eu flag co funded pos rgb left

EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Μαρία Τσούτσου

Πρόεδρος συλλόγου με δημιουργικά εργαστήρια για νέους με αναπηρία.

Σχετικά με μένα


Όνομα και επώνυμο: Μαρία Τσούτσου

Χώρα: ΕΛΛΑΔΑ

Πόλη: Αγρίνιο

Υπηκοότητα: ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Σπουδές: ΠΤΥΧΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Επαγγελματικός τομέας: ΤΟΜΕΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

Θέση εργασίας: ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣPanayia Eleousa Workshop

 

Επαγγελματική πορεία

Γεννήθηκα στη Μυτιλήνη, όπου τελείωσα το Δημοτικό και το εξατάξιο Γυμνάσιο. Φοίτησα, για τέσσερα χρόνια, στη Σχολή Μαιών «Βιργινία Σκυλίτση» του Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» και αποφοίτησα με άριστα.
Δίδαξα, για πέντε χρόνια, στη Σχολή Μαιών του Μαιευτηρίου «Μαρίκα Ηλιάδη», δωρεά Έλενας Βενιζέλου. Εργάστηκα σε επιτελικές θέσεις, ως αναπληρώτρια Διευθύνουσα στο Μαιευτήριο Αθηνών, όπου προσέφερα υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, και ως συντονίστρια στο Μαιευτήριο «Μητέρα», όπου επέδειξα μεγάλη αφοσίωση στην προστασία της μητρότητας, η οποία αναφέρεται στη γυναίκα, τη μητέρα και το νεογέννητο.
Το 1962, παντρεύτηκα έναν Αγρινιώτη γιατρό και απέκτησα τον γιο μου, που είχε νοητική υστέρηση. Αυτό καθόρισε τη μετέπειτα ζωή μου. Ερμήνευσα τη νοητική υστέρηση του μονάκριβου γιου μου ως θέλημα Θεού και αποφάσισα να αφιερώσω την υπόλοιπη ζωή μου στο δύσκολο, κοινωνικό έργο της εκπαίδευσης, κοινωνική αποδοχής και ένταξης των ανθρώπων με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες.
Το 1989, ίδρυσα το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» για νέους με νοητική υστέρηση και αναπηρίες, σε μια εποχή που δεν υπήρχε καμία υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Είχα πάντα δίπλα μου συμπαραστάτες, συνοδοιπόρους και αρωγούς, εξαιρετικές φίλες από το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι. Αποτελούν το ΔΣ του Εργαστηρίου. Η εργασία τους, όπως και η δική μου ως Πρόεδρος του ΔΣ, είναι εθελοντική. Μυήθηκα στον εθελοντισμό από τη μητέρα μου, όταν ήμουν 14 ετών, και είμαι αποφασισμένη, Θεού θέλοντος, να συνεχίσω το εθελοντικό μου έργο στο Εργαστήρι έως το τέλος της ζωής μου.

 

Επαγγελματική εμπειρία

Επί χρόνια, εργάστηκα εθελοντικά στον μεγάλο πολιτιστικό σύλλογο, Γυμναστική Εταιρία Αγρινίου, ως μέλος του ΔΣ, της επιτροπής πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και του λαογραφικού ομίλου. Με τη συνεχή εργασία μας επί 23 χρόνια, ως επταμελές ΔΣ του Εργαστηρίου, καταφέραμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής της πλέον ευάλωτης ομάδας των συνανθρώπων μας, των ατόμων με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες, και να μεταβάλουμε την κρατούσα αντίληψη για αυτά τα πρόσωπα. Το Εργαστήρι έχει την αποδοχή και στήριξη των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας, της Πολιτείας, της Εκκλησίας και πολλών Ελλήνων προσωπικοτήτων.

Οικονομικά προβλήματα: Απαιτείται συνεχής αγώνας για την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την απρόσκοπτη λειτουργία του Εργαστηρίου. Ως μητέρα παιδιού με νοητική υστέρηση, αντιμετωπίζω ιδιαίτερη δυσκολία να συνδυάσω με επιτυχία τις απαιτητικές υποχρεώσεις εργασίας και οικογενειακής φροντίδας. Προσωπικά: Παρά τις πολλές δυσκολίες, η επιμονή στο όραμά και την αποστολή του έργου μου με εμψύχωναν πάντα και δεν ενέδωσα ποτέ.
Η ίδρυση και λειτουργία του Εργαστηρίου ήταν καινοτομία για την Αιτωλοακαρνανία και μετέτρεψε τον κοινωνικό αποκλεισμό των ατόμων με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες σε κοινωνική αποδοχή και την καχυποψία σε εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη.

 

Ατομικές δεξιότητες

Όσον αφορά τις ικανότητές μου, μαθαίνω και αξιοποιώ έμπρακτα νέες πληροφορίες στην εργασία μου. Προσαρμόζομαι εύκολα στις αλλαγές. Γνωρίζω και χρησιμοποιώ τις απαιτούμενες τεχνικές για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Είμαι καλή στον συντονισμό. Ακούω προσεκτικά τα προβλήματα των άλλων. Μου αρέσει η ανάπτυξη συνεργασιών. Αποφεύγω τις συγκρούσεις. Μου αρέσει η διαπραγμάτευση και η ικανοποίηση των αιτημάτων όλων. Μου αρέσει η ομαδική εργασία. Σχεδιάζω δραστηριότητες και οργανώνομαι εύκολα. Επιλύω τα προβλήματα και βρίσκω λύσεις. Μου αρέσει να θέτω στόχους και να τους επιτυγχάνω. Παίρνω γρήγορα αποφάσεις. Ξέρω πώς να διαχειρίζομαι όλες τις δραστηριότητές μου (στην εργασία και την ιδιωτική μου ζωή). Δε διστάζω να ζητήσω τη συμβουλή των άλλων. Αξιοποιώ την πείρα και τις συμβουλές των άλλων.
Όσον αφορά τα ατομικά μου χαρακτηριστικά, είμαι μετριοπαθής, ενεργητική, επικοινωνιακά θετική, δεκτική στην κριτική σκέψη, συνεργατική, επίμονη, αισιόδοξη, καινοτόμος, ευέλικτη, ανήσυχη, προσανατολισμένη σε ταχείς ρυθμούς, δεκτική σε νέες ιδέες, σίγουρη, αυτοδημιούργητη, υπομονετική, διορατική, οργανωτική και δημοκρατική.

 

Προτάσεις και συμβουλές

Η τυχερή μου φράση είναι: Η δύναμή σου πέλαγος και η θέλησή μου βράχος.
Πάντα με ενέπνεε η προσωπικότητα της Florence Nightingale.
Η συμβουλή μου προς άλλες γυναίκες: Πίστη στις ηθικές αξίες, εργατικότητα, υψηλή αίσθηση καθήκοντος και ευθύνης, σθένος και αφοσίωση, εμμονή στην ποιότητα των υπηρεσιών, σταθερότητα και στόχος η διάρκεια του έργου στο πέρασμα του χρόνου
Προσόντα που πρέπει να αναπτυχθούν: Έρευνα, σχεδιασμός, οργάνωση, μεθοδολογία, αξιολόγηση και πίστη στην επιτυχία
Αδυναμίες που πρέπει να υπερκερασθούν: Έλλειψη αυτογνωσίας και εγωισμός


Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μαρία Τσιώτα - Μάρκου Βάλα Μάρκου »

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Μπορείτε εύκολα να αποδέχεστε ή να απορρίπτετε τα cookies σ΄ αυτόν τον ιστότοπο επιλέγοντας