest van de mensen vragen om te handelen’ in de maatschappelijke en politieke arena, achter me te laten. Ik wilde zelf verantwoording nemen voor het ontwikkelen van een duurzaam en levensvatbaar economisch en sociaal project. Ik heb uit ervaring moeten leren hoe complex de problemen kunnen zijn en hoe je oplossingen kan aanbieden die acceptabel zijn voor werknemers, klanten, partners, milieu enz.

In de vroege jaren 80 stuitte ik op sociale discriminatie toen ik  afgewezen werd voor de baan als deurwaarder bij de gemeente omdat het niet passend zou zijn voor een vrouw om dit werk te doen, ondanks dat de rechtbank vond dat ik de tests goed had ondergaan. Maar ik zette door en uiteindelijk kon ik invallen tijdens vakanties en ziekteverloven, waarmee ik heb aangetoond dat een vrouw dit werk even goed kan doen als een man.

Mijn opleiding en achtergrond hebben zeker bijgedragen tot mijn succes, net als mijn karakter en ook mijn privé en zakelijke relaties. Ons bedrijfsmodel is gebaseerd op die van de coöperatie van Valencia, veel groter dan die van ons, met wie we veel overeenkomsten hebben over de manier van werken. Zij hebben geholpen bij het opzetten van Tiebel en ik ben nog steeds bevriend met de toenmalige directrice die ik zeer bewonder.

Vaardigheden/Ambities

Werken is een belangrijke factor in mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik leer graag en makkelijk en probeer alle nieuwe kennis toe te passen in mijn werk. Ik hou van teamwerk en bemiddelen bij conflicten gaat mij goed af. Mijn organisatorische talenten krijgen volop de ruimte in mijn werk en ik kan goed plannen. Verder ben ik energiek, optimistisch, democratisch, zelfverzekerd, soms wat ongeduldig en vlot van begrip. Ik voel me best dapper en creatief, met mijn blik op de toekomst gericht zonder aan flexibiliteit in te boeten.

Hints & Tips

Wat ik andere vrouwen aanraad is dat ze duidelijk voor ogen hebben wat ze willen doen. Wees passievol, doortastend en zet door met zicht op je doel en vertrouwen in de toekomst. In de persoonlijke sfeer is het zeer belangrijk dat de mensen die met ons samenleven medeverantwoordelijkheid nemen. Leg ze uit dat onze ambitie en persoonlijke ontwikkeling op hetzelfde niveau ligt als het gezinsleven, zonder de een voorrang te geven over andere.

Mijn motto is: ‘Stap over van protesteren naar handelen’.

  • Default
  • Title
  • Random

U kunt alle cookies op deze site tegelijk accepteren of blokkeren