EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Ιωάννα Πηγή

Εκπαιδευτικός και σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού.

Σχετικά με μένα


Όνομα και επώνυμο: Ιωάννα Πηγή

Χώρα: ΕΛΛΑΔΑ

Πόλη: Αθήνα

Υπηκοότητα: ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Σπουδές: ΠΤΥΧΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Επαγγελματικός τομέας: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Θέση εργασίας: ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β'ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Συνταξιοδοτήθηκε το 2014)

 

Επαγγελματική πορεία

Δοκίμασα πολλές διαφορετικές εργασίες ως φοιτήτρια και μέχρι τον διορισμό μου ως καθηγήτρια σε Γυμνάσιο-Λύκειο δημόσιας εκπαίδευσης. Διδάσκω σε δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια από το 1990. Έχω αλλάξει δέκα σχολεία, είτε κατ’ ανάγκην ή από επιλογή. Εφάρμοσα πολλά προγράμματα εξωσχολικών δραστηριοτήτων και εθελοντικών δράσεων κοινωνικής προσφοράς στα σχολεία όπου εργάστηκα. Ανέλαβα την πρωτοβουλία οργάνωσης και συντονισμού δικτύου σχολείων, στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος, που κανείς δεν ήθελε να αναλάβει από τον φόβο της αποτυχίας. Παραιτήθηκα κατ’ επιλογήν μου μετά από ένα χρόνο. Συμμετείχα σε πρόγραμμα επιμόρφωσης – συμβουλευτική και σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός – στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Με ώθησαν τα παιδιά μου, παρά το γεγονός ότι η κόρη μου έδινε πανελλήνιες εξετάσεις. Ανέλαβα υπεύθυνη σε γραφείο σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού σε λύκειο, μετά από ώθηση και εμπιστοσύνη στις ικανότητές μου από τον διευθυντή του σχολείου. Οργάνωσα εκπαιδευτικές εκδρομές με πλήρη επιτυχία και συγκέντρωσα βιβλία για τη βιβλιοθήκη, ρούχα και τρόφιμα για οικογένειες.

Επαγγελματική εμπειρία

Οικονομικά: Έλλειψη πόρων για αγορά βιβλίων και υλικού και συμμετοχή σε σεμινάρια· η επιμόρφωση είναι αδύνατη, όταν στοιχίζει τόσο πολύ, δεν αξιολογείται μισθολογικά και δεν αξιοποιείται από το εργασιακό περιβάλλον ή την πολιτεία.
Οικογενειακά: Παράπονα για τον παραπάνω χρόνο που αφιερώνω στο σχολείο, σε σεμινάρια, εξωσχολικά προγράμματα και συναντήσεις με γονείς και μαθητές.
Προσωπικά: Επαγγελματική εξουθένωση· δίνεις πολλά, αλλά παίρνεις λίγα ψυχικά· σωματική κούραση και άγχος· έλλειψη καλών συνεργατών· έλλειψη επιβράβευσης από την πολιτεία και αναγνώρισης από την πλειονότητα των μαθητών· αλλαγές με πολύ αργούς ρυθμούς στην αντίληψη των μαθητών για τον εθελοντισμό και την προαιρετική συμμετοχή σε δραστηριότητες
Ως γυναίκα, συχνά οι μαθητές με αντιμετώπισαν με λιγότερο σεβασμό και υπακοή, με ενοχλούσαν και σχολίαζαν το ύψος ή το αυτοκίνητό μου. Επίσης, συνάδελφοι προεξοφλούσαν ότι δε θα κατάφερνα να αντιμετωπίσω με επιτυχία δύσκολες περιπτώσεις. Ευτυχώς, τους διέψευσα.

 

Ατομικές δεξιότητες

Όσον αφορά τις ικανότητές μου, είμαι καλή στην επικοινωνία με τους άλλους. Μου αρέσει η ανάπτυξη συνεργασιών. Με ενδιαφέρει η προσωπική μου εξέλιξη μέσω της εργασίας μου. Αποφεύγω τις συγκρούσεις. Μου αρέσει η διαπραγμάτευση και η ικανοποίηση των αιτημάτων όλων. Συντονίζω και παρέχω κίνητρα στο προσωπικό. Σχεδιάζω δραστηριότητες και οργανώνομαι εύκολα. Επιλύω τα προβλήματα και βρίσκω λύσεις. Μου αρέσει να θέτω στόχους και να τους επιτυγχάνω. Παίρνω γρήγορα αποφάσεις. Αξιοποιώ την πείρα και τις συμβουλές των άλλων.

Όσον αφορά τα ατομικά μου χαρακτηριστικά, είμαι ενεργητική, επικοινωνιακά θετική, δεκτική στην κριτική σκέψη, αισιόδοξη, ανήσυχη και υπομονετική.

 

 

Προτάσεις και συμβουλές

Οι τυχερές μου φράσεις είναι: «Κάθε εμπόδιο για καλό», «Μια πόρτα κλείνει, μια άλλη ανοίγει», «Μάθε τέχνη κι άστηνε κι αν πεινάσεις, πιάστηνε», «Όσο ζω, μαθαίνω!»
Η έμπνευσή μου: Ο πατέρας μου, που πάντα δοκίμαζε να δίνει λύση σε κάθε τι και, ακόμα κι όταν δε γνώριζε τον τρόπο, ποτέ δεν πτοούταν και πάντα έβρισκε διέξοδο. Θετικές και αρνητικές εμπειρίες, στο σχολείο και το πανεπιστήμιο, που με προσανατόλισαν ως προς το τι πρέπει να βελτιώσω ή να αποφύγω. Οι καθηγητές μου, που μου κέντρισαν λίγο παραπάνω την αγάπη μου για μάθηση. Τραυματικές εμπειρίες της παιδικής μου ηλικίας από τις ιστορίες που έζησαν οι γονείς μου και η γιαγιά μου.
Η συμβουλή μου προς άλλες γυναίκες: Μελετείστε καλά τον εαυτό σας και πιστέψτε στις δυνατότητες που έχετε ή μπορείτε να αναπτύξετε. Μην απογοητευτείτε από λόγια συνεργατών σας και ελέγξτε την αρνητικότητα τους: μπορεί να μη θέλουν να προχωρήσετε, να φοβούνται ότι θα τα καταφέρετε. Αξιοποιείστε πληροφορίες που έχετε διασταυρώσει και προέρχονται από επαγγελματίες που αγαπούν αυτό που κάνουν. Ανακαλύψτε μέσα σας δύναμη, θάρρος, αγωνιστικότητα, επιμονή, υπομονή και αντοχή στην κριτική, ακόμα και σε περίπτωση λαθών. Κανείς δε γεννήθηκε τέλειος, ούτε μπορούμε να είμαστε τέλειοι. Όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Δοκιμάστε το διαφορετικό, το άγνωστο και αναλάβετε την ευθύνη. Αναπτύξτε δεξιότητες που δεν έχετε και βελτιώστε αυτές που έχετε. Να είστε αισιόδοξες και να αγαπάτε πρώτα τον εαυτό σας και μετά αυτό που κάνετε.

 


Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Χρυσάνθη Γιακουμάκη Τζούλια Ρούσση »
  • Default
  • Title
  • Random

Μπορείτε εύκολα να αποδέχεστε ή να απορρίπτετε τα cookies σ΄ αυτόν τον ιστότοπο επιλέγοντας