EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Uršula Cetinski

Zij runt het grootste culturele centrum van Slovenië.

Over mij


NAAM: Uršula Cetinski

LAND: Slovenië

PLAATS: Ljubljana

NATIONALITEIT: Sloveense

ACHTERGROND: Universiteit

SECTOR: Kunst en Cultuur

POSITIE: Directeur generaal van een Cultuur en Congrescentrum

ORGANISATIE: Cankarjev dom, Culture and Congress Centre

 

Achtergrond & Carrière

Ik ben afgestudeerd aan de Kunst faculteit van Ljubljana in vergelijkende literatuur en de Duitse taal. Mijn vervolgopleidingen heb ik gedaan bij de Jochannes Kepler Universiteit in Linz (Oostenrijk). Ik heb een master degree in cultureel management (Master in advanced Studies). Als jonge student was ik journalist bij de Radio Student en nam er later de eindredactie over. Ook ben ik dramaturg en manager van een theatergezelschap Koreodrama geweest en was ik medeoprichter en art director van het City of Women festival. Ik heb 8 jaar gewerkt als programma manager theater en dans bij Cankarjev dom en daarna 8 jaar als art director bij het Mladinsko theater. Sinds midden oktober 2014 ben in algemeen directeur van Cankarjev dom, het cultuur en congrescentrum in Ljubljana. Soms werk ik ook nog als dramaturg, publiceer ik of vertaal van en naar Duits. Mijn eigen geschreven stuk is een solotoneelstuk over de wereldreizigster Alma Karlin.

 

Ervaringen

De belangrijkste factoren van mijn succes zijn: permanente scholing in management van kunst en cultuur, een grote passie voor kunst, goede internationale contacten in kunstkringen, plezier in het werken met mensen en hen te managen, rijke internationale ervaringen en ook wel een beetje geluk op mijn carrière pad. Ik had een geweldige mentor aan de universiteit in linz dr. Herwig Pöschl en steun van mijn echtgenoot, zoon en moeder. Mijn familie heeft altijd begrepen wat belangrijk voor mij was. Ik heb niet veel moeilijkheden meegemaakt in mijn carrière, maar ik heb wel veel en hard gewerkt in de kunstensector, veelal onbetaalde uren.

Ook merkte ik dat ik aan het begin van mijn carrière minder kreeg betaald dan mijn mannelijke collega's, en ik kreeg vaak projecten toegewezen met kleinere budgetten. Voordat ik algemeen directeur werd van Cakkarjev dom, heb ik ook wel seksistische opmerkingen en twijfels gehoord, of ik wel de capaciteiten had om het grootste culturele centrum te van Slovenië te runnen.

 

 

Vaardigheden/ambities

Ik heb kennis van verschillende kunstvormen, vooral performance art en cultureel management. Dat is de basis van mijn carrière. Daarnaast heb ik me verder geschoold in management vaardigeden met De Kustav Käser Training, management seminars, expert meetings en heb ik verschillende conferenties bezocht. ook belangrijk voor mijn carrière was de expertmeetings met managers en art directors van andere Europese culturele centra en elders in de wereld. Ik heb nu een goed inzicht hoe vergelijkbare culturele instellingen functioneren op de wereld. Het helpt veel dat ik vloeien Engels en Duits praat. Bovendien ben ik dol op communiceren met mensen. Een kernkwaliteit is mijn respect voor mensen en altijd bereid om een dialoog aan te gaan. Dan moet je goed kunnen luistern en echt horen wat de ander heeft te zeggen. 

 

Hints & Tips

Ik heb een lievelingsspreuk van de Duitse filmmaker en theaterdirecteur R. W. Fassbinder: »Ich war ganz unten, so lernte ich fliegen.« (Toen ik zo te neer geslagen was, leerde ik vliegen). Het is essentieel om in moeilijke momenten en bij fouten goed te handelen. Het is heel makkelijk als we succesvol zijn, maar juist in crisis weet een culturele manager of hij/zij wel echt goed is. Hoe we omgaan met moeilijke momenten zegt veel over onszelf. De spreuk is een mooie metafoor, hoe donkere momenten in ons leven ook inspirerend kunnen zijn, want obstakels en moeilijkheden overwinnen, maken ons sterker. ook leer je zelf dan nog beter kennen. Mijn advies aan jonge vrouwen is: Durf voor je droom te gaan.

Vraag van iedereen dat ze je gelijkwaardig behandelen. Als je besluiten moet nemen, die consequenties hebben voor het leven vrouwen, herhaal dan niet het patriarchale patroon. Behandel ze net zoals je een mannelijke collega zou behandelen. Als het mogelijk is, bemoedig ze.

 

 

 

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

U kunt alle cookies op deze site tegelijk accepteren of blokkeren