eu flag co funded pos rgb left

EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Petra Melanšek

 Βραβευμένη από το Σλοβενικό εμπορικό επιμελητήριο για την επιχειρηματικότητα 

Σχετικά με μένα


ΟΝΟΜΑ: Petra Melanšek
ΧΩΡΑ: Σλοβενία
ΠΟΛΗ: Žalec
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ : Σλοβενική
ΣΠΟΥΔΕΣ:  Ανώτατη εκπαίδευση
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Βιομηχανία
ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: CEO
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ:  Vivapen d.o.o

Επαγγελματική πορεία

Εργάζομαι στην εταιρία Vivapen d.o.o.σαν Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθύντρια πωλήσεων. Είναι οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1967 από τον πατέρα μου σαν χειροτεχνικό εργαστήριο και εκεί βρήκα την πρώτη και μοναδική μου δουλειά πριν 23 χρόνια.
Ακόμα κι όταν ήμουν παιδί, ήξερα ότι η επιχείρηση δεν είναι απλά μια δουλειά και η απασχόληση των γονέων μου, αλλά ο τρόπος ζωής μας. όταν πήγαινα στο γυμνάσιο, δούλευα τα καλοκαίρια στην εταιρία, στην παραγωγή κυρίως και μετά άρχισα να δουλεύω υπάλληλος στις πωλήσεις και αγορές. Έδωσα εξετάσεις και πήρα το πιστοποιητικό εγκεκριμένου εξαγωγέα και έγινα υπεύθυνη όλων των τελωνειακών διαδικασιών και της διοικητικής μέριμνας της εταιρίας. Το 2007 έγινα διευθύντρια της εταιρίας και αργότερα ιδιοκτήτης μέρους της. Εκτός από τον πατέρα μου, είμαι η μόνη που ασχολείται με τις πωλήσεις εκτός από τη διεύθυνση της εταιρίας. Είμαι περήφανη για τους γονείς μου, τους συναδέλφους μου και τις επιτεύξεις μας αλλά πάνω από όλα είμαι περήφανη για το γιό μου, Λούκα, που δίνει νόημα στη ζωή μου.
Μέχρι σήμερα, μόνο εγώ και ο πατέρας μου σε όλη τη Σλοβενία έχουμε πάρει, χωριστά ο καθένας, το Βραβείο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σλοβενίας για τις εξαιρετικές μας επιχειρηματικές επιτεύξεις, δηλαδή την διεύθυνση της οικογενειακής επιχείρησης Vivapen. Ο πατέρας μου Jože Melanšek, πήρε αυτό το υψηλού κύρους βραβείο το 1993 και εγώ 19 χρόνια μετά.

 

Επαγγελματική εμπειρία

Ακούω και βοηθάω τους άλλους. Είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην καριέρα κάποιου, εγώ όμως το θεωρώ πλεονέκτημα. Δεν χτίζω καριέρα. Το κάνω γιατί μ’ αρέσει και όχι λόγω υψηλών στόχων.
Από την πρώτη μέρα, μέντοράς μου ήταν ο πατέρας μου. Ήταν το παράδειγμα προς μίμηση, η αυθεντία, ο ηγέτης, ο κριτής. Μου έμαθε τη δουλειά και με εισήγαγε σ’ αυτή σιγά –σιγά και χωρίς να το καταλάβω, γιατί η πρώτη μου δουλειά ήταν υποτίθεται προσωρινή. Η μαμά μου ήταν πάντοτε στην εταιρία. Εκείνη με βοήθησε περισσότερο παρηγορώντας με. Ακόμα και τώρα είναι και οι δύο εδώ για μένα και με βοηθάνε πολύ.
Δεν υπάρχουν σαφή όρια μεταξύ δουλειάς και ιδιωτικής ζωής. Η δουλειά είναι ο τρόπος ζωής μας και αφού είμαι μέρος της Vivapen από τη γέννησή μου το ίδιο και ο γιός μου. Σε όλα τα Κυριακάτικα γεύματα μιλάμε για την εταιρία. Δεν αφήνουμε πίσω μας τα προβλήματα όταν κλείνουμε την πόρτα του γραφείου, η εργάσιμη μέρα δεν τελειώνει μετά από ώρες. Με απασχολούν και οι 84 εργαζόμενοί μας και οι οικογένειές τους. Πρέπει να διατηρούμε σε μεγάλο βαθμό μια επιχειρησιακή ενότητα.
Σημαντικοί παράγοντες της επιτυχίας μας είναι ότι είμαστε καινοτόμοι, έχουμε μια προσωπική, διαχρονική σχέση με τους συνεργάτες μας και έχουμε πετύχει να έχουμε καλές συστάσεις στις αγορές. Οι πελάτες μας έχουν πειστεί να μας προτιμούν γιατί έχουν σωστή αντιμετώπιση, κάνουμε καλή δουλειά, ποιοτική, είμαστε καινοτόμοι και ευέλικτοι.

 

Ατομικές δεξιότητες

Η επιτυχία απαιτεί αφοσίωση από την ομάδα, να συγκεντρωθούν και να προχωρήσουν τις κατάλληλες στιγμές. Οι επιχειρήσεις είναι ομαδικό άθλημα. Μόνο ένας ευχαριστημένος πελάτης θα ξαναγυρίσει. Προσπαθώ ν’ αναπτύξω μακροχρόνιες συνεργασίες με τους συναδέλφους, με τους πελάτες, τους προμηθευτές και τους εξωτερικούς συνεργάτες. Έχει μεγάλη σημασία να βοηθάμε ο ένας τον άλλο, να δουλεύουμε μαζί, να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο. Η καλή επικοινωνία είναι πολύ σημαντική για να μεταφέρονται σωστά οι πληροφορίες και στην ώρα τους. Επειδή δουλειά μας είναι η ανάπτυξη ιδεών, ο σχεδιασμός κλπ., είναι πολύ δύσκολο να είναι αποδοτική η διαδικασία αν δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των τμημάτων και μεταξύ των συναδέλφων. Μετακινούμε συχνά τους εργαζομένους μας για να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν τη δουλειά των συναδέλφων τους σε άλλα τμήματα.
Ένα ακόμα πλεονέκτημά μας είναι και η προσαρμοστικότητά μας. Δίνω μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση, στη βελτίωση της επικοινωνίας, στην εκτίμηση, στη σημασία της σωστής δουλειάς, στη λήψη αποφάσεων και στην υπευθυνότητα.
Η εκπαίδευση, η καινοτομία, η δημιουργία και η ανάπτυξη συνεισφέρουν πολύ στο μέλλον.
Ο ικανός ηγέτης πρέπει πρώτα απ’ όλα ν’ αγαπάει τη δουλειά του. Πρέπει να είναι επικοινωνιακός. Πρέπει ν’ αποτελεί πηγή έμπνευσης και να κινητοποιεί, να είναι αποφασιστικός και πειστικός και πάνω από όλα μέλος της ομάδας. Η ανεκτικότητα και η υπομονή δεν έβλαψαν ποτέ κανένα και δεν αποτελούν πρόβλημα αν σ’ αρέσουν οι άνθρωποι. Ο καλός ηγέτης είναι άνθρωπος που εμπιστεύεται και σέβεται τους άλλους, πρέπει να πιστεύει και να εφαρμόζει ο ίδιος αυτά που απαιτεί από τους άλλους.

 

Προτάσεις και συμβουλές

Είναι απαραίτητο να δημιουργούμε πρώτα γερά θεμέλια και μετά να προσπαθεί κανείς να φτάσει τα’ αστέρια. Να είσαστε τίμιοι. Προσπαθείτε να ενεργείτε με τρόπο που να μην σας κάνει να έχετε τύψεις μετά. Μην κλείνετε καμιά πόρτα. Μην ανησυχείτε για το τι γίνεται πίσω από την πλάτη σας. Να έχετε ηθικές αρχές και καθαρή συνείδηση. Ν’ ακούτε τις εποικοδομητικές κριτικές, τους αγοραστές και την αγορά καθώς και την καρδιά σας.
Η εταιρία μας δεν δουλεύει ποτέ μόνο βραχυπρόθεσμα. Προτιμάμε να κλείνουμε μικρές συμφωνίες που ελπίζουμε να είναι μακροπρόθεσμες παρά να κάνουμε μεγάλα ανοίγματα που πολλές φορές είναι μόνο για λίγο.
Ένα προϊόν ή μια υπηρεσία είναι καλά μόνο αν ο πελάτης επιστρέφει τακτικά. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο ν’ αγαπάς αυτό που κάνεις και να δίνεις πολλά από τον εαυτό σου σ’ αυτό. Η επιχείρηση δεν είναι μόνο αριθμοί αλλά και τρόπος ζωής. Κάνουμε και εμείς λάθη αλλά προσπαθούμε να μη τα επαναλαμβάνουμε και να διδασκόμαστε απ’ αυτά. Τα λάθη είναι μόνο ένα ενδιάμεσο σημείο στο δρόμο για την επιτυχία. Η επιτυχία είναι το ύψιστο που πετυχαίνεις όταν πέσεις και σηκωθείς.
Είναι αλήθεια ότι η ευτυχία συνοδεύει τους τολμηρούς αλλά άλλο πράγμα είναι το θάρρος και άλλο το θράσος.
Λένε ότι η ζωή είναι ένας καθρέφτης. Αν της γελάσεις σου χαμογελά κι αυτή. Παίρνεις ό,τι δίνεις. Πιστεύω ότι το καλό φέρνει το καλό. Είμαι αισιόδοξη. Προσπάθησα να καταλάβω κάθε τι κακό και να βρω μέσα του κάτι θετικό. Μ’ αρέσουν πολύ τα λόγια του συγγραφέα Pavček: "Κανένας δρόμος δεν είναι στραβός, κανένας δεν είναι φτωχός, καθένας όμως είναι απαιτητικός και μόνο δικός σου.-ΚΥΡΙΟΣ"

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Brigita Pirc Vesna Vodopivec »

 • Default
 • Title
 • Random
 • Σε μόλις 4 χρόνια η εταιρεία που κατέχει με τις αδελφές της, πήρε αρκετά  βραβεία.

  Read More
 • Γι' αυτήν, το να κάνει κρασί δεν είναι δουλειά, είναι τρόπος ζωής

  Read More
 • Έχει διδακτορικό ως Ηλεκτρολόγο Μηχανικός και είναι διευθύντρια Έρευνας και Ανάπτυξης στο καλιτεχνικό κέντρο του Πανεπιστημίου  του Maribor.

  Read More
 • Ειδική στην πολιτιστική ανθρωπολογία και ειδικότερα στις πολιτιστικές διαφορές σε οργανισμούς

  Read More
 • Η Rosanna Ventrella έχει πτυχίο στις Επιχειρήσεις και τα Οικονομικά και είναι επιχειρηματίας.
  Λατρεύει την Τέχνη και την Ομορφιά. Είναι

  Read More
 • Αγροτική Νοσοκόμος

  Read More
load more hold SHIFT key to load all load all

 • Default
 • Title
 • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Μπορείτε εύκολα να αποδέχεστε ή να απορρίπτετε τα cookies σ΄ αυτόν τον ιστότοπο επιλέγοντας