EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina
Tuesday, 20 September 2016 09:52

WOMEN'S GAME - Part 2

Written by 

Jasna TrillerPersonal stories of four successful business women, who succeeded in a world, where men usually win. The fast world of technology is getting more and more open to everyone who rely on their sixth sense, besides their mind.

IGRA ŽENSK – 2. del
OSEBNE IZPOVEDI ŠTIRIH USPEŠNIH POSLOVNIH ŽENSK, ki jim je uspelo v svetu, kjer navadno zmagujejo moški. HITRI SVET TEHNOLOGIJE je z vsakim dnem BOLJ ODPRT za vse, ki se poleg razuma zanašajo na svoj ŠESTI ČUT.

Jasna Triller, 40, direktorica in lastnica podjetja IDentiks kartični sistemi

Po srednji šoli za farmacijo in zdravstvo sem študij nadaljevala na Ekonomsko-poslovni fakulteti, smer Mednarodni trgi, z vizijo, da bi delala v marketingu farmacevtske industrije, in tako združila svoje farmacevtsko in ekonomsko znanje. Med izrednim študijem sem vseskozi delala, kar ni bilo vedno lahko, pogosto so morale knjige najti čas med delom in nasprotno. Delovne izkušnje so bile zelo raznolike, od proizvodnih del v farmacevtski industriji Bayer Pharme in napredovanja v tajništvo direktorja nabave do dela na področju sociale in izobraževanja v študentski organizaciji Univerze v Ljubljani. Prav tu sem se, kot odgovorna za dva resorja in izobraževalne razpise, prvič srečala z dijaškimi in študentskimi karticami, kar me je vodilo k Centru za razvoj izkaznic in sistemov Ljubljana, kjer sem se zaposlila kot prokuristka in vodja marketinga.

Že v svojih zgodnjih dvajsetih sem obiskovala strokovne sejme, ki so me navduševali in najverjetneje vplivali na mojo nadaljnjo kariero. Spomnim se največjega kartičnega sejma v Parizu, kjer sem občudovala kartično 'umetnost', dizajne in rešitve ter požirala znanje o tej neznani tehnologiji. Potem ko so skupne vizije in vrednote v podjetju, kjer sem bila zaposlena, razpadle in so se naše poti razšle, sem ostala sama in začela iz nič. Dobila sem sicer ponudbo za novo službo, a je bila moja želja po tem, da se preizkusim, močnejša. Bila sem mlada, brez družine, verjela sem vase in v svojo vizijo ter si upala tvegati.

Sem človek akcije, podjetnica po duši, ki verjame v rek, da podjetniki najprej skočimo iz letala in šele nato iščemo padalo, kar me tudi zelo dobro opiše. Začela sem doma, na 26 kvadratnih metrih, ko je poleg postelje dolgo v noč brnel moj še danes dragoceni tiskalnik. Tako sem ponoči tiskala kartice, jih podnevi prodajala ter se učila neznanih tehnologij in programov. Delo doma, v 'kopalnem plašču', je že po treh mesecih zamenjala prva pisarna, nato zaposlitev prvega sodelavca ... Podjetje IDentiks je danes najbolj prepoznavno po PVC-karticah in z njimi povezanih kartičnih sistemih – kartice za identifikacijo na delovnem mestu, kartice zvestobe, akreditacije …

Ko sem pred 11 leti začela samostojno pot, je bilo zelo malo žensk na vodilnih položajih, zlasti v tehnični branži, zato sem si morala kot ženska svoj položaj izboriti. Ko sem nekoč kandidirala na razpisu za zdravstvene kartice, sem bila v procesu izbora kot edina ženska, pa še blond povrhu, in ko sem vstopila v prostor, so se za menoj usule salve moškega posmeha. Na takih in podobnih razpisih sem morala prebijati led. Sčasoma dobiš občutek in ostrino, učiš se in hkrati spoznaš, da ne moreš biti strokovnjakinja na vseh področjih.

Podjetje sem ustanovila sama, bila sem samorastnica in IDentiks je bil moj 'otrok', ki je rasel. Potrebovala sem kar nekaj časa, da sem dojela in sprejela, da se bo razvijal naprej, če bo le v najboljših rokah. Leta 2008 sem širila svojo družino na zasebnem področju, hkrati pa se je podjetju pridružil moj mož, nato še njegov bratranec, in tako smo poslovno postali družinsko podjetje.

Danes nas v ekipi dela osem izjemnih ljudi, vsak je resnično del družine in diha s podjetjem.

V Sloveniji se je v zadnjih letih razvilo precej mentorskih in drugih podpornih okolij – pospeševalnikov, združenj, inkubatorjev, kjer lahko preveriš svoje ideje in okrepiš podjetniško znanje. Vsekakor priporočam sodelovanje z njimi, tudi sama sem vključena v kar nekaj od njih. Za podjetništvo so potrebni ambicija, globoka, goreča želja, strast – to bo viziji dalo krila, ter trdo delo, vztrajnost in pogum – to so korenine, brez tega ne bo šlo.

KNJIGA, KI BI JO MORALA PREBRATI VSAKA ŽENSKA: Veliko jih je, sama najbolj obožujem Robina Sharmo, saj mi pomaga krmariti med zasebnim in poslovnim življenjem. V navdih mi je njegov moto: »Ko se odpoveš svojim sanjam, umreš, četudi živiš.« Trenutno je na moji nočni omarici knjiga Lise Nichols: Izobilje zdaj, ki bi jo tudi priporočala v branje.

ŽIVLJENJSKI MOTO: Pot do cilja je veliko bolj pomembna kot cilj. Zato uživaj na tej poti, zadihaj, proslavi majhne korake in se jih veseli.
 
NASVET ZA ŽENSKO V TEHNOLOŠKEM  SVETU: Kot ženska se ne poskušajte prilegati moškemu svetu. Ostanite ženstvene in moške dopolnjujte. In verjemite vase, v svoje tehnične sposobnosti in znanje: vsega se lahko naučimo, čeprav nosimo krilo.

KAKO BITI DOBRA ŠEFINJA: Aktivno poslušaj in zaupaj! Najdi si dobro mentorico, ki ti bo pomagala pri osebnem razvoju in te usmerjala. Tudi sama jo imam, in to mi veliko pomeni. Mentorstvo je dvosmerni proces učenja in bogati obe.

»SEM ČLOVEK AKCIJE, PODJETNICA PO DUŠI, KI VERJAME V REK, DA PODJETNIKI NAJPREJ SKOČIMO IZ LETALA IN ŠELE NATO IŠČEMO PADALO, KAR ME TUDI ZELO DOBRO OPIŠE.«
JASNA TRILLER

Read 3634 times Last modified on Friday, 23 September 2016 16:07

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

You can easily accept or reject the cookies on this site by choosing one of the following