EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Emilija Stojmenova Duh

Doctor in de Elektrotechniek en directeur van het Onderzoek, Ontwikkeling en Artistiek Centrum van de Universiteit van Maribor. 

Over mij


NAAM: Emilija Stojmenova Duh

LAND: Slovenië

PLAATS: Maribor

NATIONALITEIT: Sloveense

ACHTERGROND: Universiteit Doctoraal

SECTOR: Wetenschap, onderzoek, technologie en gezondheid

POSITIE: Postdoctoraal onderzoeksassistent aan de faculteit Elektrotechniek, Universiteit van Ljubljana 

ORGANISATIEFaculty of Electrical Engineering, University of LjubljanaRAZ: UM:

 

Achtergrond & Carrière

Ik heb het Internationale Diploma behaald aan het Tweede Gymnasium van Maribor en een Bachelor's degree in de elektrotechniek aan de Faculteit Elektrotechniek en Informatica van de Universiteit van Maribor. Later behaalde ik daar ook mijn Doctoraal in de Wetenschap van Electrical Engineering. Ik heb gewerkt als Project Manager voor het analyseren van gebruikerservaringen in Iskratel, d.o.o. Kranj. En als Assistent aan de Faculteit van Informatica Studies in Novo Mesto.

Ik werkte als postdoctoraal onderzoek assistent aan de faculteit Elektrotechniek, Universiteit van Ljubljana en momenteel ben ik Directeur van het Onderzoek en Ontwikkelings Centrum en van het Artistiek Centrum van de Universiteit van Maribor.

 

Ervaringen

Aangezien mannen de universitaire studies op dit gebied domineren, waren mijn collega's altijd verbaasd om een vrouw te zien tussen de elektrotechnici. Sommige studiegenoten, waar ik nog steeds bevriend mee ben, vroegen mij eens waarom ik deze studie had gekozen, want ik leek toch ‘heel normaal’. Docenten zeiden vaak 'Als Emilia deze leerstof kan begrijpen, dan kan iedereen het'. Ik was de enige vrouw daar.

Ik kreeg steun van mijn familie, die mij op mijn 16de, naar het buitenland lieten gaan om de opleiding van mijn keuze te volgen. Ook heb ik veel steun gekregen van Prof. Dr. Igor Tičar, directeur van het Tweede Gymnasium en de huidige rector van de Universiteit van Maribor. 

Bij mijn eerste baan bij ‘Iskratel’ had ik geweldige collega's en mentoren. Ook in mijn huidige positie, in het laboratorium van telecommunicatie aan de faculteit Elektrotechniek, is de sfeer collegiaal en behulpzaam. 

Mijn mentor Dr. Bojan Imerl hielp mij bij het schrijven van het doctoraat. En bij mijn carrière in het algemeen krijg ik altijd veel steun van mijn echtgenoot Dr. Andrej Duh.

Het combineren van werk- en gezinsleven was eenvoudiger voordat ik moeder werd. Nu moet ik me beter organiseren, maar ‘alles is mogelijk’. Ik heb nu een 13-maanden oude ‘onderzoeker’ en meestal tellen mijn dagen niet genoeg uren :-)

Door het leidinggeven bij RAZ: UM ben ik zowel professioneel als persoonlijk gegroeid. Het runnen van een bedrijf is niet eenvoudig, het is verantwoordelijk werk. Vaak veroorzaakt het slapeloze nachten, maar langzaam leer ik dat een goed uitgerust hoofd beter functioneert en je er s' morgens makkelijker oplossingen mee kunt vinden :-). 

 

 

Vaardigheden/ambities

In mijn loopbaan, profiteer ik het meeste van volharding, koppigheid, en vooral nieuwsgierigheid. Op school 'leerde ik te leren', dus hoe leerstof op te nemen, hoe te onderzoeken en hoe je met de juiste informatie problemen kunt lossen. Al deze zaken komen mij nu ten goede, niet alleen in mijn loopbaan, maar ook in het leven in het algemeen.

Toen ik begon te werken leerde ik luisteren, observeren en communiceren. Ik heb geleerd te argumenten, maar er zijn natuurlijk ook altijd wel eens situaties waarin dit niet helpt, en dan heeft het geen zin om met je hoofd tegen de muur te bonken. Ik weet dat ik nooit alles zal weten maar ik kan wel blijven zoeken naar nieuwe kennis en houvast.

Goede ondernemers moeten in staat zijn duidelijk te communiceren, te luisteren en te observeren. En te weten hoe ze hun tijd zo effectief mogelijk kunnen organiseren om alle taken uit te voeren.

 

Hints & Tips

Mijn advies is ‘Durf de stap te nemen!’ Vrouwen zijn net zo capabel, zo niet beter, dan de mannelijke collega's.

Ik zie geen reden waarom je zelfs zou moeten kijken van welk geslacht een ondernemer is. Ieder van ons heeft de potentie om succesvol te worden en sekse is niet relevant.

Mijn motto sinds de middelbare school is ‘Per aspera ad astra’ (Door middel van beproevingen naar de sterren). Onlangs las ik ergens iets, waar ik me helemaal in kan vinden: "Doe de moeilijkste taak in de ochtend, dan is alles daarna een fluitje van een cent”.

 

 

 

Meer in deze categorie: « Dušica Šibav Lenka Puh »
  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

U kunt alle cookies op deze site tegelijk accepteren of blokkeren