eu flag co funded pos rgb left

EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Dušica Šibav

Γι' αυτήν, το να κάνει κρασί δεν είναι δουλειά, είναι τρόπος ζωής

Σχετικά με μένα


ΟΝΟΜΑ: Dušica Šibav
ΧΩΡΑ: Σλοβενία
ΠΟΛΗ: Fojana, Dobrovo - Goriška brda
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ : Σλοβενική
ΣΠΟΥΔΕΣ:  Πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη Γεωπονία
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Αγροτικά
ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Υπεύθυνη παραγωγής, γευσιγνωσίας και πωλήσεων
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ:  Winery Vinarstvo Šibau

 

Επαγγελματική πορεία

Κοιτώνας πίσω τώρα, το μεγαλύτερο σχολείο για μένα ήταν η φύση που είναι πραγματικά γενναιόδωρη εδώ στην καρδιά της περιοχής Goriška Brda: ηλιόλουστα αμπέλια και περιβόλια, ζεστό κλίμα, ηρεμία και καθαρός αέρας. Ως εκ τούτου, είναι λογικό ότι το οινοποιείο είναι παρόν στην καταγωγή μας για περισσότερες από πέντε γενιές.
Ως το νεότερο παιδί στην οικογένεια, αποφοίτησα υπό τον καθηγητή Šikovec από την οινοποιία από το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα το 1990. Με την ειδικότητά μου, εξευγένισα παραδόσεις και εμπειρίες της οικογένειάς μου, που ο πατέρας μου, ο οποίος ήταν τότε ο επικεφαλής της φάρμας, ήταν η προσωποποίησή της. Με δική μου πρωτοβουλία, αρχίσαμε να εμφιαλώνουμε το κρασί και αρχίσαμε την ανάπτυξη μιας παραγωγής μπουτίκ κρασιού με τη δική μας μάρκα Šibau. Κρατώντας το σύνολο της παραγωγής σταφυλιών και κρασιού, ανέλαβα ολοκληρωτικά μετά τη συνταξιοδότηση του πατέρα μου το 2003.
Από τότε, κατευθύνω και συμμετέχω σε όλα τα στάδια της παραγωγής σταφυλιών - από το φύτεμα, το κλάδεμα, τα πράσινα έργα, την προστασία, τα κελάρια κρασιού για την τελική πώληση. Η προσέγγισή μου είναι «το λιγότερο είναι περισσότερο» - το κρασί είναι αυθεντικό, και η φροντίδα του έγινε σε αρμονία με τη φύση. Εδώ και μερικά χρόνια, οι άνθρωποι από την Καλιφόρνια και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες το πίνουν.

 

Επαγγελματική εμπειρία

Μέσα σε 25 χρόνια, υπήρχαν πολλές προκλήσεις, και κοιτώντας πίσω, έμαθα πολλά τόσο από τις φωτεινές όσο κι από τις σκοτεινές στιγμές. Είναι πρόκληση να είσαι γυναίκα σε ένα κυρίως αντρικό επάγγελμα. Η ειδίκευσή μου βοήθησε πολύ, επειδή δεν υπάρχουν πολλοί οινοποιοί με πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών, καθώς και το ταλέντο της καλής οσφρητικής ταυτοποίησης του κρασιού (αντίληψη της μυρωδιάς και της γεύσης). Καθώς και «ότι γνωρίζω τις ρίζες μου»: τα φυσικά χαρακτηριστικά μου και τη γνώση που έχω λάβει από τον πατέρα μου.
Φυσικά, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση δημιουργεί συγκεκριμένες προκλήσεις – από χάσμα γενεών μέχρι διαφορετικές απόψεις για το μέλλον. Μέσω αυτού, έμαθα τον διάλογο, να σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις και να βρίσκω τον δικό μου τρόπο. Ένας από τους παράγοντες της επιτυχίας μου είναι ότι ποτέ δεν ακολούθησα την μόδα του κρασιού της στιγμής, αλλά ακολούθησα το ένστικτό μου – καλλιέργεια σταφυλιών και κρασιού βασισμένο σε φυσικές, τοπικές συνθήκες. Μέσω της παρατήρησης της φύσης, ανέπτυξα ένα αίσθημα για την εργασία με το κρασί: για παράδειγμα, γνωρίζοντας πότε τα σταφύλια είναι ώριμα (μπορείς να κάνεις όλα τα είδη των χημικών αναλύσεων, αλλά μια πραγματική ωριμότητα ορίζεται από την αίσθηση και τη γεύση, την οποία καλλιέργησα μέσα από πολλά χρόνια εμπειρίας όπως επίσης ταλέντου και αγάπης για εργασία).
Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στην οινοποίηση, η Σλοβενία είναι σχεδόν ανύπαρκτη στον παγκόσμιο χάρτη της οινοποιίας. Το μικρό μέγεθος τόσο της Σλοβενίας όσο και της φάρμας μου γίνεται ένα πλεονέκτημα, επειδή οι άνθρωποι έχουν απηυδήσει με τα απρόσωπα προϊόντα και εκτιμούν όλο και περισσότερο την αυθεντικότητα των προϊόντων και των σχέσεων, ώστε τα μικρά αγροκτήματα κερδίζουν πάλι σε αξία.
Σχετικά με το να βρίσκω ισορροπία μεταξύ δουλειάς και οικογένειας: ως γυναίκα και μητέρα, η σχέση μου με το παιδί μου είναι πολύ σημαντική και με πληροί, και για μένα δεν υπήρχε ποτέ δίλημμα. Προσαρμόζω το πρόγραμμα της δουλειάς μου εύκολα επειδή η κόρη μου έρχεται πρώτη – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει λίγο λιγότερη δουλειά.

 

 

Ατομικές δεξιότητες

 

Στην εμπειρία μου, η επιτυχία είναι αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης και της αναβάθμισης των ποικίλων δεξιοτήτων και ικανοτήτων: στην περίπτωσή μου, η ικανότητα μάθησης από τη φύση, και οι γνώσεις του σύγχρονου επαγγελματικού αμπελώνα, η κατανόηση των πλεονεκτημάτων του τοπικού περιβάλλοντος και ο ανοικτός χαρακτήρας για να διευρύνω συνεχώς τους ορίζοντές μου. Προσωπικές ιδιότητες, όπως το ταλέντο για την ταυτοποίηση της μυρωδιάς και της γεύσης του κρασιού, και οι διαπροσωπικές δεξιότητες για τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα - με τους συναδέλφους, τους πελάτες, τους εμπόρους. Το να γνωρίζω την όλη διαδικασία - από την καλλιέργεια του αμπελιού έως τις πωλήσεις, και ταυτόχρονα να εστιάζω την προσοχή στις λεπτομέρειες που οικοδομούν την επιθυμητή ποιότητα. Καλή οργάνωση και σκληρή δουλειά - και η σωστή ποσότητα της δημιουργικότητας. Για να κατανοήσουμε τις τάσεις και τη γνώση διεθνών συνδέσεων, οι ξένες γλώσσες είναι επίσης χρήσιμες, στη δική μου περίπτωση, αγγλικά, ιταλικά, σερβικά και κροατικά.
Η ουσία όλων είναι το πάθος για τη δουλειά, για την παραγωγή του κρασιού και του πώς να εξηγήσεις την αξία του σε άλλους. Μεταξύ των πιο πολύτιμων στιγμών της δουλειάς μου είναι η παρουσίαση του κρασιού: όταν μιλάμε για το κρασί, τα λόγια απλά ξεχύνονται από μέσα μου, και βλέπω ανθρώπους να με ακούν με ενδιαφέρον. Μέσα από εις βάθος συζητήσεις, που υφαίνουν δεσμούς, ζεσταίνουν την ατμόσφαιρα και μαζί ανακαλύπτουμε την ομορφιά του κρασιού.
Σε γενικές γραμμές: Στην επιχειρηματικότητα, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ολόκληρη τη διαδικασία, να πιστεύουμε στον εαυτό μας και στην αποστολή μας, να θέτουμε στόχους και να επιμένουμε, να είμαστε δημιουργικοί και να οικοδομούμε ανθρώπινες σχέσεις βασισμένες στην αυθεντικότητα, την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία.

 

Προτάσεις και συμβουλές

 

Βρίσκω δύναμη πρωταρχικά σε μένα: μου πήρε πολύ καιρό να βρω τι ακριβώς θέλω. Για μένα ειδικά: τι τύπο κρασιού θέλω να παράγω και ποιος θα το εκτιμούσε (ποιος είναι ο ιδανικός πελάτης μου: οι άνθρωποι που νοιάζονται για τη φύση και τις αληθινές, αγνές σχέσεις). Μόλις καταλάβεις τι θέλεις, βρες ομοϊδεάτες ανθρώπους με τους οποίους έχεις ένα παρόμοιο μονοπάτι και υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον.
Εν συντομία: ακολούθησε τους κανόνες του παιχνιδιού –ταυτόχρονα, έχε το κουράγιο να προσθέσεις την ειλικρίνεια και την αυθεντικότητά σου. Μετά ακολούθησε αυτό το μονοπάτι.
Στην επιχειρηματικότητα, οι γυναίκες προσθέτουν αυτό το χαμένο κομματάκι: καρδιά, ευαισθησία στον περίγυρο – άνθρωποι, φύση, χαρά της συνεργασίας, ευγένεια, ομορφιά. Μέσω της δουλειάς, δίνουμε νόημα στους εαυτούς μας, αναπτυσσόμαστε προσωπικά, και υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον στην ανάπτυξη.
Από την άποψη του αμπελώνα μου: αυτό που η φύση μου διδάσκει είναι να εντοπίζω φυσικούς κύκλους και την αξία της κάθε περιόδου - από την πλούσια φύση μέχρι τα γυμνά δέντρα. Με αυτόν τον τρόπο, η δουλειά και η ζωή έχουν επίσης το δικό τους ρυθμό: από περιόδους έντονης δραστηριότητας μέχρι τον προβληματισμό και την αναγέννηση. Είναι μια αληθινή τέχνη, δημιουργία και γοητεία για να αναγνωρίζεις πότε είναι η ώρα για τι, και τι αξία φέρνει κάθε κύκλος.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ana Lukner Emilija Stojmenova Duh »
  • Default
  • Title
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Μπορείτε εύκολα να αποδέχεστε ή να απορρίπτετε τα cookies σ΄ αυτόν τον ιστότοπο επιλέγοντας