EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina
Lunes, 19 Septiembre 2016 09:46

WOMEN'S GAME - Part 1

Escrito por 

Urska PetricPersonal stories of four successful business women, who succeeded in a world, where men usually win. The fast world of technology is getting more and more open to everyone who rely on their sixth sense, besides their mind.

IGRA ŽENSK – 1. del

OSEBNE IZPOVEDI ŠTIRIH USPEŠNIH POSLOVNIH ŽENSK, ki jim je uspelo v svetu, kjer navadno zmagujejo moški. HITRI SVET TEHNOLOGIJE je z vsakim dnem BOLJ ODPRT za vse, ki se poleg razuma zanašajo na svoj ŠESTI ČUT.

Urška Petrič, 32, Support Ninja pri podjetju SmartNinja

Študij sem začela na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani, smer Grafična tehnologija, in se pozneje prepisala na Modno oblikovanje. Po selitvi v Ljubljano sem delala v trgovini z oblikovalskimi izdelki in sčasoma začela sodelovati pri različnih oblikovalskih projektih ter nabirati izkušnje v slovenskih podjetjih. Proces oblikovanja mi je sicer všeč, a sem pogosto pogrešala analitični del. Ker sem delala v spletnem oblikovanju, je bil prestop k programiranju naslednja logična poteza. Učiti sem se ga začela sama in s pomočjo znancev, vendar je bilo to zelo zamudno.

Nato sem zasledila programerski tečaj, ki ga je organiziralo podjetje SmartNinja, se vpisala in že po dvodnevnem tečaju naredila svojo spletno stran. Nadaljevala sem s trimesečnim tečajem Web development. Kapljati so začele ponudbe za delo, kmalu so me k sodelovanju povabili fantje iz podjetja SmartNinja, kjer se je moja programerska pot sploh začela.

Po odločitvi, da sprejmem njihovo ponudbo za delo, se je vse dogajalo zelo hitro. Ni bilo prvič, da sem se znašla v pretežno moškem kolektivu, ugotovila sem, da mi to celo še bolj ustreza. Zdi se mi, da se v takem delovnem okolju nesoglasja hitreje razrešujejo, sploh če so vsi produktivno in konstruktivno naravnani, in da delo poteka bolj tekoče. Ženski strah pred delom v moškem okolju je pogosto osnovan na stereotipih, ki izvirajo iz nerazumevanja in nevednosti. Seveda smo si raz­ lični med seboj, vendar je način, kako se lotevamo razreševanja določenih težav, večinoma stvar navade, ne posledica drugačnega kromosoma.

V startup svetu je zelo pogosto slišati, da je najpomembnejša ekipa, in ne bi se mogla bolj strinjati. Z dobro in uglašeno ekipo je mogoče premikati gore. V tehnološkem svetu lahko zelo hitro najdeš zaposlitev in jo prav tako hitro izgubiš, če se ne izkažeš kot primeren sodelavec. Prav tako se mi zdi pomembno, da tudi sam oceniš, ali v določeni ekipi razvijaš svoj potencial, in jo prostovoljno zapustiš, če v njej ne blestiš, kot bi lahko. Zgodilo se mi je že, da sem se zaradi neuspešnega sodelovanja v ekipi umaknila od projekta, si vzela čas in projekt začela od začetka, z novo. Pri odločitvah me vodita tako šesti čut kot razum. Šesti čut je tisti, ki me opominja, da je nekaj dobro oziroma slabo, potem pa ta občutek podprem z razumom. Kombinacija obojega se je že večkrat izkazala za zelo učinkovito.

Če se ozrem nazaj, bi manj časa preživela v oblikovalskih vodah in verjetno bi se odločila za študij matematike. Zagotovo pa bi se še enkrat odločila za priključitev k že obstoječemu podjetju. V zadnjem času je moj največji navdih misel, da je kakovost življenja odvisna prav toliko od percepcije kot od dejanskega stanja. Tehnološki svet, ki vsak dan ponuja novosti, me na moji poti neskončno navdihuje in žene naprej.

KNJIGA, KI BI JO MORALA PREBRATI VSAKA ŽENSKA: Rework Jasona Frieda in Davida Heinemeierja Hanssona. Knjiga, ki bi jo moral prebrati vsak, ne samo ženske!

ŽIVLJENJSKI MOTO: Bodi skromen, bodi vedoželjen in med vsemi vedno opravi delo najboljše. (Dwayne Johnson) Ne postavite se v vlogo ženske v tehnološkem svetu z manjvrednim prizvokom, saj si s tem po nepotrebnem zagotovite slabše izhodišče. V tehnološkem svetu je vedno več žensk, ki zelo dobro in suvereno opravljajo svoje delo. Predvsem je treba izkoristiti svoje prednosti in se zavedati svojih slabosti, si vedno nabirati novih izkušenj in kdaj pogledati v 'moški svet', kjer se je mogoče naučiti marsičesa novega.

KAKO BITI DOBRA ŠEFINJA: Prava mera prijaznosti in simpatičnosti na eni strani, da sodelavcem ne vlivaš strahu, po drugi strani pa jasno postavljene zahteve za kakovostno opravljeno delo. Sodelavec mora imeti občutek, da se lahko nate zanese, obenem pa ve, da to ne pomeni na pol opravljenega dela.

»PRI ODLOČITVAH ME VODITA TAKO ŠESTI ČUT KOT RAZUM. ŠESTI ČUT JE TISTI, KI ME OPOMINJA, DA JE NEKAJ DOBRO OZIROMA SLABO, POTEM PA TA OBČUTEK PODPREM Z RAZUMOM.«

URŠKA PETRIČ

Vir: Revija Elle

Visto 2820 veces Modificado por última vez en Viernes, 23 Septiembre 2016 16:05

Deja un comentario

Asegúrate de llenar la información requerida marcada con (*). No está permitido el código HTML. Tu dirección de correo NO será publicada.

Para aceptar o rechazar las cookies de esta web, solo tiene que hacer clic en