EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

PAULA ORTIZ

Heeft zich ontwikkeld tot een prominente filmregisseur.

Over mij


NAAM: PAULA ORTIZ

LAND: SPANJE

PLAATS: Zaragoza

NATIONALITEIT: Spaanse

ACHTERGROND: Universiteit

SECTOR: Cultuur

POSITIE: Filmregisseur en scenarioschrijverAchtergrond & Carrière

Ik ben geboren in 1979 en ben filmregisseur en scenarioschrijver. Ik ben afgestudeerd in Spaanse Taalkunde aan de Universiteit van Zaragoza, heb een Master voor Schrijven voor Film en Televisie aan de Onafhankelijke Universiteit van Barcelona en ik ben doctor in de kunstgeschiedenis. In 2006 en 2007 studeerde ik filmregie aan de ‘Tisch School of Arts’ van New York University, en scenarioschrijven aan de UCLA, het belangrijkste opleidingscentrum voor film in Californië. Ik heb in 2008 deelgenomen aan de Screenwriters Expo in Los Angeles, een belangrijk ontmoetingspunt en forum voor Amerikaanse scenarioschrijvers.

Ik was erg blij met de prestigieuze ‘FPU beurs’ van het Ministerie van Onderwijs op het gebied van filmstudies. Momenteel geef ik les aan de Universiteit in Zaragoza. Ik heb verschillende korte films geregisseerd: El Rostro de Ido ‘het gezicht van Ido’ (2003, Eerste Prijs en SCIFE), Fotos de Familia (2005, geselecteerd voor het Festival de Cannes) en El hueco de Tristán Boj ‘de verdediging van Tristan Boj’(2007, geselecteerd voor het New York Short Film Festival).

Mijn eerste speelfilm ‘De tu ventana a la mía’ ‘jouw kijk op mij’ ging in 2012 met veel succes in première en behaalde veel nationale en internationale prijzen: tijdens de Seminci Valladolid voor beste regie, een speciale vermelding door de FIPRESCI (Federatie van Internationale Filmcritici), drie nominaties Goya, Special Jury Award op het Shanghai International Film Festival, het Jin Jue Award voor Beste Soundtrack en op het Internationale Fesitval van Mons (België) kreeg ik de Internationale Kritiek Prijs Vrouwen (FEADORA) De opnames van mijn tweede speelfilm ‘La Novia’ ‘de verloofde’ (een vrije bewerking van het toneelstuk ‘Bloedbruiloft’ van Federico Garcia Lorca) zijn afgerond. Deze nieuwe film is een coproductie van Spanje, Turkije en Duitsland

Ervaringen

Om een filmproject op te zetten heb je heel veel geld nodig, en dat kan benauwend zijn. Ik heb al mijn inkomen geïnvesteerd zonder enige garanties dat ik er ooit nog wat van zou terugzien. Ook heb ik ander werk geweigerd om mijn tijd in het project te stoppen. Ik was vaak vermoeid en onzeker en moest altijd mijn film voor laten gaan op mijn privéleven, en daarin heb me soms wel wat alleen gevoeld op mijn weg.

Een van de hoofdcriteria waarop ik mijn filmcrew uitkies is niet zozeer dat ze de allerbeste zijn, maar eerder dat ze de essentie begrijpen, de filosofie van het verhaal, en dat ze zich kunnen aanpassen aan mijn manier van werken. Dit betekent dat ze, in een mannenwereld, vrouwelijke criteria moeten kunnen aannemen. Sinds ik 10 jaar geleden in de filmwereld ben begonnen is het altijd een strijd geweest om te zorgen dat er naar mij, vrouw en jong, geluisterd werd. Als je wilt dat technici en producenten doen wat je vraagt moet je veel meer beargumenteren en laten zien dan je mannelijke collega’s.

Ik voel me wel te allen tijde moreel gesteund door mijn familie, die mij vaak boeken en films kado gaven, en wat het allerbelangrijkste in mijn ontwikkeling is geweest, is dat zij er op aandrongen om te gaan studeren. Dankzij de beurzen die ik heb mogen ontvangen kon ik dit verwezenlijken.  Mijn grootste bronnen van inspiratie zijn mijn docenten geweest, van wie ik alles heb geleerd en in het bijzonder om ervan te genieten.

 

Vaardigheden/Ambities

Ik stort me op mijn werk met enthousiasme en doorzettingsvermogen. Ik ben spontaan en soms wat chaotisch, maar vooral creatief, democratisch, progressief, kritisch en ik durf risico’s te nemen. Ik vind het fijn om met anderen te werken en kan mezelf daarin duidelijk maken, terwijl ik ook de tijd neem om naar anderen te luisteren.

Bij conflicten probeer ik altijd oplossingen te vinden waar iedereen mee kan leven. Ik heb vertrouwen in wat ik doe, ben optimistisch en eerder ambitieus dan bescheiden.

 

Hints & Tips

Mijn advies aan andere vrouwen die een bedrijf of project willen starten is ze er op te wijzen dat je soms delen van jezelf achter moet laten om verder te kunnen gaan. Zoals een dichter zei: ‘Ik heb van de lente geleerd dat ik gesnoeid moet worden om weer heel te worden’. Eigenwaarde, visie en volwassenheid zijn aspecten die je ontwikkelt tijdens het ondernemersschap. Om ondernemer te zijn is het ook nodig dat je je zwakste momenten, zoals bij ziektes of onzekerheden, overwint. Maar je kan het beste je projecten met enthousiasme tegemoet treden, zonder teveel stil te staan bij wat je ervoor zou moeten opofferen.

Fito Páez schreef: ‘Wie zegt dat alles verloren is? Hier ben ik om mijn hart aan te bieden...’

  • Default
  • Title
  • Random

U kunt alle cookies op deze site tegelijk accepteren of blokkeren