EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Iveta Svobodová

Deze vrouw met 3 kinderen runt een grote boerderij en weet steeds nieuwe interessante projecten ter stimulering van de regio voor elkaar te krijgen.

Over mij


NAAM: Iveta Svobodová

LAND: Tsjechië

STAD: Heřmanice

NATIONALITEIT: Tsjechische

ACHTERGROND: Universiteit

SECTOR: Landbouw- Veeteelt

POSITIE: Eigenaar ecologische boerderij

ORGANISATIE: Ecology Farm

 

Achtergrond & Carriére

De liefde voor dieren is altijd mijn inspiratie geweest. We hebben een ecologische boerderij op 550 hectare weidegrond in de bergen met Simmental, Limousin en Acquitaine koeien, maar ook een kleine kudde van Tibetaanse yaks, ezels, geiten, varkens en pony's. Daarbij verhuren we eco-toeristische appartementen aan schoolkinderen en families. Toen ik twintig was overtuigde mijn vader me om in de bergen dit agri-bedrijf te beginnen, i.p.v. in de accountancy door te gaan. Een heel goed idee! Het maakt me nog elke dag gelukkig :-).

Lastige kanten aan dit vak zijn de voortdurende veranderingen in wetten en regelgeving in Tsjechië voor boeren en bedrijven. In het begin had ik moeite om de financiering van 'farmabovine' rond te krijgen.

 

Ervaringen

Het boerenbedrijf is niet een tak van sport waar je in een nacht rijk van kan worden. We kunnen eerder zeggen dat we al twintig jaar een wat moeizame verhouding hebben met geld, om voldoende over te houden om weer te investeren. Dus lenen we bij de bank. Maar zeker vergeleken met het begin, kunnen we elke aflossingtermijn op tijd voldoen en daar zijn we trots op! Zo hebben dus ook banken geleerd, dat boeren goede klanten zijn. Overigens ben ik opgegroeid in Praag, aan het landleven heb ik dus even moeten wennen. Ik heb vooral veel praktische ervaring met de ecologische veeteelt zelf opgedaan. School is leuk, maar daar ontbreekt het vaak aan praktijk. Wel volg ik voortdurend trainingen op specifieke onderwerpen. Mijn ouders hebben me altijd gesteund, in het begin ook om financiering los te krijgen. Mijn man helpt me met arbeid, adviezen, geld en steun op alles.

Ik denk wel dat mijn persoonlijkheid me ook erg geholpen heeft. Als ik niet geloofde in mezelf en dat ik het kon, had ik niet zo'n mooie boerderij gehad. Gelukkig zijn familie en vrienden ook bereid te helpen als dat nodig is. En natuurlijk moet je goede contacten met de autoriteiten onderhouden :-)

 

Vaardigheden/ambities

De belangrijkste vaardigheden in dit bedrijf zijn steeds nieuwe informatie en technieken toepassen in het werk. De ecologische ontwikkeling en wet en regelgeving veranderen nog al. Het motiveren en coördineren van mijn medewerkers is ook heel belangrijk. En bij onderhandeling met medewerkers en leveranciers ga ik voor duurzame contacten zodat we allen tevreden kunnen zijn. 

 

Hints & Tips

Obstakels zijn er om doorbroken te worden. Als ik iets wil, moet ik ook geloven dat ik het kan en dan doe ik het. Je kunt echt je dromen leven;-) .

In Tsjechië is er een behoorlijk jungle voor grote bedrijven, maar je kunt er heus wel door heen komen. Vrouwen hebben het wat moeilijker, maar als je succesvol bent, heb je des te meer plezier.

 

 

 

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

U kunt alle cookies op deze site tegelijk accepteren of blokkeren