EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina
Monday, 04 April 2016 11:08

Vojka Ravbar - Kot ženska, sem se morala pri svojem delu še dodatno potruditi in izkazati s svojo strokovnostjo

Written by 

Vojka Ravbar skbFor the last fifteen years she's been loyal to SKB bank, first she was an executive director for international business, then a member of the Management Board and now she is an executive director.

Vojka Ravbar je že več kot petnajst let vesta SKB banki, najprej kot svetovalka uprave, izvršna direktorica za mednarodno poslovanje, generalna sekretarka banke, članica uprave. Sedaj je namestnica glavnega izvršnega direktorja banke (članica Uprave banke) in članica Upravnega odbora SKB banke.

O njeni karierni poti, bogatih izkušnjah, ki si jih je nabrala pa v kratkem intervjuju.

Na kratko o vaši karierni poti...

Študirala sem ekonomijo, na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, leta 1983 sem tam tudi magistrirala. Moja kariera se je začela v Izvršnem svetu Socialistične Republike Slovenije. Bila sem od pripravnice, pomočnice ministra, svetovalke Vlade Republike Slovenije v Komiteju za mednarodno sodelovanje Republike Slovenije, vodje oddelka za ekonomske odnose s tujino do namestnice ministra. Skozi celotno svojo kariero so mi bili blizu mednarodni odnosi. Pred osamosvojitvijo Slovenije sem bila namestnica zunanjega ministra odgovorna za ekonomske odnose s tujino in nato državna sekretarka za ekonomske odnose s tujino na Ministrstvu za ekonomske odnose in razvoj. Aktivno sem bila vključena v procese vspostavljanja samostojnosti Republike Slovenije – oblikovanja države v letu 1990/91; bila sem vodja projekta osamosvojitve za področje ekonomskih odnosov s tujino, ter vodja oz. članica številnih pogajalskih skupin (pri oblikovanju tržnega gospodarstva, za vstop Slovenije v CEFTA-o, bila sem članica ožje pogajalske skupine za vstop Slovenije v EU, sodelovala sem v pogajanjih za vzpostavitev številnih multilateralnih in bilateralnih trgovinskih sporazumov ipd.). Vodila sem tudi številne gospodarske delegacije v tujino.

Kateri so (bili) dejavniki vašega uspeha?

V življenju nasploh in v poslu je vedno tako, da moraš imeti ob sebi ljudi, ki jim zaupaš, ki tebi zaupajo, in ki ti stojijo ob strani v dobrem in slabem. Tudi sam moraš biti tak. Za uspeh je tako ključen dober tim in medsebojno zaupanje. Ker sem po naravi pozitivna oseba, na življenje gledam kot izziv oz. priložnost. Zavedam se, da uspeh ne pride kar tako, ampak je rezultat trdega in vztrajnega dela ter odrekanja. Celo življenje se moramo izobraževati ter nadgrajevati svoje izkušnje, ob tem pa ohranjati človeške odnose.
Kot ženska, sem se morala pri svojem delu še dodatno potruditi in izkazati s svojo strokovnostjo, kajti na mednarodni ravni sem zelo pogosto imela sogovornike moškega spola.. . Ravno s svojo profesionalnostjo, strokovnostjo in vztrajnostjo sem hitro dokazala, da spol ne vpliva na strokovnost in pogajalske spretnosti. Zato sem hitro vzpostavila dobre in zaupanja vredne odnose ter spoštovanje sogovornikov.
Spoštujem vsakega, ki je strokoven, pošten in zaupanja vreden ter »Človek« z veliko začetnico.


Katere kompetence/veščine/znanja so vam na vaši karierni poti najbolj koristile?

Delavnost, strokovnost, poštenost in vztrajnost pri tistem, kar mislim da je prav. In tudi to, da ne mislim, da imam vedno prav. Znam poslušati in z argumenti me ljudje vedno lahko prepričajo. Če ima kdo boljše argumente in je njegova ideja boljša, jo brez problema sprejmem. Po naravi sem optimist in sem prepričana, da s pozitivno energijo in sodelovanjem lahko premaknemo stvari na bolje. To je tudi moje osnovno vodilo.
Verjeti moraš v to kar delaš in zaupati v svoje sposobnosti.

 

Vaš nasvet drugim ženskam, ki želijo ustanoviti podjetje ali prevzemajo vodilen položaj znotraj organizacije, se odločajo za samostojno/samosvojo pot?


Mladim ženskam bi svetovala, da vsaka posameznica pri sebi razmisli, kaj si želi, si zastavi cilje, ter se uskladi v ožjem okolju oz. doma – brez pomoči bližnjih in njihove podpore, si ženska težko vzame čas za kariero. Ženske si morajo začeti bolj zaupati – imeti morajo pogum, znati oceniti svoje sposobnosti, in biti vztrajne. Potrebno je graditi odnose z ljudmi – prepoznati tiste, ki jim lahko zaupaš, ki jim lahko preneseš svoje izkušnje ali svoje dvome, ki ti lahko dajo drug pogled na stvari, ki jih sam ne vidiš.
Za uspeh je pomembno in potrebno sodelovanje ter medsebojno spoštovanje. Tudi osebno verjamem, da je uravnoteženost in sodelovanje med spoloma pravi odgovor za uspeh. Veliko govorimo o kvotah, vendar moramo tudi z angažiranjem enega oz. drugega spola dokazati prednosti sodelovanja in enakopravnega vključevanja v družbo. Verjetno so kvote neka pomoč, vendar menim, da je ključna angažiranost vseh, ki se čutijo sposobne, da stvari premaknejo na bolje, pa naj si bodo to moški ali ženske. Vsak od nas ima določene prednosti in pomanjkljivosti in zato lahko le skupaj uspemo.

Read 2997 times Last modified on Tuesday, 05 April 2016 15:29

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

You can easily accept or reject the cookies on this site by choosing one of the following