EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Aureliana Alberici

Politiek gedreven onderwijs en cultuurvernieuwer: voor levenslang leren. 

Over mij


NAAM: Aureliana Alberici

LAND: Italië

PLAATS: Rome

NATIONALITEIT:  Italiaanse

ACHTERGROND: Universiteit

SECTOR: Politiek en Onderwijs

POSITIE: Professor

ORGANISATIE: Roma Tre University

Achtergrond & Carrière

Ik ben in 1941  in Bologna geboren. Momenteel werk ik nog als hoogleraar aan de universiteit van Rome Tre. Daar ben ik sinds 2011 ook voorzitter van de door mij opgerichte RUIAP, een netwerk van universiteiten voor 'permanente educatie/ levenslang leren'. Bij dit netwerk zijn 33 andere universiteiten aangesloten.

Ik heb aan veel universiteiten gewerkt en combineerde dit met politiek actief te zijn. Zo was ik in de jaren 75-84 minister van Onderwijs en in de 90er jaren senator namens de communistische partij. Ik heb als professor gewerkt aan universiteiten in Bologna en nu La Sapienza in Rome. Ik heb een studie pedagogiek afgerond aan de universiteit van Bologna in 1966 met de scriptie: Cultuur en Onderwijs op basis van de theorieën van Gramsci. Mijn master scriptie is nu zelfs nog verkrijgbaar in het museum van Casa Gramsci in Ghilarza. Vanaf 1986 heb ik gewerkt als docente pedagogiek en de geschiedenis van de pedagogiek. 

Mijn aandachtspunt is eigenlijk nog steeds : de hervorming van ons onderwijsstelsels. In 1996 ben ik na jaren van intense politieke activiteiten, weer gaan studeren/promoveren en ben ik fulltime gaan werken als professor bij de Universiteit.

 

Ervaringen

Ik prijs me gelukkig met de mensen die ik tijdens mijn carrière ben tegengekomen. Door een enthousiaste hoogleraar in mijn schooltijd heb ik de passie voor onderzoek ontwikkeld en mede door hem heb ik het zelfvertrouwen ontwikkeld waardoor ik nu in mezelf durf te geloven.

Het grootste obstakel waar ik vaak te maken mee heb gehad, kwam voort uit het feit dat ik met een man trouwde die werkte als secretaris van de Italiaanse Communistische Partij. Ik werd vaak direct in verband gebracht met het werk dat mijn man deed, waardoor ik werd bevooroordeeld dezelfde ideeën na te leven. Het voelde soms als een gevecht, maar ik ben altijd voor mijn eigen ideeën opgekomen en heb altijd kunnen vertrouwen op mijn eigen kunnen. 

 

 

Vaardigheden

Mijn beste vaardigheid is toch de passie die ik heb voor het werk dat ik doe: onderzoek. Daarnaast zie ik mijn maatschappelijke betrokkenheid als een basisvaardigheid. En last but not least: zelfvertrouwen. 

 

Hints & Tips

Ik heb hard moeten vechten voor waardering. Er is nog steeds redelijk veel gender discrimintatie op de werkvloer en je moet niet bang zijn om het tegendeel te bewijzen! Werk hard om te bewijzen dat JIJ je plekje wel degelijk verdient. 

 

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

U kunt alle cookies op deze site tegelijk accepteren of blokkeren