EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Alicia Asín Pérez

Zij is gericht op procesverbeteringen in de energievoorziening.

Over mij


NAAM: Alicia Asín Pérez

LAND: Spanje

PLAATS: Zaragoza

NATIONALITEIT: Spaanse

Achtergrond & Carrière: HBO en vervolgstudies

SECTOR: Wetenschap, gezondheidszorg, onderzoek en technologie

ORGANISATIE: Libelium

POSITIE: Libelium´s medeoprichter 

Motto: "De enige vrije individu is iemand die alleen zijn eigen werkelijkheid leeft, en als die niet naar naar hem toekomt, dan maakt hij die" door Bernard Shaw.“

Achtergrond & Carrière

Ik ben afgestudeerd in computer technologie in het ‘Centro Politécnico Superior de Zaragoza’. Voor mijn proefschrift analyseerde ik het energieverbruik in hoge prestatie processoren. Vanwege dit onderzoek werd ik in 2007 bekroond met de ‘Best Paper Award on Computer Architecture Education’ (San Diego, Californië). Gedurende mijn loopbaan heb ik verschillende studiebeurzen ontvangen om mijn technische skills te verbeteren, zowel voor een cursus aan de ‘ESADE’ als de ‘Judge Business School’ van Cambridge.

Als CEO (Chief Executive Officer) en Libelium oprichter, ben ik verantwoordelijk voor het financiële, strategische en operationele management. Bovendien ben ik persoonlijk verantwoordelijk voor het tot stand komen van een uitbreidingsplan voor de VS; een taak waarvoor ik in 2011 bekroond werd tot ‘Beste Export manager bij Aragón Executives Association (ADEA)’. Het jaar daarop, in 2012, werd ik gehuldigd door de Bedrijfsvereniging ARAME met de ‘Award voor Business Excellence’ en tevens ontving ik de ‘Innovatie Prijs’, een koninklijke onderscheiding door de Prins van Asturië, in het kader van de ‘Premio Nacional Joven Empresario’, (Nationale Jonge Ondernemers Prijs).

Ik combineer mijn werk in Libelium met de deelname aan wetenschappelijke comités van internationale congressen, en ben aangesloten bij de MBA faculteit Colombus-Vic. Ik houd conferenties in Europa en de Verenigde Staten om de technologieën van draadloze sensoren en Smart Cities (intelligente steden) onder de aandacht te brengen.

 

Ervaringen

Ik heb moeite gehad om de financiering te vinden voor de start van een ‘Neotec’ (een start-up in de techniek) . Uiteindelijk kregen we het voor elkaar om het bedrijf als enige garant te laten staan voor de leningen waardoor we een stabiel inkomen konden genereren en onze betalingen konden voldoen zonder daarbij persoonlijke risico’s te lopen of onze gezinnen hierbij te betrekken.

Op een punt in mijn carrière moest ik een persoonlijke keuze maken. Ik hou van onderzoek en ontwikkeling, maar ook van het managen van bedrijfsprocessen. Ik combineerde dat een tijdlang, maar dat ging niet meer. Ik voelde me er schuldig over, maar daar heb je niets aan. Dus besloot ik, met pijn in mijn hart, onderzoek en ontwikkeling aan anderen over te laten en mezelf te concentreren op de bedrijfsleiding. Daar voeg ik de meeste waarde toe. Als ik terug kijk naar hoe ik mijn successen heb behaald, dan denk ik vooral aan de steun van mijn familie en mijn man. Deze steun geeft emotionele stabiliteit waardoor je een eventuele bedrijfscrisis kan beheersen. In mijn tienerjaren roeide ik op nationaal competitienivo. Doordat ik elke dag trainde, heb ik veel moeten opofferen. Ik kijk hierop terug als een fijne periode van mijn leven waarin ik veel mensen heb ontmoet die nog steeds mijn beste vrienden zijn. Ik denk dat sporten heel belangrijk is voor de ontwikkeling van jongeren omdat het de capaciteit geeft persoonlijke offers te brengen die nodig zijn om tot resultaten te komen.

Ik raak altijd geïnspireerd als ik de wolkenkrabbers van New York zie. Een groot deel daarvan is gebouwd tijdens de Grote Depressie en ik zie een parallel met de huidige tijd waarin wij leven en denk dat er altijd kansen zijn voor hen die hard werken.

 

Vaardigheden/ambities

Ik heb een groot vermogen om nieuwe concepten te leren en om pas verworven kennis toe te passen op mijn werk. Daarnaast kan ik me ook gemakkelijk aanpassen aan mogelijke nieuwe wendingen. In het werken met andere mensen kost het me geen moeite om informatie te delen en door te geven. Als ik in het kort zou moeten opsommen wat mijn relevante vaardigheden voor goed ondernemersschap zijn, dan zou ik zeggen dat ik mijn activiteiten goed plan en het organiseren ervan mij makkelijk afgaat. Ik ben in staat snel beslissingen te nemen om problemen op te lossen en ben creatief in het vinden van oplossingen. Naar mijn mening is het zeer belangrijk om je eigen doelstellingen vast te leggen en om die vervolgens dan ook te behalen. Maar ik zal nooit aarzelen om advies te vragen indien nodig.

Kwaliteiten: Ik beschouw mezelf als een actief, optimistisch en spraakzaam persoon. Wat mij altijd veel geholpen heeft op het zakelijke vlak is pragmatisch en ordelijk werken, maar vooral zeker van mezelf zijn. Ik wil voortdurend innoveren en ik sta open voor nieuwe ideeën. Ik denk dat ik flexibel ben en tegelijkertijd een verbinder.

Hints & Tips

Mijn persoonlijke advies aan iedereen die denkt over het starten van een bedrijf is geduld hebben; hou geen rekening met gelukstreffers, want als die zich voordoen is het louter toeval. Specifiek voor de technologiesector geldt dat je het verschil moet weten tussen technologie en marketing, dus hoe je een product kunt maken en hoe je het op de markt kan brengen. Het laatste is echt het belangrijkste. Mijn advies specifiek voor vrouwen is je te ontdoen van schuld: schuldgevoel omdat je niet goed genoeg bent als moeder, vriendin, echtgenote. Ondernemende vrouwen lijken "superwoman" te moeten zijn: slim, ambitieus, zelfopofferende moeders, en altijd mooi. Met ondernemerschap ontwikkel je aspecten zoals intelligentie, creativiteit, inzet, teamwork, empathie. Ik geloof dat in Spanje op scholen niet goed wordt ingegaan op de ondernemingsgeest; we stigmatiseren het falen, en ook het succes. Wie risico loopt kan falen en de maatschappij zou je moeten waarderen voor wat je hebt gedaan, dat je jezelf hebt opgeofferd in de poging om iets op te bouwen en dat je daarvan leert. Uiteraard is ook duidelijk dat hoe hoger het risico dat je neemt, des te hoger de beloning als je slaagt.  En toch hebben werkgevers een slechte reputatie, waardoor je eerder het woord ‘ondernemer’ zal gebruiken. Generaliserend, in Spanje pretenderen we onafhankelijk te zijn, maar tegelijkertijd zoeken we overdreven bescherming van de staat.

Mijn motto is: "De enige vrije individu is iemand die alleen zijn eigen werkelijkheid leeft, en als die niet naar naar hem toekomt, dan maakt hij die" door Bernard Shaw.

  • Default
  • Title
  • Random

U kunt alle cookies op deze site tegelijk accepteren of blokkeren