EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Elise Duivenvoorden

Ecologische plantenkwekerij.

Over mij


NAAM: Elise Duivenvoorden

LAND: Nederland

PLAATS: Callantsoog

NATIONALITEIT: Nederlandse

ACHTERGROND: Universiteit Sociale Studies

SECTOR: Landbouw

POSITIE: Eigenaar, Kweker van vaste planten

ORGANISATIE: Kwekerij de Windroos

 

Achtergrond & Carrière

15 jaar geleden heb ik een midlife-twist gedaan in mijn loopbaan. Ik ben van freelance journalist gegroeid naar vaste planten kweker. Lekker met mijn handen in de aarde, duurzame planten kweken, die ik zelf mooi vind en dat zo ecologisch mogelijk doen, heel stimulerend.

Ik heb 1,5 ha, dat is met 2 mensen goed te onderhouden. Ik heb al 7 jaar vanaf de lente tot de herfst Alla, een Poolse vrouw, in dienst. En extra vrouwenhanden kan ik in sommige perioden, bijvoorbeeld bij het wieden van onkruid, goed gebruiken.

Ik zit in Callantsoog, in het bollengebied, aan de rand van de Noordzee. Ik verkoop de wortelstokken in grote aantallen aan exporteurs, die ze afzetten in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Amerika en Japan. We kweken zo’n 120 soorten, dus zo’n 150.000 - 200.000  wortelstokken per jaar voor wereldwijde verkoop. Daarnaast heb ik een showtuin om te zien hoe planten zich gedragen en een webshop, waar tuinliefhebbers mooie combinaties van planten  kunnen kopen. Ook heb ik voor toeristen die langs komen een aantal planten op pot voor de verkoop erbij.

Alle planten van De Windroos zijn van eigen teelt. Geïnspireerd door tuinontwerpers en mooie tuinen. We breiden ons assortiment jaarlijks uit. Het land en de opstallen zijn nog in bezit van mijn ouders. Mijn vader is een gepensioneerde bollenkweker. Kennis van vaste planten had hij niet, wel heb ik van hem geleerd het land te bewerken. Omdat hij nog altijd veel interesse heeft in alles wat de sierteelt aan gaat, houdt hij mij op de hoogte van allerlei relevante zaken die hij uit nieuwsbrieven verneemt, zoals nieuwe regelgeving of informatie van het waterschap over bijvoorbeeld het zoutgehalte van het water in de regio.

 

Ervaringen

De kwekerswereld is nog een echte mannen-branche. Zij kweken vaak op grote schaal de economisch gangbare soorten. Ik ben me gaan specialiseren in vaste planten, vooral de oudere soorten, zoals ze in Engelse tuinen staan. De heren in de sector hadden niet gedacht dat ik als vrouwelijke kweker een vaste plek in de sector zou veroveren, maar ik ben steeds professioneler geworden, heb personeel in vaste dienst en we leveren gewoon goede kwaliteit.

Ik kan er goed van leven, kan investeren in machines en doe dat zo duurzaam mogelijk. De schuur is dusdanig groot, dat ik een deel van de ruimte in gebruik heb gegeven aan een buurman met een klussenbedrijf.  In ruil daarvoor doet hij allerlei klussen die ik zelf niet kan of wil. We ruilen dus diensten. Je bent vaak gewend om op de gebruikelijke manier hard door te werken. Maar hij helpt me bij het onderhoud en verzint oplossingen en tooltjes, voor als hij vindt dat ons ‘vrouwenwerk’ slimmer kan. Hij ontwikkelde voor ons een zelfrijdende wied-kar, en maakte een apparaat waarmee we heel eenvoudig en snel palen kunnen zetten om windgaas langs te spannen.

Onze grond hier aan de kust is nogal ‘schraal’ en ook dat vraagt om veel aandacht. Ik probeer zo veel mogelijk mee te bewegen met de natuur, er niet tegenin gaan. We werken met langzaam-vrijkomende organische meststoffen in de grond, maar voeden de planten ook met biologische preparaten en minerale meststoffen via het blad. Zodoende proberen we het bodemleven zo min mogelijk te verstoren maar vooral te stimuleren. Biologisch telen is nog een stap verder; dat is veel meer ‘gestandaardiseerd’, daar mag heel weinig.

 

Vaardigheden/ambities

Ik heb me het planten kwekers vak zelf eigen gemaakt. Het kost tijd om te leren hoe je op onze grond met ecologische methoden planten moet kweken. Je probeert te sturen, maar je moet gewoon meebewegen met wat zich aandient. In deze regio ben ik met studieclubs en cursussen ook met andere kwekers en adviseurs bezig om uit te zoeken hoe we op deze grond zo goed mogelijk ecologisch kunnen telen.

Ik wil niet heel veel groter groeien, want dan ga je nog veel meer specialisten nodig hebben. Bijvoorbeeld mensen op kantoor voor de verkoop. Ik kan met periodieke hulp het bedrijf nu zelf runnen, en kan nog steeds lekker met mijn handen de grond in ;)

 

Hints & Tips

1. Doe vooral wat je leuk vind, waar je nieuwsgierig naar bent, waar je alles van wilt weten.

2. Er is altijd ruimte voor kleine bedrijven. Zoek naar een omvang die bij je past.

3. Beweeg mee! Dat is ecologie.

 

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

U kunt alle cookies op deze site tegelijk accepteren of blokkeren