EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Alenka Bratušek

Eerste vrouwelijke president van de regering van Slovenië. 

Over mij


NAAM: Alenka Bratušek

LAND: Slovenië

PLAATS: Kranj

NATIONALITEIT: Sloveense

ACHTERGROND: Universiteit MBA

SECTOR: Politiek

POSITIE: Lid van het parlement van de Republiek van Slovenië

ORGANISATIENational Assembly of Republic of Slovenia

 

Achtergrond & Carrière

In de laatste verkiezingen ben ik voor de tweede keer gekozen als vertegenwoordiger in het Sloveense parlement. Ik doe dit werk met veel plezier. Daarvoor was ik minsier president en daarmee was ik sinds februari 2013 de belangrijkste vrouw ooit op de hoogste positie in het onafhankelijke Slovenië.  Voordat ik dit bestuurlijke werk ging doen werkte ik als ambtenaar. Sinds 1999 bij het ministerie van Financiën en sinds 2004 was ik hoofd van de budget afdeling. Ik begon mijn carrière echter in een klein textielbedrijf, maar wijdde me al gauw aan de publieke zaak. In 1994 ben ik afgestudeerd aan de Faculteit Natuur en Techniek en heb als vervolgopleiding in 2006 mijn masters degree in management gehaald aan de faculteit Sociale Wetenschappen.

 

Ervaringen

In Slovenië is politiek, nog meer dan in het bedrijfsleven, een spel van mannen. Wij vrouwelijke politici hebben dus met grotere druk en obstakels te dealen. Ik werd altijd, ook in de media,a besproken op de lengte van mijn rok, het patroon van mijn kleren, mijn schoenen en mijn Engels. Maar ik ben geen model, noch een Engelse professor. Ik ben een politica. Ik heb geleerd om dit soort commentaren va me af te laten glijden. Maar het verbaasde me niets dat er zo weinig vrouwen in de politiek zijn.

Mijn familie heeft me altijd gesteund. Gelukkig waren mijn kinderen al wat ouder, toen ik minister president was en dus begrepen ze waarom ik veel tijd voor mijn werk nodig had. Maar natuurlijk probeerde ik wel om minstens een paar dagen per week bij hen te zijn. Ik begin al een aardig leeg 'nest' te krijgen, mijn zoon voetbalt in het buitenland en mijn dochter studeert. Ik blijf het onrechtvaardig vinden dat de media ons vrouwen altijd vragen: En hoe doe je dat nou, je officieel verplichtingen combineren met het thuisfront? Heb je die vraag ooit aan mannen horen stellen? Zelden toch.

 

 

Vaardigheden/ambities

Ik denk dat vrouwen een andere kijk op de wereld hebben. We zijn betrokken, kunnen incasseren en compromissen sluiten. Dat mis ik vaak bij mijn mannelijke collega's. Daarom is het goed als er  vrouwen komen in de politiek en in topposities. Dames stroom door! Ik heb in de politiek en in mijn bestuurlijke functies heel veel gehad aan mijn ervaringen als ambtenaar bij het ministerie van Financien. Ja, wij vrouwen hebben een ander kijk en kunnen dus bijdragen aan het vinden van andere oplossingen voor de wereldproblemen. 

 

Hints & Tips

Mijn motto is: Niets is onmogelijk.

Vrouwen mogen zich realiseren dat we heus niet minder capabel zijn, dan onze mannelijke collega's. We zijn waarschijnlijk iets voorzichtiger, voordat we een belangrijke invloedrijke positie of functie durven te pakken. We moeten geen privileges willen ontvangen alleen om het feit van vrouw-zijn. Maar het vrouw-zijn zelf kan wel een obstakel op ons weg zijn. Lastig. Maar met wilskracht en een beetje steun kun je al ver komen. Houd op met aan jezelf te twijfelen als je iets wilt bereiken. Natuurlijk zijn er valkuilen op je pad, waar je invalt of steeds meer leert om heen te lopen. Dat is niet makkelijk, maar je staat weer op en wordt sterker van dit leerproces.

Doorzetten is belangrijk en noodzakelijk. Vrouwen zullen de wereld verbeteren.

 

 

 

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

U kunt alle cookies op deze site tegelijk accepteren of blokkeren