EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Dušica Šibav

Wijn maken is geen baan, maar een manier van leven. 

Over mij


NAAM: Dušica Šibav

LAND: Slovenië

PLAATS: Fojana, Dobrovo - Goriška brda

NATIONALITEIT: Sloveense

ACHTERGROND: Universiteit Landbouwtechnieken

SECTOR: Landbouw

POSITIE: Eigenaar en manager van het gehele proces, proeverijen, verkoop

ORGANISATIEWinery Vinarstvo Šibau

 

Achtergrond & Carrière

De natuur is mijn grootste leerschool. Hier in het hart van de Goriška Brda regio is die overvloedig aanwezig met haar zonovergoten wijn- en boomgaarden, warme klimaat, rust en schone lucht. Daarom is het logisch dat het wijn maken al meer dan vijf generaties in onze familie voorkomt.

Als jongste kind in het gezin, studeerde ik in 1990 af in wijnmakerij aan de universiteit van Ljubljana onder professor Šikovec. Met mijn ervaring, veredelde ik de tradities en ervaringen van mijn familie, gepersonifieerd door mijn vader, die toen het hoofd van de boerderij was. Op mijn initiatief, zijn we begonnen met het zelf bottelen van onze wijn en ontwikkelden we een boutique wijnproductie onder de merknaam Šibau. Na de pensionering van mijn vader in 2003 nam ik het bedrijf over.

Sindsdien heb ik de leiding en neem ik deel aan alle stadia van de productie in onze wijnmakerij; van het planten, snoeien en beschermen tot aan de wijnkelders en de uiteindelijke verkoop. Mijn aanpak is ‘minder is meer’; wijn is authentiek, en ontstaat in harmonie met de natuur. Over enkele jaren zijn mensen in Californië en sommige Europese landen onze wijn aan het drinken.

 

Ervaringen

In de loop van de afgelopen 25 jaar zijn er veel problemen geweest, maar, zo terugkijkend, heb ik veel geleerd van zowel de lichte als de donkere momenten. Het is een uitdaging om je als vrouw staande te houden in een overwegend mannelijk beroep. Mijn expertise was heel belangrijk, want er zijn niet veel wijnmakers met een universitair diploma, evenmin als mensen met talent voor goede perceptie van de geur en smaak van wijnen. Een combinatie van natuurlijke kenmerken en kennis die ik van mijn vader heb gekregen.

Het werken in een familiebedrijf brengt specifieke uitdagingen. Zo zijn er generatieverschillen en afwijkende toekomstvisies. Ik leerde mijn eigen weg hierin te vinden door middel van dialoog, met respect voor andere visies. Een van de succesfactoren is dat ik nooit modegrillen op wijngebied heb gevolgd, maar me gericht heb op het telen van druiven op basis van natuurlijke en lokale omstandigheden. Door de natuur te observeren ontwikkelde ik een gevoel voor het werken met wijn: bijvoorbeeld, weten wanneer de druiven rijp zijn. Je kunt allerlei chemische analyses te doen, maar de echte rijpheid wordt bepaald door gevoel en smaak, iets dat je cultiveert door ervaring, talent en liefde voor het werk.

Er is grote concurrentie in de wijnmakerij; Slovenië is vrijwel onbekend op de wereldkaart van wijnproducenten. De geringe omvang van zowel Slovenië als mijn boerderij is zo langzamerhand een voordeel aan het worden, omdat de mensen genoeg hebben van onpersoonlijke producten en steeds meer waardering krijgen voor de authenticiteit van de kleinschaligheid. Zodoende winnen de kleine boutique wijnhuizen aan waarde.

Ik had nooit problemen met het vinden van een balans tussen werk en privéleven. Mijn relatie met mijn kind is erg belangrijk en ik pas mijn werkschema gemakkelijk aan. Want voor mij komt mijn dochter eerst, zelfs als dat een beetje ten koste gaat van het werk.

 

 

Ervaringen/ambities

Succes is een gevolg van het toepassen en verbeteren van diverse vaardigheden. In mijn geval, omdat ik mijn kennis van de natuur en lokale omgeving kan combineren met vakkennis over de moderne wijngaard, kan ik mijn horizon verbreden. 

Ook belangrijk zijn persoonlijke kwaliteiten, zoals mijn talent voor het identificeren van geur en smaak van wijn, en mijn sociale vaardigheden om goed om te kunnen gaan met collega's, klanten, dealers. In staat zijn een goede organisatie op te bouwen en hard te werken met de juiste hoeveelheid creativiteit. 

Met het oog op de trends en internationale contacten is talenkennis ook nuttig; ik spreek Engels, Italiaans, Servisch en Kroatisch.

Passie voor je werk is de essentie van alles; voor de productie van wijn maar ook hoe de waarde ervan op anderen te kunnen overbrengen. Hoogtepunt van mijn werk is de presentatie van wijn: tijdens het praten over wijn vloeien de woorden vanzelf uit mijn mond, en ik zie mensen met belangstelling naar me luisteren. Door middel van diepgaande discussies bouwen we een connectie op en samen ontdekken we de schoonheid van de wijn.

Voor goed ondernemerschap is het noodzakelijk om het hele proces te kennen, te geloven in jezelf en in je missie, doelen te stellen en te volhouden. Wees creatief en bouw menselijke relaties op, op basis van authenticiteit, vertrouwen en gelijkwaardigheid.

 

Hints & Tips

Ik vind de kracht vooral in mezelf. Het kostte me veel tijd om uit te vinden wat ik nou precies wilde. 

In het bijzonder lag de vraag vooral bij wat voor soort wijn ik wil produceren en mijn ideale doelgroep zou zijn. (Mensen die geven om de natuur en pure, zuivere verhoudingen). Als je eenmaal weet wat je wilt, zoek je gelijkgestemde mensen met wie je een vergelijkbaar pad bewandelt en je ondersteun je elkaar.

Kortom: volg de regels van het spel maar heb gelijkertijd de moed om je eigen oprechtheid en authenticiteit toe te voegen. Volg dan dit pad.

In ondernemerschap voegen vrouwen dat vaak ontbrekende gedeelte toe: hart; gevoeligheid voor de omgeving, de mensen en de natuur; het plezier in samenwerken; zachtheid en schoonheid. Door middel van het werk geven we betekenis aan onszelf, we groeien persoonlijk, en we steunen elkaar in die ontwikkeling.

Vanuit het oogpunt van mijn wijngaard: wat de natuur mij leert is om natuurlijke cycli en het belang van elke periode te herkennen, van weelderige bloei tot kale bomen. Zo hebben het leven en werk ook een eigen ritme: van periodes van intense activiteit naar reflectie, herstel en nieuwe groei. Het is een ware kunst, een ambacht en het heeft charme, om te herkennen wanneer het waar tijd voor is, en wat de waarde is van elke cyclus.

 

 

 

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

U kunt alle cookies op deze site tegelijk accepteren of blokkeren