eu flag co funded pos rgb left

EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Sonja Šmuc

Εκτελεστική Διευθύντρια των Managers' Association είναι αφιερωμένη στην επιχειρηματική ηθική, το γυναικείο management και την περιφερειακή ολοκλήρωση

Σχετικά με μένα


ΟΝΟΜΑ: Sonja Šmuc
ΧΩΡΑ: Σλοβενία
ΠΟΛΗ: Ljubljana
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ : Σλοβενική
ΣΠΟΥΔΕΣ:  Πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην οικονομία
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Τρίτος τομέας
ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: CEO
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ:  THE MANAGERS' ASSOCIATION OF SLOVENIA 

 

Επαγγελματική πορεία

Ηγούμαι του Οργανισμού Διοικητικών Στελεχών (Managers’ Association) της Σλοβενίας ως Εκτελεστικός Διευθυντής για τρίτη φορά. Στη δουλειά μου με εμπνέει η ικανότητα να επηρεάζω την ανάπτυξη του επιχειρείν στη Σλοβενία και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Θέματα στα οποία αφοσιώθηκα πρόσφατα είναι η ηθική των επιχειρήσεων, οι γυναίκες διοικητικά στελέχη και η περιφερειακή ένταξη.
Είμαι μέλος διαφόρων οργανισμών, όπως η επιτροπή διαπίστευσης στην Εταιρεία Διαχείρισης Τραπεζικών Στοιχείων Ενεργητικού (BAMC), την Συμβουλευτική Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών για Άνδρες και Γυναίκες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Συμβούλιο Ισότητας Φύλων της Δημοκρατίας της Σλοβενίας και τις επιτροπές επιλογής των οικονομικών βραβείων: Manager of the Year, Gazelle, Golden Thread, Female managers friendly enterprise, marketing manager, human resource manager, κτλ.
Είμαι υπερήφανη για την αναγνώριση από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σλοβενίας στη Λιουμπλιάνα ως καινοτόμος επιχειρηματίας σε επιχείρηση και τη συνεισφορά στο συνέδριο Hands-on , το οποίο ανακηρύχτηκε ως μη-τεχνολογική καινοτομία στο 9ο Φεστιβάλ Καινοτομίας στη Λιουμπλιάνα το 2014. Επίσης, συνεργάστηκα στη συγγραφή του βιβλίου The export risks under control κι έχω δημοσιεύσει πάνω από 600 εμπορικά άρθρα.
Προτού αναλάβω τη διεύθυνση του Οργανισμού Διοικητικών Στελεχών, εργάστηκα στον έντυπο τύπο για δέκα χρόνια ως εκδότρια σημαντικών επιχειρηματικών περιοδικών.
Σπούδασα στο Τμήμα Οικονομίας της Σλοβενίας και για λίγο καιρό του εξωτερικού, όπως στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια, στο Wirtschaftsuniversität της Βιέννης και στην IEDC Bled School of Management της Σλοβενίας.

 

 

Επαγγελματική εμπειρία

Είναι δύσκολο να μιλήσω για τα εμπόδια στην πορεία της καριέρας μου, καθώς για τις γυναίκες με καριέρα υπάρχουν δύο πιθανές αντικρουόμενες ερμηνείες για την επιτυχία τους: α. Μια γυναίκα δεν μπορεί ποτέ να γνωρίζει πόσο περισσότερο επιτυχημένη θα ήταν αν δεν ήταν γυναίκα και, β. Ενδεχομένως, ακριβώς επειδή λείπουν οι γυναίκες από τις διοικητικές θέσεις, να ανοίγουν οι πόρτες λίγο περισσότερο. Το γεγονός είναι πως στο ξεκίνημα της καριέρας σου πρέπει να αποδείξεις την ευφυΐα σου, την αφοσίωσή σου, την τόλμη σου και την ακεραιότητά σου. Όταν σε εκτιμούν οι σωστοί άνθρωποι τότε ανοίγουν περισσότερες ευκαιρίες γεμάτες πρόκληση κι ενθουσιασμό, μέσα από τις οποίες αποκτάς εμπειρία και γνώση. Συχνά μου έρχεται στο μυαλό ένα ρητό: Για να επιτύχεις, πρέπει και οι άλλοι να το θέλουν. Η επιτυχία κάθε ενός είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους με τους οποίους κάποιος έρχεται σε επαφή: μέντορες, συνάδελφοι, εργοδότες, συνεργάτες και φίλοι.
Για τις γυναίκες που επιθυμούν να συνδυάσουν καριέρα και προσωπική ζωή, είναι εξαιρετικά σημαντική η υποστήριξη της οικογένειας. Όταν ο σύντροφός σου σε ενθαρρύνει, τότε η επιτυχία έρχεται πιο βατά και απαιτεί λιγότερες θυσίες. Μια μητέρα ισορροπεί τις επαγγελματικές απαιτήσεις και τις οικογενειακές προσδοκίες δυσκολότερα. Γι’ αυτό, όταν ο σύγχρονος άνδρας είναι απαλλαγμένος από το «σύνδρομο» του αποκλειστικού βιοποριστή της οικογένειας, αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα για μια σχέση όπου και οι δύο σύντροφοι μπορούν να εξελίξουν εξίσου την επαγγελματική τους πορεία. Αυτό είναι κάτι που εκτιμώ αφάνταστα στον σύζυγό μου. Όταν και οι δύο σύντροφοι έχουν την καριέρα τους, υπάρχει περισσότερη ανάγκη φροντίδας των παιδιών και –στη δική μας περίπτωση- οι παππούδες παίζουν έναν ανεκτίμητο ρόλο.

 

 

Ατομικές δεξιότητες

Τα χαρακτηριστικά που με διέπουν είναι η περιέργεια, η πειθαρχεία και η ενέργεια. Ενδιαφέρομαι για οτιδήποτε νέο. Μου αρέσει να επικεντρώνομαι στο περιεχόμενο, οπότε σκέφτομαι πολύ. Στάθηκα τυχερή που κατάφερα να ξεκινήσω την καριέρα μου στον κόσμο των media, όπου αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν απαραίτητα. Έμαθα πολλά, γνώρισα πολλούς ανθρώπους και τελειοποίησα το πώς να γίνομαι περισσότερο κατανοητή. Ανέπτυξα την ευθύνη που απορρέει από το προνόμιο του να εκφράζω τη γνώμη μου. Πλέον, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν γίνει κομμάτι του εαυτού μου.
Σε νέους συνεργάτες αναζητώ κυρίως το θάρρος, την ευελιξία και την εξυπνάδα και όσοι τα διαθέτουν γίνονται ένα σημαντικό κομμάτι μιας ομάδας που απολαμβάνει τη δουλειά που κάνει. Όταν κάποιος δεν διαθέτει αυτές τις δεξιότητες, ακόμη κι ένας καλός αρχηγός ομάδας δεν μπορεί να του τις ενσταλάξει. Στην ομάδα μας είμαστε λίγοι αλλά δίνουμε την εντύπωση ότι είμαστε δέκα φορές τόσοι.
Ένας από τους πιο απλούς ορισμούς του διοικητικού στελέχους που άκουσα πρόσφατα είναι ότι το καθήκον του είναι να παράγει έργο και χρήμα. Αυτός ο ορισμός μού είναι οικείος και, παρότι και τα δύο είναι το αποτέλεσμα ολόκληρης της ομάδας, είναι ο αρχηγός που φέρει την ευθύνη της ορθής διεξαγωγής των εργασιών από μέρους των μελών της, αποτελεσματικά και ηθικά, έτσι ώστε οι πελάτες να το εκτιμήσουν και να πληρώσουν. Τίποτα δεν βοηθάει όταν εργάζεται κάποιος σκληρά χωρίς να υπάρχουν τα χρήματα για τους μισθούς, την εξόφληση των οικονομικών υποχρεώσεων και την ανάπτυξη νέων ιδεών. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αρχηγίας αλλά σε τελική ανάλυση το «διαβατήριο» του διοικητικού στελέχους είναι αυτό που συνοψίσαμε στο σλόγκαν του Οργανισμού Διοικητικών Στελεχών: Τα σωστά αποτελέσματα με τον σωστό τρόπο.

 

 

Προτάσεις και συμβουλές

 Προχώρησε μπροστά με τόλμη. Οι καλύτερες ευκαιρίες είναι όσες αρχικά μοιάζουν τρομακτικές ακριβώς επειδή αμφιβάλλεις για το αν τα καταφέρεις. Μολαταύτα, ειδικά μέσα από παρόμοιες καταστάσεις ωριμάζουμε και τελειοποιούμε τις δεξιότητές μας. Οι γυναίκες είναι πιο προσεχτικές, συχνά υπερβολικά λογικές, και πολλές φορές υπέρ το δέον επικριτικές με τον εαυτό τους. Είναι καλό να φέρει κανείς την επίγνωση αυτού και να μην επιτρέπει στον εαυτό του να επαναπαύεται στα «εύκολα» εξαιτίας της αμφιβολίας. Μόλις τρέξεις το ρίσκο, κάνε μια ανάλυση: Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί; Μπορώ να συμφιλιωθώ με αυτό; Συνήθως ανακαλύπτουμε ότι η χειρότερη έκβαση δεν είναι και τόσο τρομερή και το σημαντικότερο: είναι πολύ σπάνιο να επαληθευτεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, αφού το πιο πιθανό είναι ότι με σκληρή δουλειά και έξυπνες κινήσεις καταφέρνει κανείς να πετύχει το καλύτερο. Άρα, συνέχισε να προχωράς μπροστά με θάρρος.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Jerneja Kamnikar Barbara Humar »

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Μπορείτε εύκολα να αποδέχεστε ή να απορρίπτετε τα cookies σ΄ αυτόν τον ιστότοπο επιλέγοντας