EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Barbara Brezigar

Eerste Sloveense Presidentskandidaat en minister van justitie. 

Over mij


NAAM: Barbara Brezigar

LAND: Slovenië

PLAATS: Ljubljana

NATIONALITEIT: Sloveense

ACHTERGROND: Universiteit

SECTOR: Rechten

POSITIE: Procureur Generaal

ORGANISATIEState Prosecutor General Office of Republic of Slovenia

 

Achtergrond & Carrière

Ik ben afgestudeerd aan de faculteit rechten in 1977. Na twee jaar stage te hebben gelopen haalde ik mijn examen in 1979. In 1980 werd ik benoemd tot officier van justitie in het district Ljubljana. In 1994 werd ik daarvan plaatsvervangend hoofd en in 1995 kreeg ik er de leiding. In 1996 werd ik de eerste leider van de afdeling van het Openbaar Ministerie (OM) voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad. Tot juni 1999 heb ik die functie bekleed. In mei 1998 werd ik benoemd tot een van de officieren van justitie belast met zaken bij de Hoge Raad. In 2000 werd ik minister van Justitie in de overgangsregering en na 6 maanden ging ik terug naar het OM. Bij de presidentsverkiezingen in 2002, was ik de eerste vrouwelijke presidentskandidaat op voorspraak van de Sloveense intellectuelen.

Als onafhankelijke kandidaat en politieke beginner, haalde ik toch de tweede ronde waar ik 43,48 procent van de stemmen kreeg. In het voorjaar van 2004 werd ik door de Nationale Assemblee benoemd tot de eerste Sloveense vertegenwoordiger bij Eurojust in Den Haag. Na een jaar, kwam ik terug uit Den Haag, omdat de Nationale Vergadering mij had verkozen tot Algemeen Procureur Generaal van Slovenië. Van 4 mei 2005 tot 3 mei 2011, heb ik de die post bekleed. Na 6 jaar was mijn mandaat verstreken en ben ik nog blijven werken als adviseur van de leiding van het OM bij de Hoge Raad. In 2012 en 2013, heb ik gewerkt als secretaris generaal van het ministerie van Algemene Zaken. In maart 2013 keerde ik terug bij het bureau van de Procureur Generaal van het Openbaar Ministerie. 

 

Ervaringen

Het is altijd mijn filosofie geweest om mijn werk serieus en verantwoordelijk uit te voeren om ervoor te zorgen dat het werk van het Openbaar Ministerie uitermate succesvol is. Je hoort het volk met kennis en integriteit te dienen. Ik was verbaasd dat de maatschappij niet veel sympathie toonde voor mijn ambities en dat ik aardig wat obstakels op mijn pad tegenkwam. Vooral in de vorm van veroordeling en vooroordelen tegen elke vorm van verandering, die ook nog eens werd vergezeld door een grote media campagne. Zo'n soort van tegenwerking kan een persoon niet in zijn eentje aan. Daarom is de steun van mijn man en onze twee kinderen altijd heel erg belangrijk en een enorme steun geweest. In mijn zakelijke omgeving had ik het geluk dat ik in kleine teams werkte en een goede band had met mijn collega's. We werkten voor een maatschappelijk doel en we vertrouwden elkaar. Aan het begin van het werken aan een onafhankelijk Slovenië, had ik de steun van de eerste procureur-generaal in Slovenië: Anton Drobic. Ik denk dat het allerbelangrijkste voor een goede balans tussen je werk en je gezinsleven, het begrip vanuit je familie is. Daarnaast geldt het feit dat mijn kinderen al zelfstandig waren voordat ik de meest complexe en verantwoordelijke functies op me ging nemen. Ik denk dat je werk serieus nemen, een goed team en een eerlijke houding tegenover je collega's het ideale klimaat vormen om succes te behalen.

 

 

Vaardigheden/ambities

Je komt alleen tot goede resultaten met een combinatie van kennis, ervaring, moed, wil, mensenkennis en samenwerking en natuurlijk niet al te erge economische omstandigheden. Samen sta je sterker. Met alleen theoretische kennis kom je er niet, vooral niet in leidinggevende posities. Daar heb je voor nodig om, op een goede manier, je  eerdere ervaringen te gebruiken.

 

Hints & Tips

Het is goed om eerst ervaring op te doen voordat je de uitdaging aangaat om een grote leidende rol op je te nemen. Ik denk dat het zowel voor mannen als vrouwen geldt. Ik ben ervan overtuigd dat het voor vrouwen die een gezin hebben, belangrijk is dat ze ook de steun van hun gezin hebben. Als ik terugdenk, kan ik zeggen dat mijn motto met betrekking tot werk, altijd de volgende is geweest: een eerlijke en verantwoordelijke houding tegenover je werk, personeel en functioneren, zorgt ervoor dat je goed werk levert.

 

 

 

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

U kunt alle cookies op deze site tegelijk accepteren of blokkeren