EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Annamaria D'Ascenzo

De belangrijkste vrouwelijke prefect, hoofd van politie en brandweer, in de wereld. 

Over mij


NAAM: Annamaria D'Ascenzo

LAND: Italië

PLAATS: Rome

NATIONALITEIT:  Italiaanse

ACHTERGROND: /

SECTOR: Politiek

POSITIE: Hoofd van de brandweer

ORGANISATIE: Ministerraad

Achtergrond & Carrière

Op 17 Juli 1940 ben ik uit Italiaanse ouders geboren in Asmara (Eritrea). Mijn ouders, waren net getrouwd en verhuisd naar Asmara. Ik was een maand oud toen mijn vader overleed, dus mijn broer en ik werden half-weeskinderen. Gelukkig heb ik een fantastische moeder, die ons met veel liefde heeft opgevoed.

In 1950 verhuisden we terug naar Italie. We hadden geen cent te makken, maar door een fonds voor oorlogs gedupeerden kon ik naar school en haalde ik mijn universitaire diploma.

Een jaar na mijn afstuderen ben ik getrouwd en heb ik een prachtige dochter gekregen. Het huwelijk heeft geen stand mogen houden, maar gelukkig heb ik nog altijd een goede band met mijn ex-man.

Nadat ik mijn opleiding politieke wetenschappen heb afgerond, ben ik gestart in een kleine onderneming. Dit heb ik een aantal maanden gedaan waarna ik ging werken bij de nationale academie voor dans. Na deze ervaringen opgedaan te hebben, ben ik in 1990 bij het ministerie van binnenlandse zaken gaan werken. Daar werd ik als een van de eerste vrouwen benoemd tot bestuurder van de provincie. Binnen het ministerie van binnenlandse zaken heb ik meerdere jaren de coordinatie van het personeel gedaan. Toen ik in 1990 tot bestuurder van de raad van ministers werd benoemd, werkte ik tevens als hoofd personeel bij de brandweer in Grosseto en Perugia.

In 2000 werd ik voorzitter van de raad van ministers onder de afdeling civiele bescherming. Na twee jaar weg te zijn geweest bij het ministerie van binnenlandse zaken, keerde ik er in 2001 weer terug als hoofd van vreemdelingenzaken. Uiteindelijk heb ik daar tot 2006 gewerkt. Ik eindigde mijn cariere als hoofd van de brandweer.

 

 

Ervaringen

Na al deze werkervaring heb ik geleerd dat je mensen niet over je heen moet laten lopen en je altijd respect moet afdwingen. Ik heb altijd erg hard gewerkt, zonder me af te laten leiden en door te zorgen dat ik op de goede plek zat. Toen ik mijn carrière als bestuurder begon, waren er alleen nog mannen in  een bestuurders functie. Er gold zelfs een regel 'vrouwen praten niet tegen een man';))! En 'bestuurders praten niet tegen iemand op een lagere positie'. Door te blijven lachen en mijn best te doen in mijn werk, heb ik deze oude regels kunnen veranderen. Ik coördineerde mijn staf met heel mijn hart en eindeloos geduld. Als het nodig was, was ik streng en ik deed nooit iemand valse beloftes.

Natuurlijk werd ik ook wel gehaat, maar de tijd heeft me gelijk gegeven. Zelfs nu ik al 8 jaar met pensioen ben, herinneren mensen me nog steeds. Ik heb ook in ernstige noodsituaties in ons land mogen optreden. Ook toen de burgerbescherming nog niet bestond, heb ik de kennis van mijn mensen in een paar uur tijd kunnen inzetten bij de meest tragische gebeurtenissen, zoals de aardbeving in Irpinia.  Met als enige doel het leven van de bewoners te redden. 

 

 

Vaardigheden/ambities

Ik ben altijd zo serieus mogelijk omgegaan met mijn kansen om te studeren. Door altijd vastberaden te blijven mijn doelen te behalen heb ik veel bereikt. Ook heb ik kennis opgedaan over veel culturen, waardoor ik met aandacht en concentratie kan luisteren en niet te veel praat!

 

Hints & Tips

Probeer zo rationeel mogelijk te zijn, blunders te vermijden en streef ernaar uitdagingen vooral voor jezelf te overwinnen. Wacht niet op eerst op toestemming van anderen, durf zelf te besluiten. 

 

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

U kunt alle cookies op deze site tegelijk accepteren of blokkeren